Kjøre med et punktert dekk

Kjøre med et punktert dekk

Finn dekkene som passer best for deg

Et dekk kan bli skadet eller ødelagt av mange ulike årsaker. Glasskår, spiker og skarpe gjenstander i veibanen kan føre til punktering, mens feiljusterte styrevinkler kan resultere i unødvendig hurtig slitasje. Du kan legge merke til at et dekk har punktert ved at bilen begynner å trekke sterkt til den ene siden eller kjørefølelsen endrer seg. Dekktrykkovervåkeren, forkortet TPMS fra engelsk, kan også varsle deg om lekkasje. Når uhellet først er ute er det avgjørende å reparere dekket så fort som mulig, da kjøring på et punktert dekk kan forårsake skade hjulet og kjøretøyet.

Kan man kjøre på et punktert dekk? 

Når et dekk er punktert, bør du ikke kjøre på det lenger enn situasjonen krever. Ved å kjøre på et punktert dekk kan felgen ødelegges til et punkt der den ikke lenger kan repareres. Andre komponenter i kjøretøyet kan også ta skade når man kjører med et flatt dekk.

Et skadet dekk påvirker bilens styringsevne, som gjør det risikabelt å kjøre på med en punktering. Det kan også ha konsekvenser for potensielle forsikringskrav hvis du kjører et kjøretøy med en lekkasje lenger enn nødvendig. Hvis dekket ditt punkterer, bør du finne et trygt sted å stoppe så snart som mulig, og styre bilen til siden av veien. Ikke kjør videre før dekket er byttet eller reparert.

Mange av dekkene fra Nokian Tyres har Aramid Sidewall-teknologi i sideveggene. De ekstremt sterke aramid-fibrene gjør dekkene svært motstandsdyktige mot støt og kuttskader, og gjør at dekket tåler påkjenninger bedre.

Hva bør man gjøre når dekket punkterer? 

Uventede situasjoner kan oppstå langs veien, så det lønner seg alltid å være forberedt. Forsikre deg om at reservehjulet til kjøretøyet ditt er i god stand, og påse at du har de nødvendige verktøyene for å skifte det i bilen din. Dekkskum kan også fungere som midlertidig hjelp. Sørg for at du har med deg en varseltrekant og en refleksvest, som begge er verdifulle hjelpemidler og forbedrer sikkerheten hvis du må parkere langs veikanten.

Her er trinnene du bør følger om dekket ditt punkterer:

  1. Forsøk å holde bilen rett. Ved en punktering vil bilen ofte trekke kraftig til en av sidene. Senk farten og fokuser på å holde bilen rett.
  2.  Stopp på et trygt sted. Behold roen og finn et passende sted å stoppe så snart som mulig. Hvis det blir nødvendig å stoppe i veikanten, indiker tydelig dine intensjoner til andre trafikanter.
  3.  Sett ut varseltrekanten. Ta på deg refleksvesten først, før du plasserer varseltrekanten på en passende avstand fra kjøretøyet ditt. Skru på varsellysene hvis du blir nødt til å stoppe på en måte som kan utgjøre en fare for annen trafikk.
  4.  Skift dekket eller ring etter hjelp. Monter reservedekket eller reparer mindre dekkskader om det lar seg gjøre. Hvis du er usikker på hvordan det skal gjøres, anbefaler vi heller å ringe etter hjelp.

Merk at redusert lufttrykk ikke nødvendigvis er et tegn på at dekket har punktert. For eksempel kan kald luft føre til at lufttrykket synker. Det er likevel alltid en god idé å sjekke årsaken til at lufttrykket synker, og finne ut om noe er galt.

Reservehjul er kun ment for midlertidig bruk 

Når du erstatter et flatt dekk med et reservehjul, må du huske at reservehjul ofte er mindre enn vanlige dekk. Den maksimale tillatte hastigheten er lavere – vanligvis bare 60 km/t eller 80 km/t. Ha dette i tankene når du fortsetter reisen etter å ha skiftet dekk. Bruk reservehjulet bare midlertidig og bytt det ut med et nytt dekk så snart som mulig. I noen tilfeller vil et skadet dekk kunne repareres.

Nokian Tyres sine dekkserier Hakka og Hakkapeliitta leveres med en unik Hakka-garanti. Denne garantien gjør at om du har vært ute for et uhell og fått en punktering, får du et nytt tilsvarende dekk uten kostnad så lenge dekket har vært brukt på en forsvarlig måte. Garantien forutsetter registrering, og kan benyttes hos hvilken som helst Nokian Tyres forhandler i Norge.

Hvordan unngå en punktering? 

Du kan ikke alltid forutse uventede situasjoner, men du kan redusere risikoen for dekkproblemer på flere måter. Her er noen tips:

  • Ha korrekt riktig lufttrykk. Lavt lufttrykk øker risikoen for punkteringer betraktelig. Sjekk lufttrykket månedlig og før lange kjøreturer
  • Sørg for riktig hjulstilling. Feil hjulstilling kan slite unødvendig mye på dekkene, som øker faren for at de punkterer. Sjekk om det er nødvendig å få justert hjulstillingen hvis bilen trekker mot siden eller føles ustabil.
  • Vær oppmerksom på omgivelsene og forholdene. Kjør forsiktig på veier med grus, steiner, eller annet rusk og søppel. Vær ekstra oppmerksom i nærheten av byggeplasser, der det kan være hull eller andre ting som skruer liggende på veien.
  • Inspiser dekkene regelmessig. Sørg for at dekkene har tilstrekkelig mønster og mønsterdybde. Bytt ut slitte dekk for å unngå farlige situasjoner på veien.

Skifte et punktert dekk 

Hvis dekket ditt har punktert i skulderen eller i sideveggen, vil det ikke være mulig å reparere det. I disse tilfellene vil det være nødvendig å bytte ut det ødelagte dekket. Selv i de tilfellene der dekket kan repareres, bør du sjekke tilstanden under reparasjonsprosessen og bytte det med et nytt hvis nødvendig.

Når du skifter dekk, er det en god praksis å rullere dekkenes plassering på kjøretøyet. Dette kan bidra til å jevne ut slitasjen og forlenge dekksettets levetid. Monter alltid de beste dekkene på den bakre aksen for bedre stabilitet. Hold dekkene i god stand og kjør trygt under alle forhold.

finn dekk som passer din bil