SJEKK HVOR MYE SLITT DEKKENE DINE ER

SJEKK HVOR MYE SLITT DEKKENE DINE ER

Finn dekkene som passer best for deg

Du kan enkelt sjekke selv hvor mye slitt dekkene dine er. En fyrstikk eller en mynt passer godt for å sjekke mønsterdybden, spesielt på piggfrie vinterdekk.

Samtlige nyere dekk fra Nokian Tyres har en slitasjevarsler. Ved hjelp av denne kan bileieren se hvor mye slitt og hvor sikre dekkene er. Slitasjevarsleren sitter midt på slitebanen, og viser med tydelige sifre hvor mange millimeter av mønsterdybden som er igjen i hovedsporene.

Sjekk med en fyrstikk

Også en fyrstikk som er knapt fem centimeter lang kan brukes til å måle mønsterdybden. Lengden på svovelhodet er 3-4 millimeter. Når fyrstikken stikkes inn i mønstersporet skal ikke svovelhodet være synlig. Dersom det er synlig, er mønsterdybden for liten og dekket gir ikke lenger sikre vinteregenskaper. Vi anbefaler at mønsterdybden bør være minst fire millimeter. Loven krever minst 3 millimeter mønsterdybde på vinterdekk og minst 1,6 millimeter på sommerdekk.

Sjekk med en 20-kroners mynt

En 20-kroners mynt er enda bedre enn fyrstikken. Avstanden fra kanten av mynten opp til teksten ”Norges konge” på baksiden av mynten er knapt 4 millimeter. Dersom du kan lese ”Norges konge” med mynten stukket ned i mønstersporet er mønsterdybden for liten og det er på tide å kjøpe nye dekk.

Sjekk piggdekkene

Dersom piggene i piggdekket fortsatt sitter i dekket, men er løse, gir dekket betydelig dårligere grep. Løse pigger biter ikke effektivt på isen, og de gir dårlig grep også i sørpe og på snø. Dersom mange av piggene har løsnet, og dersom alle dekk har ulikt antall pigger, kan dekkene gi farlig dårlig grep. Ifølge regelverket får ikke antall pigger fra dekk til dekk variere mer enn 25 prosent.

Det er alltid litt usikkert og upålitelig å kontrollere vinterdekkene selv. Vi bileiere synes ofte at dekkene er mye bedre enn de faktisk er. Derfor har alle nyere dekk fra Nokian Tyres slitasjevarsler som tydelig angir hvor mange millimeter mønsterdybde som gjenstår, og dermed om dekkene er sikre.

Finn rett vinterdekk til din bil: 
https://www.nokiantyres.no/dekk/personbiler/vinterdekk/