HVA ER EUs DEKKMERKINGSSYSTEM?

HVA ER EUs DEKKMERKINGSSYSTEM?

Finn dekkene som passer best for deg

Siden 2012 har EUs dekkmerkingssystem hjulpet bileiere med å sammenligne dekk som tilbys innen EU. Etiketten minner om energimerkene på hvitevarer, og hjelper bileiere å klassifisere dekkene i henhold til sikkerhet og drivstofføkonomi. Etiketten beskriver våtgrepet, dekkstøyen og drivstofføkonomien for dekket, i tillegg til is- og snøgrep på et vinterdekk. Alle verdiene på etiketten er et resultat av etablert testpraksis som brukes av alle dekkprodusenter som selger dekk innen EU. Merkingen gjelder alle sommer-, helårs- og piggfrie vinterdekk til personbiler, SUVer, varebiler, lastebiler og busser.

MÅLET MED DENNE MERKINGEN ER Å FORENKLE VALGET AV SIKRERE OG MER DRIVSTOFFØKONOMISKE DEKK

Målet med denne merkingen er å gi deg et bedre beslutningsgrunnlag når du kjøper dekk. Informasjonen på etiketten forteller deg om dekkets sikkerhet på våte, snødekte eller isete veier, dets innvirkning på bilens drivstofforbruk, samt eksternt lydnivå når du kjører. Merkingen gjør det lettere å velge et dekk som passer best for dine behov.

Hva du bør tenke på når du leser etiketten er avhengig av hvordan forholdene er der du kjører til vanlig, samt om du skal ha sommer- eller vinterdekk. Våtgrep er for eksempel en viktig verdi på et sommerdekk som kjøres i et område der det regner mye, men også viktig i et vinterdekk som brukes i et område der vintrene er milde og regnfulle. På samme måte er ikke våtgrepsverdien til et vinterdekk designet for tøft vintervær og som er utviklet for å bli kjørt på is og pakket snø, like viktig som merkingen for snø- og isgrep.

Selv om merkingen gjør det enklere å sammenligne mellom dekkmodeller, anbefales det også å konsultere fagfolk, uavhengige magasintester og dekkprodusentens nettsteder før du tar den endelige kjøpsbeslutningen.