on. januar 26 12:00 2022 i kategorier Produkt pressemeldinger, Selskapsnyheter

Nokian Tyres lanserer konseptdekk laget av 93 % resirkulerte eller fornybare materialer

Nokian Tyres har jobbet for å gjøre verden til et tryggere sted i flere tiår. Selskapet når enda en milepæl når de lanserer sitt mest bærekraftige dekk så langt. Nokian Tyres’ Green Step-konseptdekk er et mesterverk av bærekraftig innovasjoner med et ambisiøst design der 93 % av råmaterialene enten er resirkulerte eller fornybare. Det fører selskapet enda nærmere målsettingen: Innen 2030 skal 50 % av alle råmaterialene som brukes i dekkene til Nokian Tyres, være resirkulerte eller fornybare.

Nokian Tyres Green Step-dekk viser vei mot mer bærekraftig bilkjøring 

I 2021 satte Nokian Tyres seg et ambisiøst mål: Innen 2030 skal 50 % av alle råmaterialene som brukes i dekkene, være resirkulerte eller fornybare. Green Step-konseptdekket er en bekreftelse på kompetansen til Nokian Tyres’ FoU-avdeling og deres ambisjon om å gjøre bilkjøring mer bærekraftig. 

«Førere er mer og mer interessert i bærekraften til dekkene, og dette stiller krav til oss om å lage dekk som oppfyller disse standardene. I tillegg til at det legger press på bransjen om å utvikle mer miljøvennlige materialer, kreves det også at dekkproduksjonsteknologien tilpasser seg disse materialene. Med et konseptdekk som Green Step kan vi presse grensene. Det er vinn-vinn for alle, men spesielt for miljøet,» sier utviklingssjef Jouko Ilomäki hos Nokian Tyres.    

All gummien som brukes i Green Step-konseptdekket er naturlig, og det brukes fornybare oljer som f.eks. rapsolje. Nesten alt av plastiseringsmidler, harpiks og bearbeidingshjelpemidler kommer fra fornybare ressurser. I tillegg fungerer aske av risskall som fyllstoff i banen og sideveggen, og det brukes fornybar cordtråder til å gjøre dekket sterkere.  

«Vi lærte nye ting for hver innovasjon vi gjorde med konseptdekket. En av de mest utfordrende oppgavene vi sto overfor, var for eksempel å erstatte den syntetiske gummien helt med naturgummi, som vi klarte til slutt,» sier Ilomäki. 

Andelen resirkulerte materialer vil øke i fremtiden 

Nesten alle komponentene i Green Step-dekket inneholder noen resirkulerte materialer. Soten som brukes i gummiblandingene, kom for eksempel fra kasserte dekk, og butylen som brukes på den innvendige overflaten – så vel som stålet i stålbeltene og vulsttrådene i strukturen – er hovedsakelig resirkulert. 

«Vi tror at resirkulert gummi og spesielt resirkulert sot vil bli en fremtidig trend innen dekkproduksjon: Innen 2030 vil vi ha flere nye leverandører og mer avansert teknologi. Vi vil også se en økning i etterspørselen etter råmaterialer med enten resirkulerte eller fornybare komponenter. Vi er svært glade for å kunne innlemme så mange resirkulerte elementer i Green Step-dekket allerede,» sier Ilomäki.  

Dekker behovet til førere over hele verden 

Nokian Tyres’ Green Step er et vinterdekk som kan kjøres på snø og is. Noen av materialene som brukes i konseptdekket, er kjent fra tidligere dekkmodeller fra Nokian Tyres. Naturgummi er et viktig materiale i alle dekk på grunn av de unike egenskapene. Man ser også nærmere på alternative kilder til naturgummi, slik som guayuleplanten. Det er vanlig med fornybare oljer i dekkene til Nokian Tyres, da de som verdens første dekkprodusent sluttet å bruke høyaromatiske oljer i 2005.  

«Selv om prosessen med å designe Nokian Tyres’ Green Step-dekk startet for et års tid siden, er det faktisk resultatet av flere tiår med innovasjon og tilegnet kunnskap om bærekraftig dekkdesign,» sier Teemu Soini, sjef for materialutvikling hos Nokian Tyres. «Mange av de bærekraftige innovasjonene i Green Step-dekket brukes allerede i dekkene våre, noe vanlige bilførere har dratt nytte av i en årrekke. Vi har gjort nye innovasjoner i prosessen med å designe Green Step-dekket, og de vil bli innlemmet i dekk vi vil tilby kunder over hele verden. Vi ønsket å utforske grensene for vår evne til å skape bærekraftig innovasjon, noe som resulterte i Green Step. Det er en bekreftelse på vår ambisjon og kunnskap.» 

Konkrete tiltak for en tryggere verden 

Helt siden vi fant opp verdens første vinterdekk i 1934, har Nokian Tyres’ premium-vinterdekk blitt verdsatt av flere generasjoner med førere som ønsker å komme trygt frem under alle forhold. Men Nokian Tyres fokuserer ikke bare på å beskytte førere; selskapet jobber også hardt for å beskytte verden rundt oss. Dette ser man i alt vi gjør, fra dekkdesign til produksjon: Vi var det første dekkselskapet som fikk våre ambisiøse vitenskapsbaserte mål om å redusere CO2-utslipp godkjent, og vi har redusert rullemotstanden til dekkene med 8,5 % i gjennomsnitt siden 2013, noe som sparer drivstoff og reduserer CO2-utslippet. Nokian Tyres’ Green Step-dekk er enda en bekreftelse på dette engasjementet, og innovasjonen som gikk inn i utviklingen av dekket, vil komme fremtidige generasjoner til gode. Det er enda et skritt på reisen til en tryggere verden. 

Nokian Tyres’ Green Step-konseptdekk:

  • 93 % av materialene er resirkulerte eller fornybare
  • Fornybare materialer inkluderer naturgummi, fornybare oljer og aske av risskall
  • Resirkulerte materialer brukes i nesten alle komponenter av dekket
  • Resirkulerte materialer inkluderer resirkulert stål og sot
  • Innovasjoner som er skapt for konseptdekket, vil bli innlemmet i fremtidige dekk
  • Målsettingen er at 50 % av alle råmaterialer som brukes i Nokian Tyres’ dekk, skal være resirkulert eller fornybare innen 2030 

Last ned bilder: www.nokiantyres.com/greenstepPR

For ytterligere informasjon:

Teemu Soini, sjef for materialutvikling
[email protected]

 

 

Twitter I YouTube I Facebook I LinkedIn I Instagram

 

Nokian Tyres utvikler og produserer premium sommer- og vinterdekk for sjåfører som verdsetter sikkerhet og bærekraft. Inspirert av vår skandinaviske arv lager vi innovative produkter som gir ro i sjelen under alle forhold for personbiler, lastebiler og tunge maskiner. Vår Vianor-kjede tilbyr tjenester for dekk og kjøretøy. I 2020 hadde selskapet rundt 4 600 ansatte og en omsetning på omlag 1,3 milliarder euro. Nokian Tyres er notert på NASDAQ Helsinki. For ytterligere informasjon: www.nokiantyres.com