Mønsterdybde i sommerdekk

Mønsterdybde i sommerdekk

Dekkenes mønsterdybde indikerer hvor trygge de er å kjøre med – sjekk mønsterdybden selv hjemme og oppgrader til nye dekk hvis nødvendig.

Finn dekkene som passer best for deg

Mønsterdybde i sommerdekk

Tilstanden til dekkene dine har betydelig innvirkning på trafikksikkerheten. Viktigheten av at dekkene er i god stand blir enda større når kjøreforholdene er krevende, for eksempel i regnvær eller om vinteren når veiene er dekket av is og snø. En av de viktigste målene for tilstanden til dekkene er dybden på mønsteret i hovedsporene – dekkets gjenstående mønsterdybde.

Hva er mønsterdybde i dekk?

Dekkmønsterdybden måles i de brede hovedsporene i midten av dekkets mønsterflate, som slites ned over tid når dekkene er i kontakt med veien. I helt nye sommerdekk er mønsterdybden omtrent 8 mm. Når de er nye er grepet på sitt aller beste, ettersom dekkene ikke har blitt slitt som et resultat av kjøring.

En av funksjonene til dekksporene er å lede bort vann som samler seg på veien, noe som påvirker risikoen for vannplaning. Dekkets grep svekkes etter hvert som kilometerne ruller på, og det anbefales å skifte ut sommerdekkene når mønsterdybden er mindre enn 4 mm, da de mister mye av egenskapene sine. . Når det gjelder sommerdekk, må disse senest byttes ut innen dekkets mønsterdybde når 1,6 mm. Denne minimumsgrensen er fastsatt i vegtrafikkloven, og det er ikke tillatt å kjøre med dekk under den grensen.

Å kjøre med dekk som er slitt under grensen på 1,6 millimeter kan føre til både bot og avskilting av kjøretøyet ved en inspeksjon. Den norske vegtrafikkloven definerer også den minste tillatte mønsterdybden i vinterdekk – her er det minst 3 mm dybde som gjelder, som er omtrent det dobbelte av hva som kreves i sommerdekk. 

Hvordan påvirker mønsterdybden i sommerdekk kjøringen?

Overholdelse av loven er ikke den eneste grunnen til at man bør bytte ut slitte sommerdekk med nye. Når mønsterdybden i sommerdekk er under den anbefalte grensen på 4 mm, øker blant annet risikoen for vannplaning under kjøring i regnvær. 

Vær oppmerksom på følgende punkter for å forhindre prematur slitasje på dekkene og forlenge levetiden deres:

  • Riktig dekktrykk bidrar både til å redusere rullemotstanden til sommerdekkene og slitasjen på dem. Hvis man kjører med dekk som har altfor lavt lufttrykk, risikerer man i tillegg å utsette dem for skade.
  • Oppbevar dekkene på riktig måte. Fuktighet, UV-lys og ulike kjemikalier kan svekke dekkene selv under oppbevaring. Hvis du ikke vil at dekkene skal ta opp plass i din egen garasje eller lager, kan du ta sommerdekkene til et dekkhotell når de ikke er i bruk.
  • Mønsterdybden i sommerdekk bør sjekkes i hvert enkelt dekk. Ved dekkskifte bør du være oppmerksom på plasseringen av dekkene på bilen og montere de minst slitte dekkene til bakakselen på bilen. Ruller dekkenes plassering på bilen etter hvert som de slites for å sikre jevn slitasje.
  • Visse problemer med selve kjøretøyet kan føre til for tidlig eller ujevn dekkslitasje. For eksempel vil feilbalanserte dekk  eller problemer med bilens hjulstilling eller støtdempere  føre til ujevn slitasje på dekkene.
  • Vær også oppmerksom på alderen til dekkene, da dekkets gummiblanding begynner å svekkes når de blir gamle. Sommerdekk som har vært i bruk i mer enn 6 år, eller dekk som er produsert for mer enn 10 år siden, bør erstattes med nye.

Sørg også for å velge riktige dekk som passer til bilen din. Et premiumdekk av høy kvalitet varer lenger enn et billigere dekk av lav kvalitet. Å investere i kvalitetsdekk hjelper deg å spare penger på lang sikt takket være lavere drivstofforbruk og lengre levetid.

Mål mønsterdybden i dekkene med en mynt

Du kan enkelt sjekke mønsterdybden til sommerdekkene hjemme. Prosedyren krever ikke engang spesielle verktøy, selv om du kan kjøpe slike verktøy for å gjøre mer nøyaktige målinger. Et vanlig kronestykke eller en 20-kroning er nok til å sjekke om slitebanen har tilstrekkelig dybde.

I et kronestykke er den ytterste ringen på kronesiden av mynten er ca. 4 millimeter fra kanten. Hvis du fortsatt kan se den ytterste ringen når du stikker mynten ned i dekkmønsteret, betyr det at mønsterdybden på dekket er under 4 mm.

På en 20-kroning er avstanden fra kanten av mynten ned til teksten «Norges konge» 4 mm. Samme logikk gjelder her – hvis du fortsatt kan lese teksten, er mønsterdybden mindre enn 4 mm. Det er verdt å merke seg at denne metoden kun gir en omtrentlig indikasjon på mønsterdybden, og det anbefales å bruke en mønsterdybdemåler for å få en mer nøyaktig måling.

Sjekk mønsterdybden i sommerdekkene dine

Mønsterdybden i sommerdekk bør sjekkes jevnlig, spesielt om våren før dekkene settes på. Pass på at hovedsporene i dekkets mønster er minst 1,6 millimeter dype, men det anbefales at de helst har 4 mm dybde eller mer.

Hvis du merker at sommerdekkene til bilen din trenger å skiftes ut, kan du enkelt søke etter nye dekk med Nokian Tyres sin dekkvelger. Skriv inn kjøretøyets registreringsnummer i søkefeltet for å se vårt utvalg av høykvalitets sommerdekk som passer til din bil. Der kan du blant annet finne Nokian Tyres Hakka Blue 3, som er designet for de skiftende forholdene under den norske sommeren. Dekket er spesielt utformet for å minske risikoen for vannplaning. Dekket har også en DSI-måler (Driving Safety Indicator), som indikerer når dekket har mindre enn 4 mm mønsterdybde igjen.

For å kjøre mest mulig miljøvennlig, velg sommerdekket Nokian Tyres Hakka Green 3 til bilen din. Hakka Green 3 er også utstyrt med en DSI-måler som gjør det enkelt å holde seg oppdatert på tilstanden til bilens sommerdekk.