Flat Run teknikk

Nokian Tyres FRT (Flat Run Technology) er en spesialkonstruksjon som gjør det mulig å kjøre med dekkene også uten lufttrykk. Enkelte bilprodusenter bruker utelukkende FRT-dekk på sine biler for å garantere at bilen kan kjøres til nærmeste verksted selv etter en punktering.

Konstruksjonen på Nokian Tyres FRT-produkter er mer robust enn normalt. I dekksiden ligger en spesiell komponent som øker sideveggens stivhet ved kjøring uten luft i dekket. Med normalt lufttrykk fungerer FRT-dekk som vanlige dekk.

Kjøring med Nokian Tyres Flat Run dekk

Etter en punktering kan man fortsette å kjøre ca. 50 kilometer med Nokian Tyres Run Flat/Flat Run med full last. Dersom føreren er alene i bilen, kan man kjøre opptil 150 kilometer med punktert dekk.

Nokian Tyres anbefaler å kjøre høyst 80 km/t med et FRT-dekk uten luft. På glatt føre anbefales maksimalt 50 km/t.

Av sikkerhetsgrunner kan Run Flat/Flat Run bare monteres på biler som har integrert system for dekktrykkovervåking eller andre typer system som varsler når lufttrykket synker i et av dekkene. Dessuten skal bilen ha antiskrenssystem.

Reparasjon av Flat Run dekk produsert av Nokian Tyres 

Slitebanen på dekk med denne konstruksjonen kan repareres (eksempelvis om en spiker har satt seg fast eller lignende) med tubeless reparasjon, dersom man er 100 % sikker på at man ikke har kjørt dekket med vesentlig for lavt lufttrykk eller helt tomt for luft. Dekket skal kontrolleres meget nøye både ut- og innvendig for å oppdage om man har kjørt med for lavt lufttrykk. 

Generelt kan selv en kort kjørestrekning med for lavt lufttrykk føre til at området mellom sideveggens forsterkningskomponent og stammen slipper, noe som er vanskelig å oppdage. 

Av sikkerhetsgrunner anbefaler vi ikke reparasjon av et dekk der det er mistanke om skader. Dekket skal da erstattes med et nytt dekk. 

Denne anbefalingen gjelder for mulig reparasjon av dekk opp til hastighetsklasse H. For dekk i høyere hastighetsklasser (V / W / Y) anbefaler vi overhodet ikke reparasjon.

Spørsmål og svar om Flat Run

Hvordan kan jeg se om lufttrykket er for lavt?
Vi anbefaler Flat Run/Run Flat til alle kjøretøy som har et TPMS system som overvåker lufttrykket. Dette systemet krever Flat Run dekk for at føreren skal kunne oppdage om dekket punkterer.

Hva er forskjellen mellom Nokian Tyres Flat Run system og lignende systemer fra andre produsenter?
Nokian Tyres Flat Run dekk kan monteres på vanlige felger. Produkter fra mange andre produsenter krever spesialfelger.

Kan Flat Run dekk og system monteres på alle slags biler?
Rent teknisk kan Flat Run monteres på hvilken som helst bil. Vi anbefaler imidlertid at denne typen dekk bare brukes på biler som er utviklet for slike dekk. Dessuten anbefaler vi at et TPMS-system som overvåker lufttrykket brukes sammen med Flat Run dekk.

Hvor kan jeg få montert Flat Run dekk på min bil?
De fleste dekkverksteder monterer Flat Run dekk. Nullstilling av overvåkingssystemet for lufttrykk skal derimot gjøres hos bilforhandleren.

Er det mulig å reparere et skadet Flat Run dekk?
Har man kjørt med et Flat Run dekk uten luft, anbefaler vi at dekket byttes med et nytt selv om kjørestrekningen har vært kort. Dersom eksempelvis en spiker har punktert slitebanen, og det fremdeles finnes luft i dekket, kan dette repareres på samme måte som vanlige slangeløse dekk. Vi anbefaler likevel sterkt å bytte til et nytt dekk, siden en reparasjon aldri blir like holdbar. Dersom punkteringen sitter på dekkets innervegg eller skulder skal det uansett ikke repareres. Punktering på dekk i hastighetsklasse V/W/Y skal ikke repareres.

Hvor langt kan man kjøre med Flat Run dekk etter en punktering?
Med Nokian Tyres Run Flat/Flat Run dekk kan man fortsette kjøringen ca. 50 kilometer med full last i bilen etter en punktering. Dersom føreren er alene i bilen, kan man kjøre opp til 150 kilometer med bilen etter punktering. Maks. hastighet er 80 km/t, men på glatt føre anbefales maks. 50 km/t.

Flat Run dekk veier mer enn vanlige dekk – påvirker dette drivstofforbruket?
Selv om Flat Run dekk veier litt mer enn vanlige dekk, så slipper man til gjengjeld reservehjul. Dette reduserer kjøretøyets totalvekt, og derfor har Flat Run dekk liten påvirkning på drivstofforbruk og kjøreegenskaper.

I Nokian Tyres forhandleroversikt finner du dekkspesialisten som er nær deg. Du kan også vurdere å kjøpe dekkene i nettbutikken.