Tryggere og mer bærekraftig vedlikehold av flyplasser – Valtra og Nokian Tyres går sammen om autonom snørydding

Tryggere og mer bærekraftig vedlikehold av flyplasser – Valtra og Nokian Tyres går sammen om autonom snørydding

13.5.2019 7:00 i kategori Selskapsnyheter

Robotstøvsugere og robotgressklippere er allerede en del av hverdagen vår, men kan samme ideen brukes på en sju-tonns maskin som rydder snø på en flyplass? Vi har vist at det er mulig. Valtra og Nokian Tyres gikk i mars 2019 sammen med tre andre finske selskaper om et felles prosjekt for å demonstrere konseptet på EUs nordligste flyplass. To Valtra T254 Versu utstyrt med Hakkapeliitta TRI-dekk dro hver sin 4,5 m sope-blåsemaskin som automatisk ryddet rullebanen ved Ivalo-flyplassen i finsk Lappland.

Bakgrunnen

Vinteren i Norden kan være svært lang. Noen deler er dekket med snø 150 til 200 dager i året.

– Som flyplassoperatører må vi skape sommerforhold på de finske rullebanene selv om det er midt på vinteren. For å takle denne utfordringen søker vi hele tiden etter nye løsninger som støtter vår kjennskap til snørydding i verdensklasse, sier Henri Hansson, teknisk direktør hos Finvia, organisasjonen som er ansvarlig for vedlikehold av de fleste flyplassene i Finland.

Slik oppsto ideen til prosjektet «Runway Snowbot» hos en gruppe finske eksperter som er spesialister på hvert sitt område, der hver person har en dyp forståelse av klimaforholdene i Norden: Valtra, Nokian Tyres, Vammas (Fortbrand - produsenten av sope-blåsemaskiner til flyplasser), Neste (selskapet med verdens mest bærekraftig energi) og Finavia.

 

Mot bærekraftig vedlikehold av rullebaner

– «Runway Snowbot» er beviset på et konsept som viser at ved å kombinere kunnskapene til fem finske selskaper, kan rullebaner ryddes på en ny og tryggere måte, mer bærekraftig, mer økonomisk og mer behagelig, sier Matti Tiitinen, Senior Brand Business Manager, Valtra Scandinavia, Baltics & Western and Central Europe.

Traktorprodusenten Valtra har arbeidet med selvstyrte traktoren i flere år. Sammen med Nokian Tyres satte de hastighetsrekord for ubemannet snøbrøyting i 2018 med en autonom T254 Versu utstyrt med Nokian Hakkapeliitta TRI-dekk. Ved prosjektet «Runway Snowbot» ga Valtra SmartTouch-funksjoner som selvstyring med presisjon på centimeternivå og Isobus-implementert kontroll, teknologien som var nødvendig for å rydde forhåndsdefinerte baner.

Med Nokian Hakkapeliitta TRI-dekk, verdens første vinterdekk til traktorer, har dette autonome snøryddingsprosjektet fått gripeevnen og nøyaktigheten som trengs ved trygg førerløs traktordrift, og med liten asfaltslitasje.

– Uten en fører som instinktiv retter opp styringen og gasspaken, må dekkene handle svært forutsigbart, sier Toni Silfverberg, Head of Sales and Marketing, Nokian Heavy Tyres Ltd.

– Kjøring uten pigger, liten rullemotstand til Nokian Hakkapeliitta TRI og vår bærekraftige produksjonsprosess er med på å gi en økonomisk og bærekraftig løsning.

Både traktorene og Vammas’ sope-blåsemaskin drives med Neste MY fornybar diesel som reduserer drivhusgassutslippene omtrent 90 prosent i forhold til diesel.

Resultatene

Tester som ble utført vinteren 2018-2019, viste seg å være vellykket for alle partene som deltok. Selv om løsningen ikke er helt klar til å implementeres kommersielt, viser prosjektet veien mot en ny måte å tenke på.

– Traktorer er et interessant alternativ til flyplasskjøretøyer når arbeidsbredder på 4,5 m er tilstrekkelig. Traktorer at atskillig billigere når det gjelder totale eierkostnader enn lastebiler, og mye mer allsidig fordi de kan brukes som snøfreser om vinteren og gressklipper om sommeren, sier Tero Santamanner, Finavia Machine Equipment Specialist.

– Prosjektet «Runway Snowbot» var det andre prosjektet med autonom drift og sømløs bruk mellom Valtra traktorer og Nokian Tyres, sier Matti Tiitinen og Toni Silfverberg.

– Det blir flere og flere autonome bruksområder i fremtiden, og vi står klare til å takle de nye kravene det innebærer.

Mer informasjon
Nettstedet til prosjektet, bilder og videoer:

www.runwaysnowbot.com

https://www.youtube.com/watch?v=s7pgtpsQ0V4

Pressemateriale

Kontakt:
Pamela EngelsManager, Marketing Communications & PR
Telefon: +358 40 1983 855
E-post: [email protected] 
 
Toni Silfverberg
Head of Sales & Marketing, Nokian Heavy Tyres Ltd. 
Telefon +358 50 3262 329
E-post: [email protected]

 

Om Valtra

Valtra Inc. utvikler, produserer, markedsfører og leverer service for Valtra traktorer som tilpasses måten som kundene jobber på. Valtra traktorene er velkjent for å være allsidige og pålitelige og bygget for å levere høy ytelse under krevende arbeidsforhold og i vanskelig terreng. Valtra er et verdensomspennende merke i AGCO Corporation, som er den ledende traktorprodusenten i de nordiske landene og ett av de mest populære merkene i Latin-Amerika. www.valtra.com

Om AGCO

AGCO (NYSE:AGCO) er en global leder innen design, produksjon og distribusjon av landbruksløsninger og leverer høyteknologiske løsninger til bønder som mater verden, med sine komplette serier med utstyr og tilhørende tjenester. AGCO-produktene selges via fem kjernemerker, Challenger®, Fendt®, GSI®, Massey Ferguson® og Valtra® som støtter Fuse® smart jorbruksløsninger. AGCO som ble grunnlagt i 1990 og med hovedkontor i Duluth, Georgia, USA, hadde nettsalg på USD 9,4 milliarder i 2018. Se http://www.AGCOcorp.com for å finne ytterligere informasjon. Følg oss på Twitter for å finne nyheter, informasjon og arrangementer til selskapet. @AGCOCorp. Følg #AGCOIR på Twitter for å finne finansnyheter.

Om Nokian Tyres

Nokian Tyres er verdens nordligste dekkprodusent og ett av de mest bærekraftige selskapene innen bransjen. Vi tilbyr ro i sjelen under alle forhold ved å utvikle dekk med høy kvalitet og som er sikre og øko-vennlige til personbiler, lastebiler og tungt maskineri. Vi er spesielt kjent for å våre innovative vinterdekk. Gruppen inkluderer også Vianor-kjeden, som spesialiserer seg på vedlikehold av kjøretøy og dekktjenester. I 2018 hadde selskapet en omsetning på omtrent EUR 1,6 milliard og hadde 4800 ansatte. Nokian Tyres er børsnotert på Nasdaq Helsinki. www.nokiantyres.com.