HVORDAN VIL EUs DEKKMERKINGSSYSTEM HJELPE DEG NÅR DU SKAL KJØPE DEKK?

HVORDAN VIL EUs DEKKMERKINGSSYSTEM HJELPE DEG NÅR DU SKAL KJØPE DEKK?

Finn dekkene som passer best for deg

Klassifiseringskriteriene på dekkmerket gjør det lettere å sammenligne mellom dekkmodellene med standardisert klassifiseringsinformasjon.

EUs dekkmerkingssystem har vært obligatorisk på alle sommer-, helårsdekk og piggfrie vinterdekk til personbiler, SUVer, varebiler og busser, som har vært solgt siden 2012. Målet med de tre klassifiseringskriteriene drivstofføkonomi, våtgrep og eksternt lydnivå, i tillegg til snø- og isgrep på vinterdekk, har vært å gi bileiere et godt informasjonsgrunnlag når de skal velge sikrere og mer drifstofføkonomiske dekk. Merkingen er et klistremerke festet til dekkets slitebane. Den samme informasjonen er også tilgjengelig online på dekkprodusentens og forhandlerens nettsider samt hos dekkforhandlere.

 


VÅTGREP

SIKKERHET PÅ VÅTT UNDERLAG

I EUs dekkmerkingssystem betyr klassifiseringen A best våtgrep, mens E er det svakeste. Våtgrep er spesielt viktig for sommerdekk når det gjelder sikkerhet, da det indikerer bilens bremseevne på våte veier. Dekk med utmerket våtgrep har kortere bremselengde og mer stabile kjøreegenskaper.

RULLEMOTSTAND

MER MILJØVENNLIG OG MER ØKONOMISK KJØRING

Drivstofføkonomien vises på etiketten i en skala fra A til E. Klasse A-dekk påvirker kjøretøyets drivstofforbruk minst og klasse E mest. Et dekk av høy kvalitet kan gi betydelige besparelser når det gjelder drivstoffkostnader. Med klasse A-dekk kan en bil forbruke 0,1 liter mindre drivstoff per hundre kilometer enn ved kjøring med klasse B-dekk. Når du sammenligner dekk i den beste klassen med dekk i den dårligste, kan årlig drivstoffbesparelse utgjøre omtrent 90 liter.

DEKKSTØY

MINDRE STØYFORURENSNING

Merkingen av eksternt lydnivå forklarer hvor høy dekkstøyen høres for personer utenfor kjøretøyet. Med andre ord, det indikerer ikke støyen inne i kjøretøyet. Den eksterne dekkstøyen er angitt i desibel, og bokstavene A, B og C indikerer volumet, A er lavest lydnivå.

SNØ- OG ISGREP

SIKKER KJØRING PÅ VINTERFØRE

I tillegg til verdiene ovenfor har et dekk som er godkjent for kraftige snøforhold merking av snøgrep, og et dekk som oppfyller det internasjonale kravet til isgrep får isgrepmerkingen. Disse merkingene forteller deg om dekkets evner til å kjøre trygt på vinterføre. EUs dekkmerkingssystem brukes ikke på piggdekk, så når du velger dekk, ta også hensyn til dine vanlige kjøreforhold.