Billige dekk eller kvalitetsdekk?

Når du leter etter dekk til en god pris, står valget til slutt mellom billige dekk eller kvalitetsdekk. Det er ikke noe lett valg.

Som bileier vil man aldri betale for mye når det er snakk om å kjøpe nye vinterdekk eller sommerdekk. Billige dekk frister på grunn av prisen, men på den annen side vil man ha sikre kvalitetsdekk. Da er det viktig å huske at dekk koster penger også etter selve innkjøpet.

Hvor lett ruller dekkene?

Dekkenes rullemotstand påvirker bilens drivstofforbruk. Når det gjelder sommerdekk, har rullemotstanden lenge spilt en viktig rolle, men produsenter av vinterdekk av høy kvalitet har anstrengt seg for å redusere rullemotstanden også på vinterdekkene. Selv piggdekk kan rulle økonomisk når de i tillegg til sikre kjøreegenskaper også er utviklet for å rulle lett.

Dekkprodusenter satser store ressurser for å redusere rullemotstanden. Piratkopierte dekk har ofte et mønster som ser ut som kvalitetsdekkenes mønster. Det billige dekket har imidlertid en konstruksjon og komponenter man ikke kan se med det blotte øye. Uten omfattende laboratorie- og kjøretester er det vanskelig å avgjøre hvordan dekkets gummiblanding fungerer under varierende kjøreforhold. Det er nærmest umulig å vurdere dekkets egenskaper bare ved å titte på det.

Rullemotstanden spiller en viktig rolle for både vinterdekk og sommerdekk. Drivstofforbruket kan reduseres med opptil 6 prosent ved valg av dekk med lav rullemotstand. Kjører man 4.000 mil årlig, kan dette bety opptil 3.000 kroner spart pr. år, avhengig av gjennomsnittsforbruket. Kvalitetsdekk kan kjøres flere vintersesonger, og den totale drivstoffbesparelsen kan bli betydelig. Lav rullemotstand reduserer også bilens CO2-utslipp, noe som er bra for miljøet.

Er billige dekk slitesterke?

Kvalitetsdekk er slitesterke og holder lenge. De er sikre og sparer også drivstoff. Produsenter av kvalitetsdekk informerer om sine tekniske løsninger i brosjyrer og på sine hjemmesider. Når en produsent av billige dekk annonserer at dekket er økonomisk og slitesterkt uten ytterligere informasjon om hvordan dekket er produsert, er det all grunn til å stille spørsmålstegn ved påstandene.

Slitesterke dekk som holder lenge reduserer kostnadene for bileieren fordi man ikke behøver å bytte dekk like ofte som med billige dekk. Kjørestil påvirker dekkslitasjen i høy grad, og en rolig kjørestil uten kraftige akselerasjoner og nedbremsinger øker dekkenes levetid betydelig. Kvalitetsdekk som gir presise og sikre kjøreegenskaper holder enda lenger med riktig kjørestil.

Det er vel verdt å sjekke dekk tilbud

Det er vel verdt å sjekke dekkverkstedenes annonsering av dekk tilbud og rabatter, også om du ikke er ute etter de billigste dekkene. Det hender at selv sikre kvalitetsdekk med lav rullemotstand selges med rabatt. Dette er selvsagt det beste alternativet for en bileier. Dekkjøpet blir enda bedre dersom dekkforhandleren gir en fornøyd-garanti eller garanti i tilfelle dekket går i stykker. Garantien kan også omfatte berging/transport til dekkverkstedet. Det er altså vel verdt å sammenligne også garantitilbudene. Produsenter av billige dekk gir vanligvis langt dårligere garantier enn produsenter av kvalitetsdekk.

Trenger du å gjøre bruk av garantien, kan produsenter av kvalitetsdekk gi rask og profesjonell hjelp, mens importører av billige dekk ofte ikke kan tilby samme service.