ty. mars 28 02:17 2017 i kategorier Produkt pressemeldinger, Selskapsnyheter

Våren er i anmarsj, men når bør du egentlig skifte til sommerdekk?

Snøen smelter og temperaturen stiger. Våren er på vei, og det er snart på tide å skifte til sommerdekk. Imidlertid må du huske på å holde et øye med både værmeldingen og kalenderen. Det er ingen hast.

Våren er i anmarsj, men når bør du egentlig skifte til sommerdekk?

 – Selv om våren er i full sving, så burde ikke sjåfører haste med å skifte til sommerdekk. Særlig er det lurt å vente til det ikke lenger fryser på om natten, sier Fredrik Hauge, dekkekspert og produktsjef i Nokian Tyres Norge.

Dekkeksperten fraråder sterkt å kjøre med vinterdekk lenger enn nødvendig. Selv om det ikke er noen lov som sier at du må ha sommerdekk på bilen din, så er dette helt avgjørende for sikkerheten så vel som økonomien.

– Vinterdekk har en annen mønster struktur og en mykere gummiblanding enn sommerdekk. Dette fører til at vinterdekk slites raskere på tørr asfalt. I tillegg blir bremselengden adskillig større, og dekkene blir mer sårbare for vannplaning, sier Hauge.

Premium dekk er best viser ny test

Før dekkskifte bør du sjekke tilstanden til dine gamle sommerdekk. Nokian Tyres anbefaler en mønsterdybde på minst 4 mm for sommerdekk. Hvis mønsterdybden er mindre enn dette vil veigrepet reduseres og sjansen for vannplaning øke. Lovfestet minstedybde i Norge er 1,6 mm for sommerdekk, men dekk som er så slitt har nesten ingen grep på våte veier.

Det er først ved kraftig bremsing på våt veibane at kvaliteten på sommerdekkene får stor betydning, og NAF sin nye sommerdekktest viser også at premium dekk er de sikreste sommerdekkene.

Les mer om testen her.

Hauge understreker viktigheten av god kunnskap når du skal kjøpe nye sommerdekk. Dekktester utført av bilmagasiner gir god informasjon, men også dekkforhandlere kan gi deg gode råd.

– Det sikreste er å velge dekk og felger anbefalt hos din dekkforhandler? Med høykvalitetsdekk er du også sikret god hjelp om det skulle oppstå problemer. Tilleggsforsikring på nye dekk, slik som Hakka-garantien, gjør livet enklere om du skulle få problemer langs veien. I tillegg er den nordiske sommeren kjent for varierte kjøreforhold, så det er lurt å velge dekk som er utviklet og testet i Norden, sier Hauge.

Sjekkliste for dekkskift

  • Sjekk dine gamle sommerdekk før du skifter. Mønsterdybden bør være minst 4 mm for å ha et godt grep på våte veier.
  • Sjekk også om dekkene er ujevnt slitt. Ujevn slitasje kan vitne om at bilen din har feil hjulstilling. En hjulstillingskontroll kan bestilles hos de fleste servicesteder, og er et av de viktigste servicetiltakene du kan gjøre.
  • Når sommerdekkene er på bør du sjekke lufttrykket. Anbefalt lufttrykk står i brukermanualen. Kontroller også lufttrykket i ekstradekket.
  • Har du aluminiumfelger bør du etterstramme boltene etter omtrent 200 km kjøring. Stålfelger trenger ikke å etterstrammes.
  • For å forbedre sikkerheten bør du rotere dekkplasseringen mellom for- og bakaksel for hver 8000 km.
  • Vask vinterdekkene, og lagre dem på et kjølig og mørkt sted. Dekkene må ikke utsettes for oljer og løsemidler. Dekkhotell er det tryggeste valget for lagring av dekkene.

Sommerdekktips

Les mer om Nokians sommerdekk og ytterligere tjenester

Se videoen: Nokian sommerdekk – testing i ekstreme forhold

For mer informasjon: https://www.nokiantyres.no/

Se videoen: Unik slitestyrke – Nokian Aramid Sidewall-teknologi

Nokian Dekk AS 
Leiraveien 17
2000 Lillestrøm
+47 64 84 77 00
[email protected]