on. februar 1 07:20 2017 i kategorier Produkt pressemeldinger, Selskapsnyheter

Funksjonell for norske vintre: Den unike piggteknologien i nye Nokian Hakkapeliitta 9 får deg trygt og raskt til målet

Nye Nokian Hakkapeliitta 9 tilpasser seg enkelt det vinteren har å by på. Den unike og patenterte Nokian Tyres Functional Stud Concept er helt sentralt for det nye piggdekket. De ulike piggene er aktive under oppbremsing, akselerasjon og i svinger. Dette sikrer enkel og komfortabel kjøring, selv på de verste vinterdagene.

Nokian Hakkapeliitta 9

Verdens første funksjonelle piggløsning gir sjåføren et enestående grep på isete og snødekte veier, både gjennom dekkets tverr- og sidegående mønster. Nokian Tyres sin nye mønsterteknologi fungerer også utmerket på bare veier. Nokian Hakkapeliitta 9 bidrar til en kontrollert og naturlig kjøreopplevelse, selv under ekstreme forhold der andre sliter med veigrepet. Dekket ruller også lettere enn tidligere Hakkapeliittagenerasjoner med pigger, noe som resulterer i lavere drivstoffbruk. Et behagelig lavt støynivå supplerer den grønne profilen til vinterens veimester, Nokian Hakkapeliitta 9.

Det moderne produktutvalget er skapt for både små familiebiler og sportsbiler, og dekker 52 størrelser fra 14 til 20 tommer. De fleste av dem er merket XL for høyest lastekapasitet innen sin størrelse. Det omfattende og moderne utvalget av flaggskipproduktet fra verdens nordligste dekkprodusent vil være tilgjengelig for vinterdekksesongen høsten 2017.

Denne nye generasjonen Hakkapeliitta piggdekk erstatter testvinneren Nokian Hakkapeliitta 8. Tilsvarende andre Hakkapeliitta vinterdekk, som er laget for krevende vinterforhold, har Nokian Hakkapeliitta 9 Norden, Russland og Nord-Amerika som sine viktigste markeder.

Enestående grep på vinterveier

Studier viser at fører verdsetter et vinterdekk med stabilt grep på snø og is. Spesielt i situasjoner hvor en bytter fil eller svinger kan grepet forsvinne, og man mister kontroll over bilen. Når en mister grepet sideveis fører det ofte til at en mister kontrollen, og er en av de viktigste individuelle faktorene som fører til dødsulykker på glatt føre.

- Vårt utgangspunkt er å utvikle et komplett piggdekk som balansere grepet fremover og sideveis, samtidig som det er miljøvennlige. Et produkt som skaper trygghet selv om vær og føreforhold plutselig endrer seg. Det nye Nokian Hakkapeliitta 9 har skreddersydde pigger i midten av mønsteret og egne pigger på skulderen av dekket. Denne nye teknologien er unik i verden, og er også det første av sin type Hakkapeliitta vinterdekk, sier Juha Pirhonen, Vice President for forskning og utvikling i Nokian Tyres.

Utviklingen av verdens beste piggdekk krever en unik kombinasjon av piggteknologi, dekk struktur, mønster og gummikomponenter. Det krever over fire år utviklingsarbeid og uendelig mange kilometer for å teste hvordan dekket fungerer under faktiske forhold. Nokian Hakkapeliitta 9 ble fininnstilt for å mestre ekstreme forhold ved Nokian Tyres «White Hell» test senter i Ivalo, som ligger nord for polar sirkelen.

Bedre kontroll – større trygghet

Det revolusjonerende piggkonseptet gir det nye dekket et overlegent grep på vinterføre og god veikontakt uansett føre.

Piggene i midten av dekket sikrer stabilt grep ved akselerasjon og bremsing. Dette støttes av piggenes optimale struktur med lavere flens og en hardere spiss. Den harde spissen i midten av piggen maksimerer kontakten med underlaget, og sikrer best mulig grep.

– Den øvre delen av piggen inneholder en oppsiktsvekkende innovasjon. Den er skrå, noe som gjør at piggen trenger dypere ned i isen enn tidligere, noe som øker grepet, sier Pirhonen.

Piggene på skulderområdet har blitt utviklet for å sikre best mulig sideveis grep, som er helt nødvendig i svinger på svært glatt føre. Piggformen og flensen er forskjellig fra piggene i midten, gjennom at de er designet spesielt for å motvirke svingkreftene. Når bilen svinger, vil piggene oppnå en maksimal kontakt med underlaget, og derav maksimere grepet. Denne tekniske innovasjon medfører enda bedre grep ved vanskelige forhold.

Som sin forgjenger, har Nokian Hakkapeliitta 9 et retningsbestemt mønster og en fast rotasjonsretning. Våre tester indikerer har dette er det beste alternativet for piggdekk. Alle pigger er plassert og posisjonert presist med utstyr som benytter den siste teknologien. Piggenes plassering er data-optimalisert og skreddersydd for hver dekkstørrelse.

Miljøvennlig piggdekk teknologi

Som verdens nordligste dekkprodusent, utvikler vi kontinuerlig våre piggdekk med tanke på sikkerhet og miljø. De nye Nokian Hakkapeliitta 9`s presise piggkontakt kommer av vårt Eco Stud 9 Concept.

Nokian Eco Stud 9-konseptet består flere komponenter: Pigger med to ulike former, en Eco Stud pute som demper veikontakten, et luftrom i midten av flensen som reduserer pigganslaget og den harde spissen som er skrå. Den skrå spissen fordeler pigganslaget på et større området. Det miljøvennlige, moderne Eco Stud 9-konseptet reduserer dekkslitasjen og sørger for at støynivået er lavere og mer behagelig enn på det allerede stille Nokian Hakkapeliitta 8 piggdekket.

Utmerket grep på snø – Snow Grip Booster

I tillegg et pålitelig grep på is, fungerer Nokian Hakkapeliitta 9 ekstremt godt på snølagte og bare veier. Det solide dekkmønsteret har dype mønsterblokker med 3D-låselameller. Disse låser mønsterblokkene sammen ved veikontakt, og dekket får enda bedre kjøreegenskaper i svinger og ved unnamanøvre.

De kompakte mønsterblokkene kombinert med Snow Grip Booster på begge siden av slitebanen har flere skarpe blokk-kanter som bedrer grep på snø. Den ekstra Deep Snow Grooves på skuldrene sikrer ekstra grep i dyp snø.

Dekkets gummiblanding styrker det imponerende grepet på vinterføre. Dette viser kraften fra Nokian Tyres produktutviklere som kan kombinere sikkerhet med det miljøvennlige i Nokian Hakkapeliitta 9. Hovedkomponenten i denne nye typen av miljøvennlige vinterdekk er silica, rapsolje, naturgummi og det nye Green Elasto Proof biomasse som bidrar til at gummien beholder elastisiteten ved lave temperaturer. Rapsolje gjør gummien mer slitesterk.

Elastisiteten gjør også at mønsterblokkenes lameller får bedre grep på snøen. Det slitesterke materialet i dekkmønsteret gir godt veigrep år etter år, til tross for økende kilometerstand.

En mester på bare veier

Vintre med varierende og skiftende vær, har langt på vei blitt den nye standarden for vinter. Dette betyr at vinterveiene også kan ha bar asfalt.

– Middels og store familiebiler, som er tungt lastet og har store motorer, krever spesielle tilpasninger når det gjelder piggdekk. Et sensitivt anti-spinn-system lager utfordringer for utviklingen av veigrepet for piggdekk. Nokian Hakkapeliitta 9 er både komfortabelt og balansert på bare veier. En stabil kjøreopplevelse er mulig gjennom vårt Stability support network dekkmønster, hvor dekkemønsteret er bygget på en helhetlig såle, men får flere spor og mønster jo nærmere veien det kommer, forklarer Pirhonen.

Den sterke og fleksible beltestrukturen gjør dekkstrukturen lett men sterk, noe som kan føles som en presis respons selv ved høy hastighet. Den robuste strukturen gir dekket mer punkteringsmotstand enn tidligere. Den ny gummiblanding forbedrer kjørekomforten.

Sikkerhetsindikatorer for økt sikkerhet

Som tidligere inneholder slitebanen sikkerhetsindikatorer (DSI) patentert av Nokian Tyres. Sifrene i dekket viser mønsterdybden i hovedsporet. Snøkrystallsymbolet som er synlig frem til mønsterdybden er redusert til fire millimeter. Når det forsvinner, indikerer det at tiden er inne for å kjøpe nye vinterdekk for å bevare sikre kjøreegenskaper.

Informasjonen om rotasjon og trykk i dekkmerkingsområdet forbedrer sikkerheten. På dekkmerkingsområdet kan en enkelt finne frem til riktig rotasjonsretning og korrekt trykk når en skifter dekk. Komfort og sikkerhet er videre forsterket av en ekstra seksjon som kan bli brukt til å måle tiltrekningsmomentet for bolter på alu-felger. 

Nokian Hakkapeliitta 9 – Naturlig funksjonelt

  • Unikt piggkonsept som gir ekstremt godt grep
  • Stabil og balansert styrerespons
  • Lavere støynivå og drivstofforbruk.

Lanseringsside for bilder og mer info: www.nokiantyres.com/Hakkapeliitta9

Nokian Tyres – the world’s northernmost tyre manufacturer

De mest sentrale innovasjonene:

Nokian Tyres Functional Stud Concept. Ekstremt grep på vinterføre. Ulike skreddersydde pigger for midten og på skuldrene av dekket. I tillegg til strålende langsgående grep, gir de ulike piggene bedre grep ved bremsing akselerasjon og svingning. Det gir bedre grep på snø og isete overflater.

Eco Stud 9 Concept. Tryggere på vinterføre og mykere veikontakt. To typer pigger med ulik form, Eco Stud puten som demper sammenstøtet med veien, et luftrom midt på den nedre delen av dekkanten, reduserer støtet fra piggen og at tuppen på piggene i midten er avskrådde. De avskrådde tuppene fordeler sammenstøtet fra piggen på en større område. Dette miljøvennlige og moderne piggkonseptet reduserer veislitasje og gir et mer komfortabelt støynivå.

 

Snow Grip Booster. Strålende grep på snø. Kuttene på hver side av mønsterblokkene i midten gir skarpere kanter som forbedrer veigrepet på snø.

Deep Snow Grooves. Mer grep på snødekte veier. De aggressive Deep Snow Grooves på skuldrene gir ekstra grep på veier med dyp snø.

Miljøvennlig gummiblanding. Imponerende vintergrep, stabilitet og slitestyrke. Den nye typen miljøvennlig gummiblanding kombinerer trygghet på vinteren med slitestyrke. Det nye biomaterialet Green Elasto Proof gjør at gummien holder seg elastisk selv på lave temperaturer. rapsolje gir gjør gummiblandingen mer slitesterk. Den spesielle gummiblandingen fungerer på tvers av ulike temperaturer, varer lengre og gir bedre grep og mer stabil styring.

Mønstret er støttet av dekket. Stabil og komfortabel styring. Slitemønstret, som er stivt og sammenvevd i bunn, går ut i flere spor når det nærmer seg kontakten med kjøreflaten

Selvlåsende 3D-lameller. Mer presis kjøring. De selvlåsende 3D-lamellene låser mønsterblokkene sammen ved veikontakt. Det gir forbedret styring i svinger og i unnamanøvre.

Ultra tøyelig stålbeltestrukturer. Balansert og presis kjøring betyr flere fornøyelige kilometer. Den ultratøyelige stålbeltestrukturen gjør dekkets struktur lett, men hard. Dette kan kjennes som presis styring ved unnamanøvrering og filbytter, selv ved høye hastigheter. Forbedret motstand mot kutt og punkteringer gir også dekkene lengre rekkevidde.

Spesiell omfavnende gummiblanding. Optimal slitestyrke, lavere støynivå. Gummiblandingen gir et fleksibelt press på dekkets kant, noe som gir perleområdet økt slitestyrke. Denne nyvinningen reduserer effektivt støy inne i bilen siden det det demper vibrasjoner fra dekket og dermed hindrer at vibrasjonene kommer inn i kupeen.

Finn rett vinterdekk til din bil: 
https://www.nokiantyres.no/dekk/personbiler/vinterdekk/

Further information:

Nokian Tyres Norge
Fredrik Hauge, Produktsjef
[email protected], +4764847700

Nokian Tyres plc

Vice President, Research and Development Juha Pirhonen, tel. +358 10 401 7708 [email protected]

Technical Customer Service Manager Matti Morri, tel. +358 10 401 7621 [email protected]