Vinterdekk­forskrifter i Europa

Les om de viktigste dekkforskriftene i Europa.

Forskrifter knyttet til bruk av vinterdekk varierer fra land til land. Det er noen få land i Europa, som Storbritannia og Danmark, der loven ikke regulerer bruken av vinterdekk i det hele tatt.

I de fleste tilfeller er vinterdekk påbudt i gitte perioder eller når værforholdene i landet krever det. Bruken av kjetting er påkrevd på noen veistrekninger eller i spesifikke områder.

Vinterdekkforskrifter i Europa


I forkant av utenlandsreiser om vinteren bør bilførere undersøke landets lover og regler for vinterdekk grundig, for å unngå utfordringer ved bruk av feil dekk.

Dekkmerking

Avhengig av land og situasjon kan du i Europa bruke enten piggfrie dekk eller piggdekk.

Sikre vinterdekk, både piggdekk og piggfrie, har Snøflaksymbolet (også kjent som 3PMSF eller 3-Peak-Mountain-SnowFlake-merking) som gradvis erstatter den gjeldende vinterdekkmerkingen (M+S).

M+S-merking er ikke lenger tilstrekkelig i land som Tyskland, der den loven krever at vinterdekk har Snøflaksymbolet. M+S-merkingen blir erstattet av Snøflaksymbolet i de nordiske landene også.

Vinterdekkforskrifter i Europa

Piggdekk eller piggfrie vinterdekk?

Piggfrie vinterdekk laget for sentraleuropeiske forhold er et godt valg for de mildere og regnfulle vintrene på kontinentet. I Norden er vinteren mye hardere og det kan være store mengder snø, is og nedkjølt vann på veiene. Dette krever piggfrie dekk laget spesielt for nordiske forhold. Sikre piggfrie vinterdekk, både for Sentral-Europa og nordiske forhold, er merket med Snøflaksymbolet. For å hjelpe forbrukeren med å skille nordiske piggfrie vinterdekk fra deres europeiske motparter blir en spesifikk isgrepmerking utviklet av dekkindustrien.

Vinterdekk med pigger er populære i de nordiske landene, men de er forbudt i eksempelvis Tyskland og Polen. I noen land er det egne fartsgrenser for biler med piggdekk, og bilen må også merkes med et skilt for å fortelle om dette.

Kjettinger i bilen

I noen europeiske land er kjetting på dekkene anbefalt eller påkrevd for noen veistrekninger. Du kan se trafikkskilt som indikerer krav om kjetting eksempelvis i fjellregionene i Østerrike og i Sveits. Andre steder holder det å ha kjettinger i med bilen.

Minimumskravet for mønsterdybde på vinterdekk er 3 millimieter i de fleste europeiske land. Nokian Tyres anbefaler å skifte vinterdekkene når det er igjen 4 millimeter av mønsterdybden. Styringsevnen til dekket blir betraktelig svekket under dette nivået.

Be om vinterdekk på leiebilen din

Å leie en bil på ankomstedet kan være en praktisk løsning når du ikke ønsker eller kan kjøre hele veien. Når du bestiller kjøretøy bør du be om bilen kommer med vinterdekk. Til syvende og sist er det alltid bilføreren som er ansvarlig for å sørge for at bilen er riktig utstyrt for turen.

Finn dekket som passer deg best

Se kartet under om bruken av vinterdekk i ulike land Mer informasjon om dekkforskrifter er tilgjengelig på nettsidene til ulike bilforeninger.

Vinterdekkforskrifter i Europa