to. desember 11 12:58 2014 i kategorier Produkt pressemeldinger, Selskapsnyheter

Nye Nokian Hakkapeliitta R2 til elbil: Verdens første vinterdekk med energiklasse «A»

Nokian Tyres har laget verdens mest energieffektive vinterdekk. Nokian Hakkapeliitta R2 er utviklet til BMW i3 og kombinerer ekstremt lav rullemotstand med førsteklasses grep og kjørekomfort. Dekket reduserer rullemotstanden med opptil 30 prosent og er det første vinterdekket som har oppnådd energiklasse «A» i EU dekkmerkeordning.

I januar 2015 lanserer verdens nordligste vinterdekkprodusent det piggfrie vinterdekket Nokian Hakkapeliitta R2, til elbilen BMW i3. Dekket kommer i størrelse 155/70R19 84Q og er spesielt utviklet for sikker og økonomisk kjøring på snø og is, under krevende nordiske vinterforhold.

EUs dekkmerkeordning har gitt rullemotstanden til 155/70R19 84Q Nokian Hakkapeliitta R2 energiklasse A; en utmerkelse som aldri før har blitt oppnådd av et vinterdekk. Dekket gir 30 prosent lavere rullemotstand sammenlignet med konkurrentenes vinterdekk, som er i klasse C og E.

- Elektriske biler er lette og aerodynamikken er finjustert, noe som gjør dem spesielt utfordrende for oss som designer dekk. Derfor er vi stolte av å kunne tilby et vinterdekk som gir elbileiere både bedre grep og større rekkevidde. Hovedmålet med all vår produktutvikling er å gjøre bilkjøring tryggere og mer miljøvennlig, sier produktutviklingssjef Jarno Ahvenlammi i Nokian Tyres.

Mindre rullemotstand

Det nye 155/70R19 84Q Nokian Hakkapeliitta R2 inneholder flere nye materialkomponenter som reduserer varmeutvikling og interne strukturforandringer. Molekylkjedene i den spesielle gummiblandingen Nokian Intelligent eSilica, reagerer med silicapartiklene i dekket og skaper en sterk, men fleksibel blanding. Dette resulterer i at dekket beholder sin struktur under kjøring og gir svært lav rullemotstand.

Sporene i det symmetriske dekkmønsteret gir fast grep uavhengig av endringene i underlag og temperatur. Rapsoljen som tilsettes gummiblanding gir bedre grep på snø, is og våte overflater. Dekket har selvsagt mange av de samme tekniske løsningene som har resultert i at Nokian Hakkapeliitta R2 allerede har vunnet flere tester. Blant annet grepskrystallene og pumpelamellene fra Cryo Crystal konseptet, og det aggressive pil- mønsteret.

- For å redusere rullemotstanden kreves det full kontroll over det komplekse forholdet mellom dekkets struktur, slitebanemønster, og gummiblanding. Energisparing fra den lavere rullemotstanden øker bilens rekkevidde. I fremtiden vil vi bruke samme teknologi i våre andre vinterprodukter, forklarer Ahvenlammi, som leder testing og utvikling av spesialprodukter Nokian Tyres 'for elektriske biler.

Flere produkter tilgjengelig for el- og hybridbiler

Nokian Tyres jobber tett sammen med de fleste ledende bilprodusentene, også av elektriske og hybridbiler.

Nokian Hakkapeliitta R2 i dimensjon 155/70R19 for BMW I3 vil være tilgjengelig i januar 2015 i Norden. Nokian Hakkapeliitta R2 i dimensjon 215/45R20, designet for BMWs nye i8 hybridbil, vil bli lansert i løpet av februar-mars 2015.

Les mer:

Nokian Hakkapeliitta R2 – Ny modell for elektriske og hybridbiler

Produktbilder: https://www.nokiantyres.com/HakkapeliittaeR2

Se video: http://youtu.be/Wo4omb0Eil4

Nokian Tyres' utviklingssjefer presenter: Verdens mest energieffektive vinterdekk
http://youtu.be/hlluSTKTSm8

Vintersesongen 2014: Over 40 testseire for Nokian vinterdekk
https://www.nokiantyres.no/innovativt-arbeide/testsuksess/

Ivalo testsenter – White Hell 
http://youtu.be/8QYaZu6VKEM

Verdens første hybrid-vinterdekk
https://www.nokiantyres.no/bedriften/nyhetsartikkel/verdens-frste-piggfriksjonsdekk-piggdekket-som-ogsa-er-piggfritt/

Verdensrekord på is
https://www.nokiantyres.no/innovativt-arbeide/utviklingsarbeid/fastest-on-ice/

 

Mer informasjon: https://www.nokiantyres.no/

Kontaktpersoner:

Produktutviklingssjef, Jarno Ahvenlammi, tlf. +358 10 401 7741 jarno.ahvenlammi(at)nokiantyres.com

Business Manager, Petri Niemi, tlf. +358 10 401 7646 petrij.niemi(at)nokiantyres.com

Produktsjef, Fredrik Hauge, Nokian Dekk AS, tlf.64 84 77 00 fredrik.hauge(at)nokiantyres.com

Twitter: https://twitter.com/NokianTyresCom 
YouTube: www.youtube.com/NokianTyresCom 
Facebook: https://www.facebook.com/nokiantyresnorge 
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc