Dekkenes lasteindeks og belastningsklasse

Dekkenes lasteindeks og belastningsklasse

Tilbake til artikler

Dekkmerking forteller mye om dekkets egenskaper, og kommer godt med når man skal velge nye dekk. Markeringene som er trykt inn i sideveggen på dekket viser blant annet hvor mye last dekket kan bære, gjennom lastekapasitet og belastningsklasse. Lær deg å kjenne dekkenes lasteindeks og belastningsklasse for å finne de rette dekkene til din bil og ditt bruk.

 

HVA ER DEKKENES LASTEINDEKS?

Det finnes opptil flere markeringer på sideveggen av dekket, som forteller om produktets størrelse, hastighetsklasse, hvor mye det kan bære, med mer. Lasteindeksen (LI for Load Index) indikerer hvor mye vekt et dekk tåler ved standardtrykk. Basert på dette kan man sjekke belastningsklassen, som beskriver maksvekten for ett enkelt dekk. 

Dekkmerkingen indikerer imidlertid ikke direkte hvor mange kilo dekket tåler, men heller hvilken lastekategori det har – hvor mange kg det tilsvarer må sjekkes i lasteindeks-tabellen. Desto høyere belastningsklasse dekket har, desto mer vekt kan det bære. Merk også at dekket må ha riktig lufttrykk for å yte optimalt og kunne bære den maksimale vekten. 

Når man leser av dekkmerkingene, vil belastningsklassen være det nest siste nummeret, før hastighetsklassen. Dekkets hastighetsklasse indikerer på sin side hvor høy fart dekket tåler, mens det fortsatt beholder alle sine kjøreegenskaper. Noen dekk har også merket XL helt på slutten, som står for Xtra Load og betyr at dekket har ekstra høy belastningskapasitet. Hvis dekkmerkingen for eksempel lyder 205/55 R 16 94 V XL, betyr det at belastningsklassen er 94. Tabellen viser at det tilsvarer 670 kg per dekk, som betyr at kjøretøyets totale lastekapasitet er 2680 kg.

Når man kjøper nye dekk er det viktig å ta høyde for belastningsklassen, ettersom dekk med for lav bærekapasitet i forhold til totalvekten ikke må monteres på kjøretøyet. Du finner belastningsklassen som passer for din bil i kjøretøyets instruksjonsbok. Når du velger dekk med riktig belastningsklasse, er de i stand til å yte maksimalt selv når bilen er fullpakket. Dette inkluderer både vekten av sjåføren, passasjerer, og bagasje. Dekkenes belastningskapasitet burde spesielt tas høyde for når man kjører med henger eller generelt sett transporterer tung last.

 

XL – DEKK MED HØYERE BELASTNINGSKAPASITET

Dekk med økt belastningskapasitet kalles også forsterkede dekk. Et dekk i XL-klasse kan bære mer vekt enn dekk som ikke faller under denne kategorien. Dekk som ikke er forsterkede vil derfor ikke ha denne merkingen, og kan refereres til som SL for Standard Load. Dekk som er laget for ekstra last er markert med XL helt til sist på dekkmarkeringen. Det innebærer at strukturen til dekket er kraftigere, slik at det tåler høyere belastning og dekktrykk, samt produserer mindre varme som sliter ut dekkene. Økt lastekapasitet, XL, beskriver ikke størrelsen på dekket, men er heller en indikasjon på hvor mye vekt dekket kan bære.

HVA BETYR RESTEN AV DEKKMERKINGENE?

I tillegg til belastningsklassen, kan man bruke dekkmerkingen til å lese av følgende egenskaper:

  • Dekkets bredde
  • Dekkets profil i prosent av bredden
  • Dekkets konstruksjon
  • Felgens størrelse, diameter i tommer
  • Hastighetsklasse

Du kan finne de riktige dekkene til din bil på Nokian Tyres’ nettsider. Skriv inn din bils registreringsnummer, modell, eller dekkstørrelse i vår dekkvelger og få en full oversikt over sommer- og vinterdekk som passer til ditt kjøretøy. Når man transporterer tyngre last er det viktig at man kjenner til dekkenes lastekapasitet – derfor burde spesielt varebilsjåfører og andre som frakter tungt forsikre seg om at dekkene tåler vekten de blir utsatt for. Det er også verdt å notere seg at trykknivåene i C-dekk designet for varebiler er en god del høyere enn i ordinære dekk for personbiler. Du vil også finne sommerdekk og vinterdekk av høy kvalitet til varebiler hos Nokian Tyres.