Dekkdimensjoner – finn riktig størrelse for din bil

Dekkdimensjoner – finn riktig størrelse for din bil

Når man skal velge seg nye dekk, er størrelsen en av de viktigste faktorene. Når du har funnet deg en modell du vil ha, gjenstår det å finne dimensjonen som passer til din bil, som også gir optimal sikkerhet. Det finnes mange ulike dekkstørrelser. Hvis avviket i størrelsen er for stor, kan det bety mer jobb for bileieren ved en senere anledning – vi anbefaler derfor å bruke dekkstørrelsene anbefalt av bilprodusenten. Les videre og finn de riktige dekkene til din bil!

Finn dekkene som passer best for deg

Finn dekkstørrelsen med dekkmerkingen

Størrelsen på dekket finner du blant annet med det som kalles dekkmerkingen, som er trykt inn i dekkets sidevegg. EUs dekkmerking ble oppdatert i 2021, og gir nyttig informasjon om dekkdimensjon og andre spesifikasjoner. Følgende kan leses av ved hjelp av dekkmerkingen når vi bruker eksempelet 205/55 R 16 94 V XL:

Dekkbredde

Dekkets bredde er de første sifrene i dekkmerkingen. Bredden er oppført i millimeter, og måles på dekkets bredeste punkt – målt fra kant til kant og montert på en standardfelg. Bredden i dette tilfellet er 205 mm, eller 20,5 cm.

Dekkets profil

Dekkprofilen indikerer dekkets høyde sett i prosent av bredden. Disse sifrene er med andre ord ikke oppført i centimeter, men heller i prosent av dekkets bredde. Høyden uttrykkes ved å måle dekkets sideflate fra bakken til underkanten av felgen. Dekkets profil er oppgitt etter dekkbredden, bak skråstreken. I dette eksempelet er dekkprofilen 55, som vil si 55% av dekkbredden: 205*0,55 tilsvarer 112,75 cm.

Vanteen koko

Felgstørrelsen er oppført i tommer, og kommer etter tegnet som indikerer dekkets struktur (R for radialdekk i dette tilfellet). En tomme tilsvarer 2,54 cm. Da dekket i dette eksempelet er merket med 16, betyr det at diameteren på dekket er 16 tommer eller 40,64 cm.

Andre dekkmerkinger

I tillegg til informasjon angående dekk- og felgstørrelse, kan man bruke dekkmerkingen til å lese av følgende:

 

  • Dekkets struktur. Dekkstrukturen er indikert av en bokstav, som er R i dette eksempelet. R står for radialdekk, som er den vanligste dekktypen. Radialdekk har to stålbelter som fungerer som forsterkere på toppen av rammestoffet.
  • Belastningsklasse. Belastningsklasse eller -kapasitet informerer om hvor mye last et dekk kan bære. For dekket i dette tilfellet er tallet 94, men merk at dette ikke tilsvarer vekt i kg – det er derimot lasteindeksen, som siden må sjekkes mot en tabell. Der kan vi se at 94 tilsvarer 670 kg per dekk. Helt på slutten av dekkmerkingen er noen dekk merket med XL. Disse står for Xtra Load, og indikerer at dekket har økt belastningskapasitet.
  • Hastighetsklasse. Hastighetsklassen informerer om dekkets makshastighet. Kategorien V som i dette eksemplet, betyr at dekket er laget for hastigheter opp mot 240 km/t. Merk imidlertid at selv om dekket er laget for å takle en viss hastighet, betyr det ikke nødvendigvis at det anbefales å oppnå makshastigheten

Endring av dekkdimensjoner

Når man kjøper nye dekk, er det viktig å ta hensyn til både størrelsen og dekkets kompatibilitet med kjøretøyet. Ved å kikke i bilens vognkort, vil man som oftest finne flere dekkstørrelser som er kompatible med kjøretøyet – man har derfor frihet til å velge ulike størrelser til en viss grad, men samtidig anbefales det ikke å avvike fra standardstørrelsen i for stor grad.

Bredden på det nye dekket kan være opptil maks 30 mm bredere enn det bredeste alternativet i bilens vognkort. På samme måte kan felgen være opptil 26 mm større. En huskeregel er at rulleomkretsen kan endres med opptil 5%. Større endringer enn det krever at det utføres en inspeksjon når dekket byttes. Hvis bilen derimot gjennomgår en inspeksjon, kan den ytre diameteren på dekket økes med opptil 51 mm, og bredden med opptil 102 mm.

En inspeksjon hos Trafikktilsynet må gjennomføres når større endringer som kan påvirke sikkerheten blir utført på kjøretøyet. Under inspeksjonen sjekkes det om forandringene som har blitt gjort er innenfor de tillatte grensene, og at oppdatert informasjon er ført inn i vognkortet og bilregisteret. I tillegg til når man endrer dekkstørrelsen, er en inspeksjon hos Trafikktilsynet nødvendig når bilens struktur eller bruksformål endres.

Når man endrer dekkdimensjon bør man også ta høyde for bilens såkalte akselvekt, som man finner informasjon om i kjøretøyets instruksjonsbok. For at de nye dekkene med sikkerhet skal kunne bære bilens vekt, må dekkenes lastekapasitet være minst tilsvarende bilens akselvekt delt på to.

 

Dekk etter størrelse fra Nokian Tyres

Det er lett å finne de riktige dekkene med Nokian Tyres’ dekkvelger. Skriv inn din bils registreringsnummer, modell, eller dekkstørrelse for å se alle dekkene som passer til ditt kjøretøy. Hos Nokian Tyres fører vi også vinterdekk og sommerdekk for personbiler, SUV-er og varebiler. På våre produktsider vil du finne en liste som lar deg velge en dekkstørrelse basert på din bils behov.

Finn dekkene som passer din bil