Forlenge dekkenes levetid

Forlenge dekkenes levetid

Dekk er en viktig del av sikkerhetsutstyret til bilen din, som gjør at du kan kjøre trygt under alle værforhold. De påvirker både sikkerheten og kjørekomforten betydelig. Derfor bør du være oppmerksom på tilstanden, vedlikeholdet og oppbevaringen av dekkene. På denne måten kan du forlenge dekkenes levetid, forbedre kjørekomforten og forhindre tidlig eller ujevn slitasje.

Finn dekkene som passer best for deg

6 tips for å forlenge dekkets levetid

Når du følger disse seks gylne reglene, kan du potensielt få opptil flere år ekstra brukstid ut av dekkene dine.

1. Sjekk lufttrykket

Sjekk lufttrykket i dekkene regelmessig. Hvis trykket ikke er likt i alle dekkene, påvirkes bilens kjøreegenskaper og dekkene slites ujevnt. I tillegg til at riktig lufttrykk forhindrer tidlig og ujevn slitasje, reduserer det også dekkets rullemotstand og bidrar dermed til å redusere drivstofforbruket.

2. Ruller dekkenes plassering på bilen

Ruller alltid plasseringen av dekkene for hver 5 000 til 10 000 kilometer, ettersom for- og bakdekk slites i ulikt tempo. Sørg for å sjekke lufttrykket når du skifter dekk. Det enkleste er å bytte plassering på dekkene når du skifter mellom sommer- og vinterdekk, eller motsatt. Det kan også være nødvendig å rullere plasseringen av dekkene midt i sesongen.

3. Monter de beste dekkene bak på bilen

Hvis det er store forskjeller i tilstanden til dekkmønsteret bør de beste dekkene monteres på bakakselen av bilen, mens dekk i dårligere stand bør plasseres foran på kjøretøyet. Godt grep på bakhjulene er viktig, da det gjør det mulig å opprettholde bedre kontroll over bilen. Når grepet til bakhjulene reduseres, kan du plutselig miste kontroll over bilen. Ifølge statistikk er en stor del av kollisjonene som skjer om vinteren forårsaket av at grepet til bakhjulene er dårlig.

4. Kontroller rulleretningen

Når du installerer dekk, bør du alltid sjekke rulleretningen som er markert på siden av dekket. Monter alltid dekket i henhold til rotasjonsretningen. Hvis dekket monteres feil, vil det ikke fungere optimalt.

5. Kjør forsiktig

Bråbremsing og hard kjøring i sving forkorter levetiden til piggdekk. Akkurat som med en ny bil, bør nye dekk kjøres inn. Moderat hastighet og så få drastiske styrebevegelser som mulig i løpet av de første 500 kilometerne vil forlenge dekkets levetid.

6. Sjekk tilstanden til gamle dekk

Sjekk alltid tilstanden til dekkene når du bytter dem. Riktig monterte og kjørte dekk slites jevnt. Hvis de gamle dekkene har blitt slitt ujevnt, bør du kjøpe nye dekk hos en dekkforhandler og samtidig sjekke bilens hjulstilling. Problemer med styrevinkler eller hjulstilling kan føre til ujevn slitasje og dermed forkorte dekkets levetid.

Sjekk dekkets alder på sideveggen

For å sjekke alderen til et dekk, trenger du informasjon om produksjonstidspunktet. Denne informasjonen er merket på sideveggen til alle dekk, og er en standardisert måte å vise dekkets alder på. Dette omtales som såkalt DOT-merking.

Av de fire tallene viser de to første produksjonsuke, mens de to siste viser produksjonsåret. Eksempelvis betyr merkingen "3621" at dekket ble produsert i uke 36 i 2021.

Hvor lang er brukstiden til et dekk?

Hvor lenge dekkene forblir i brukbar stand avhenger i stor grad av hvor mye du kjører med dem og hvor godt du tar vare på dekkene. Selv om dekkene kjøres lite, vil selv de beste dekkene miste sine egenskaper og bli dårligere over tid. Dette skyldes at gummiblandingen til dekkene forringes fra den dagen de blir tatt i bruk.  Det betyr at du trygt kan kjøpe høykvalitetsdekk flere år etter produksjonen.

Enten dekkene er ubrukte, helt nye, eller litt slitt, bør man være obs på hvordan de lagres og oppbevares. På denne måten forblir dekkene i god stand så lenge som mulig uten at det går ut over kvaliteten og sikkerheten. Nye dekk som blir riktig lagret, for eksempel i et dekkhotell eller i et lager beskyttet mot fuktighet, UV-lys og temperaturvariasjoner, kan selges som nye i fem år fra produksjonsdatoen.

Dekk som er tatt i bruk vil beholde sikkerhetsegenskapene i maksimalt seks år hvis de blir riktig lagret. Husk imidlertid å sjekke tilstanden og slitasjen på dekkene, da dekk kan slites raskere om man årlig kjørelengde er lang. Mønsterdybden på dekkene forteller deg hvor mye mønster som er igjen på dem. Etter maksimalt 10 år fra produksjon, vil det være på tide å skifte de ut – uansett hvor mye eller lite de har blitt brukt.

Dekk av høy kvalitet varer lenger

Med riktig kjørestil og omsorg for dekkene, vil du kunne forlenge levetiden og kjøre lenger før du må bytte. I tillegg til dette kan du få mer ut av dekkene dine ved å velge kvalitetsdekk fra en pålitelig dekkprodusent. Sjekk ut Nokian Tyres sitt utvalg av sommer- og vinterdekk.

Nokian Tyres' innovasjoner, som for eksempel DSI-slitasjevarsleren, hjelper også med å overvåke dekkets gjenstående mønsterdybde. For eksempel har sommerdekket Nokian Tyres Hakka Black 3 denne slitasjeindikatoren som gjør det enklere å overvåke dekkets tilstand, og forteller deg hvor mange millimeter av dekkets mønsterdybde som gjenstår. Du kan enkelt se på slitasjevarsleren når det er mindre enn 4 mm mønsterdybde igjen. Når mønsterdybden er mindre enn dette, øker risikoen for vannplaning betydelig.

Det er også lettere å overvåke vinterdekkenes levetid. Nokian Tyres' innovative WSI (Winter Safety Indicator) informerer deg om når det er på tide å skaffe nye vinterdekk. WSI-indikatoren finnes blant annet i piggdekket Nokian Tyres Hakkapeliitta 10.

Finn Dekkene som passer best for deg