Testsenteret i Ivalo

Mer enn halvparten av Nokian Tyres produktutviklingskostnader går med til produkttester. Man får ikke tilstrekkelige testresultater bare ved laboratorietesting. Derfor tester Nokian Tyres sine produkter under virkelige driftsforhold, slik at man skal være sikker på at de skal fungere problemfritt under vanskelige, utfordrende og skiftende forhold.

Langt oppe i finsk Lappland, nord for Polarsirkelen i Ivalo, ligger det over 700 hektar store testsenteret White Hell, der produktutviklings- og testteamene tester dekk. På testsenteret i Ivalo simuleres ekstreme situasjoner for vinterkjøring fra november til mai, både natt og dag. Temperaturvariasjonene er voldsomme – bare på ett og samme døgn kan temperaturen variere med opptil 40 grader. Polarnatten midtvinters gir sine spesielle utfordringer for utviklingsarbeidet, og om våren er det en stadig kamp mellom de store forskjellene fra kalde netter til varme dager. I løpet av et år testes mer enn 20.000 dekk.

På testsenteret i Ivalo finnes mer enn 20 testbaner. Sammenlagt lengde på alle testbaner som holdes åpne hele vinteren er over 10 mil. På banene testes blant annet kjøreegenskapene på snø og is, samt dekkenes akselerasjons- og bremseegenskaper. Nokian Tyres er verdens ledende ekspert på nordiske forhold, mye takket være en omfattende testvirksomheten i Lappland. 

Vinterdekk testing på toppen

Nokian Tyres vinterkompetanse har sitt utspring i hjertet av finsk Lappland.

Fra Europas storbyer er det langt til Nokian Tyres testsenter i Ivalo. Omtrent 30 mil nord for Polarsirkelen, midt i ødemarken, ligger White Hell, den arktiske kusinen til tyske Nürburgrings ”Grüne Hölle”.

Nokian Tyres startet i 1986 sitt testsenter på dette stedet der dekkegenskapene virkelig kan utsettes for harde tester. På testsenteret i Ivalo arbeides det under ekstreme forhold; det er svært kaldt og is og snø over alt.

Veien som slynger seg gjennom fjellterrenget ender ved en port. Bak denne porten åpner det seg en moderne verden som stadig utvikles videre, og der man tester bildekk. Servicebygg, biler av ulike merker, teknikk og hjelpemidler – og selvsagt: Profesjonelle testere i arbeid.

Testsenterets ry som et brutalt og høyteknologisk sted bare vokser.

- Stadig flere internasjonale motormagasiner besøker oss. De legger ikke beslag på ressurser fra Nokian Tyres egen produktutvikling, men er en naturlig del av virksomheten under våre arktiske forhold, forteller testsjef Petri Peltoniemi.

Unik og fleksibel

Målet for Nokian Tyres, som er en foregangsbedrift på sikkerhet, er å utvikle enda bedre og mer pålitelige vinterdekkmodeller. En av de viktigste faktorene for fremgang er testsenteret i Ivalo, Nokian Tyres egen hjemmebane, en enestående helhet og selve fundamentet for vinterkompetansen.

På de nøye planlagte banene og veiene testes bildekk grundig og nøye under så like forhold som mulig.

I Ivalo utsettes hvert vinterdekk for flere timers testing som blant annet omfatter bremsing, akselerasjon, rundbaner, slalåmkjøring og bratte bakker, alt på både snø og is. Det utfordrende målet er å skille de beste dekkene fra gode dekk, og gjøre det mulig å gi kommende vinterdekk verdens beste sikkerhetsegenskaper.

- Testsenteret i Ivalo er et fantastisk sted. Ingen testrigg eller testing innendørs kan slå testing under slike forhold, sier Matti Morri, sjef for Nokian Tyres tekniske kundeservice.