fr. november 28 12:25 2014 i kategori Selskapsnyheter

Premium vs. billigdekk – hva er egentlig forskjellen?

Hos dekkforhandlerne finnes dekk i mange forskjellige prisklasser, men hva er det som egentlig skiller de ulike dekkene på markedet? Svaret er alt fra drivstoffbruk til livsviktige sikkerhetsegenskaper skal man tro høstens vinterdekktester.

Selv om dekk ofte ser helt like ut på utsiden, er det store forskjeller i hvordan de er produsert. Det brukes forskjellige materialer og mønstre i gummien, og sammensetningene påvirker hvor sikker du er når du kjører på glatte vinterveier.

- Motors vinterdekktest viser så mye som 20 meters forskjell i bremselengde mellom testvinneren og testtaperen på islagte veier ved kjøring i 50 km/t. Det vil si at når en bil med testens vinner, Nokian Hakkapeliitta 8, har stoppet, kjører bilen med de svakeste piggfrie dekkene fortsatt i over 11 km. i timen. Treffer du en fotgjenger i denne hastigheten kan det få katastrofale følger, sier Fredrik Hauge, produktsjef i Nokian Dekk.

Forskjellen er i gummien

Premium dekk har mer naturgummi enn billigdekk, som ofte er utviklet ved å bruke syntetiske gummiblandinger. I motsetning til naturgummi, som beholder fleksibiliteten og slitestyrken ved skiftende temperaturer, påvirkes syntetiske gummiblandinger i negativ forstand allerede ved et par minusgrader.

- Dekk  med syntetiske gummiblandinger har dårligere grep og lengere bremselengde enn dekk med naturgummi. Kjører du på norske vinterveier må du ha dekk som også tåler streng kulde, ellers er du ille ute, sier Hauge.

Spar penger

Prisforskjellen på et premiumdekk og billigdekk kan ofte virke forlokkende i butikken, men pengene du sparer ved kjøpet vil tape seg over tid.

- Et premium dekk er mer slitesterkt og har lengere levetid enn et billigdekk, noe som betyr at du unngår å skifte dekk ofte. Dette fordi det brukes sterkere materialer i de beste dekkene, sier Hauge.

Spar drivstoff

Premium dekk har lavere rullemotstand, noe som også reduserer bilens drivstofforbruk. I Motors vinterdekktest var forskjellen i drivstofforbruk mellom det beste og det dårligste piggfrie dekket på hele 80 liter, basert på et dekks gjennomsnittlige levetid. Ut ifra dagens bensinpriser vil dette utgjøre en besparelse på hele1195 kr (anno 2.desember 2014).

Dette kjennetegner et premiumdekk:

For å være sikker på at du kjøper et kvalitetsdekk kan det være lurt å spørre forhandleren om dekket oppfyller noen av disse kravene:

  • Et premiumdekk har mer naturgummi i gummiblandingen.

  • Gummiblandingen i slitebanen og sideveggene fungerer godt under alle vinterforhold

  • Et premiumdekk laget for nordiske forhold har lang levetid ved bruk i kalde vintermåneder.

  • Dekket fungerer godt under vekslende og veldig lave temperaturer.

  • Produsenten tilbyr teknisk kundestøtte og en garanti som dekker evt. material- og produksjonsfeil.

  • Et premiumdekk har lav rullemotstand, som reduserer drivstofforbruket.

  • Bremselengden på is og snø skal være flere meter kortere enn med et billigdekk.

  • Premiumdekk har oftere lavere dekkstøy. 

Kontaktpersoner:

Fredrik Hauge, produktsjef, Nokian Dekk AS, tel. 64847700, fredrik.hauge(at)nokiantyres.com

Matti Morri, sjef for teknisk kundeservice, Nokian Tyres plc., tlf. +358 10 401 7621, matti.morri(at)nokiantyres.com

Les mer:
https://www.nokiantyres.no/innovativt-arbeide/dekkfakta/tips-for-dekkvedlikehold/lengre-brukstid/ 

Du kan lese hele NAFs vinterdekktest her: https://www.naf.no/forbrukertester/dekktester/vinterdekktest-2014/