Når et standarddekk ikke er nok – Nokian Tyres Ground King hybrid traktordekk gjør det mulig å jobbe mer effektivt året rundt i Norden

Når et standarddekk ikke er nok – Nokian Tyres Ground King hybrid traktordekk gjør det mulig å jobbe mer effektivt året rundt i Norden

3.5.2022 10:00 i kategori Produkt pressemeldinger

Frem til 2019 var traktordekkene for blandet jordbruksarbeid lite å skryte av: På myk jord måtte det brukes knastmønster, som generelt er lite egnet å kjøre med på vei. For brukerne i Norden var det verste imidlertid de svake vinteregenskapene. Da Nokian Tyres Ground King-dekket med den særegne Hybrilug™-mønsterteknologien ble lansert, høstet det derfor stort bifall fra nordiske jordbrukere.

Det er utfordrende nok å skulle lage et dekk som fungerer like bra på åkeren som på veien, men i Norden må man i tillegg ta høyde for de ekstreme forskjellene mellom sommer- og vinterforhold. 

«Tidligere fantes det ganske enkelt ikke noe dekk som virkelig innfridde alle disse kravene», forteller Tero Saari, produktsjef hos Nokian Tyres. «Nå hører vi det samme fra brukere i Finland, Sverige, Norge og sågar Canada: Overgangen fra standard knastmønster til Hybrilug-mønster med Nokian Tyres Ground King har forbedrer kjørekomforten og vinteregenskapene betraktelig – særlig i dyp snø. Ground King kan dessuten pigges for ekstra grep på vinterføre.» 

Dokumentert fordel 

Universitetet i Kiel testet Nokian Tyres Ground King til ulike typer jordbruksarbeid. Resultatene viste at Ground King-dekket hadde 5 % mindre sluring enn referansedekket, samtidig som mønsteret etterlot mindre dype spor. Også det subjektive inntrykket av dekkegenskapene var positivt. Arbeidet føltes tryggere og den langt lavere dekkstøyen ved kjøring på vei gav større komfort i forhold til de tradisjonelle dekkene med knastmønster. 

«Særlig arbeid vinterstid har nå blitt langt mer komfortabelt.»  

Finsk gårdbruker og traktorentreprenør Antti Alajoki er mer enn fornøyd med helårsegenskapene til Nokian Tyres Ground King-dekkene. «Særlig arbeid vinterstid har nå blitt langt mer komfortabelt, og forskjellen i forhold til de knastmønstrede dekkene jeg brukte før, er betydelig», forteller han. «Jeg slipper helt å bekymre meg for at traktoren skal miste grepet på glatt føre.»  

Utover imponerende grep og slitestyrke opplever Alojaki at Nokian Tyres Ground King gir sårt etterlengtet stillhet. «Selv ved kjøring på vei er det knapt en lyd å høre. Kjøringen går svært stabilt og komfortabelt», roser Alajoki. 

«Dekkene er stillegående på veien og bevarer stabiliteten selv ved høye hastigheter.»  

Maskin & Mekan holder til i Växjö i Sverige og utfører en rekke jordbruks- og entreprenøroppdrag – fra snømåking til hesjing. Daglig leder Martin Sjöberg er opptatt av at dekkene skal være pålitelige, allsidige og holdbare. «Arbeidsforholdene varierer mye fra jobb til jobb», forklarer Sjöberg. «Nokian Tyres Ground King fungerer bra på alle slags underlag.» 

Ved helårsarbeid må dekkene kunne takle selv de mest utfordrende typene myke underlag. «Nokian Tyres Ground King har rengjøringsegenskaper som forbedrer grepet på vanskelige underlag», sier Sjöberg. «Med Ground King er det nesten helt slutt på at vi kjører oss fast.»  

De gode veiegenskapene er noe av det som gjør Nokian Tyres Ground King så allsidig. «Dekkene er stillegående på veien og bevarer stabiliteten selv ved høye hastigheter», understreker Sjöberg. «Dette er svært viktig, i og med at vi driver mye med veitransport.»  

«Dekket har godt grep på marken, og fungerer svært bra på veien.» 

Knut-Fredrik Grimsøen i Østfold driver både med gårds- og entreprenørarbeid. Valget av dekk har alltid bydd på mye hodebry, da traktoren brukes både på åkeren og til å hente og transportere bulk og utstyr.   

«Vanlige landbruksdekk er lite tess til anleggsarbeid og kjøring på vei», påpeker han. «Industridekk med blokkmønster fungerer bra på veien og til anleggsarbeid, men ute på åkrene tettes de raskt og du risikerer å kjøre deg fast.» 

Grimsøen er svært fornøyd med byttet til Nokian Tyres Ground King. «Jeg angrer ikke et sekund på dekkbeslutningen», sier han. «Dekket gir like godt grep på marken som landsbruksdekk, og kan måle seg med industridekk på veien.» 

 

Sikkerhet og bærekraft 

I designen og produksjonen av Nokian Tyres Ground King er helårsgrep bare ett av mange aspekter som har vært prioritert. «Sikkerhet og bærekraft er viktige faktorer for oss», understreker Tero Saari. «Nokian Tyres Ground King er designet og produsert i samsvar med høye miljø- og sikkerhetsstandarder i Finland, for å minimere karbonavtrykket. Dekket er laget for å redusere rullemotstanden betraktelig, og dette er med på å spare drivstoff.» 

For helårsarbeid ser Tero Saari at den økte arbeidssikkerheten skaper en verdi som er vanskelig å måle. «Vi trenger transport året rundt. For å ha kontroll på en tung trailer om vinteren, kreves gode dekk», påpeker han. «Når du frakter snø eller flytter tungt maskineri, vil du sette pris på sikkerheten som kommer av gode kjøreegenskaper.» 

 

Mer informasjon: 

Per Ivar Holm, salgssjef tung sektor, Nokian Heavy Tyres Ltd. 
[email protected], T.  +47 64 84 77 00 

 Tero Saari, produktsjef, Nokian Heavy Tyres Ltd.
[email protected], tlf. +358 10 401 7226

Marketing, Nokian Heavy Tyres
[email protected]

  

Mer informasjon og bilder: 

Bilder og pressemateriale: www.nokiantyres.com/groundkingpr   

Produktside: www.nokiantyres.no/groundking  

Firma-nettsted: www.nokiantyres.no/heavy