Sommerdekk hører til på sommerveier

Sommerdekk hører til på sommerveier

I disse spesielle tider kan dekk virke som en liten bekymring. Det kan føles som å bruk piggfrie vinterdekk i sommer er mindre bry enn å bytte til sommerdekk - spesielt ettersom mange av oss ikke kjører så mye som vanlig akkurat nå. Imidlertid er dekk en like viktig del av trafikksikkerheten som alltid, og med sommerdekk i god stand vil du øke sikkerheten på sommerveiene betraktelig. Dette er grunnen til at du ikke bør glemme å se på hva som ruller under bilen din.

5 grunner til at du ikke skal forsømme dekkene denne våren

1. Sommerdekk stopper raskere på vått føre

Moderne vinterdekk er designet for å fungere godt på snø, is, slaps og moderat regn, men når det gjelder regnebløte sommerveier er sommerdekk langt overlegne. Forskjellen i bremselengde mellom et utslitt piggfritt vinterdekk og et sommerdekk i god stand på en våt veibane, er over 12 meter fra hastigheten på 80 km/t *. Det er over to lengder av en bil, og utgjør en stor forskjell når du må stoppe brått for å unngå å hindre en hindring på veien.

2. Sommerdekk forhindrer vannplaning

Vannplaning er et farlig fenomen, der dekket mister kontakten med veien når det kommer for mye vann mellom overflaten og dekkbanen. Resultatet er en ukontrollerbar skrens, der sjåføren ikke kan gjøre annet enn å håpe på det beste. Vinterdekk kan være utmerket når det gjelder planing på slaps, men er ikke noe som matcher sommerdekkenes evne til å takle situasjonen når du kjører inn i masse dypt vann. Mens et sommerdekk kan tåle en hastighet på over 80 km/t på en våt vei før planing, vil et utslitt piggfritt vinterdekk gli ut av kontroll med 60 km/t *.

3. Sommerdekk gjør kjøringen mer komfortabel og mer presis

Selv om de begge kan virke som svært like «sorte sirkler», er sommer- og vinterdekk vesentlig forskjellige. I vinterdekk er alt fra slitebane til mykere gummiblanding laget for å gjøre kjøringen trygg under kaldere forhold. Ikke bare vil de fungere dårlig om sommeren, men de varme veiflatene vil også gjøre at de slites raskere og mister sine sikkerhetsegenskaper for vinteren for neste sesong. Sommerdekk er derimot designet for å gi sikkerhet og komfort for sommerkjøring. Varme gater og varme motorveier som er skadelig for vinterdekk, er det naturlige underlaget for sommerdekk. De vil gi en enkel tur med presis håndtering, og rask respons ved sving på rattet. Dette gjør ikke bare kjøringen mer behagelig, men også tryggere i situasjoner hvor du må manøvrere skarpt for å unngå noe på veien.

4. Dekkenes tilstand og kvalitet er viktige sikkerhetsfaktorer

Når det gjelder bytte av dekk, garanterer ikke det å «hive på» hva som helst under bilen tryggere kjøring. Før du bytter til sommerdekk, er det viktig å sjekke tilstanden. Hvis de har en mønsterdybde på mindre enn 4 mm, er det lurt å vurdere å kjøpe nye dekk. Med mønsterdybde på under 4 mm, er ikke dekkene lenger like trygge som da de var nye når de møter vått føre. Det er også viktig å sjekke dekkene for ujevn slitasje, og for kutt eller rifter før du kjører - ikke bruk noe som ser skadet ut. Dekk skal heller ikke brukes om de er over 10 år gamle, eller har blitt brukt i mer enn 6 år. Når du kjøper sommerdekk av høy kvalitet til sommeren og premium vinterdekk for vintermånedene, vil du få optimal sikkerhet i lang tid.

5. Dekkforhandlere er godt forberedt på å betjene kunder selv under pandemien

Vianor serviceverksteder og andre dekkforhandlere har iverksatt tiltak for å sikre at kundene kan besøke butikkene sine trygt. Mange kjeder har omfattende planer for å desinfisere butikkene sine og sørge for passende sikkerhetsavstander mellom personalet og kundene. Noen kjeder har kunngjort at deres tjenester kan brukes totalt uten menneskelig kontakt. Husk også at mange dekkforhandlere har nettbutikker, hvor du kan bestille og til og med betale for produkter og tjenester, og kontakte personalet for spørsmål og støtte.

* Kilde: Tekniikan Maailma 05/2019

Finn dekkene som passer best for deg

FINN DIN NÆRMESTE NOKIAN TYRES FORHANDLER

Nærliggende dekkbutikker med dyktige eksperter er klare til å hjelpe deg!

FINN DIN NÆRMESTE FORHANDLER

FINN DIN NÆRMESTE NOKIAN TYRES FORHANDLER

FINN DIN NÆRMESTE FORHANDLER

Nærliggende dekkbutikker med dyktige eksperter er klare til å hjelpe deg!