FacebookInstagramLinkedInmenu-iconPinicon-playscroll-downsearchTwitterShapeYouTube
Menu

EU-dekkmerking

Sikkerhet, økonomi og miljøeffektivitet

EUs nye dekkmerking, som trer i kraft fra og med november 2012, vil forenkle valget av dekk. Dekkmerkingen vil fungere omtrent på samme måte som energieffektivitetsmerking på hvitevarer. Hensikten med dekkmerkingen er at man skal velge dekk av bedre kvalitet, og dermed også sikrere dekk. Når dekkmerkingen trer i kraft vil man tydelig kunne se klassifiseringsmerkingen på alt informasjonsmateriell om dekk og hos alle forhandlere.

Klassifiseringskriteriene forenkler og påvirker dekkvalget. Den standardiserte klassifiseringsinformasjonen kan være å finne på et klistremerke på dekkets slitebane eller i annen form.

Les mer

Den nye dekkmerkingen gjør det enklere å velge dekk. Selv om den gjør det enklere å sammenligne ulike dekkmodeller, skal man i tillegg innhente informasjon fra kompetent dekkverksted, dekktester i motorblader og dekkprodusenter.

Les mer

Siden november 2012 skal nye dekk ha EUs dekkmerking, som skal gjøre det lettere å sammenligne dekk. Mange dekkjøpere har fortsatt lite kunnskap om hva dekkmerkingen forteller.

Les mer

Når det gjelder vinterdekk er ikke dekkmerkingen til hjelp for nordiske forbrukere. Den kan til og med være villedende og sette trafikksikkerheten på spill. Dekkmerkingen gjelder piggfrie vinterdekk, men ikke piggdekk.

Les mer

Ved kjøp av dekk skal man velge dekk som er utviklet for de kjøreforholdene man oftest har. Dette er spesielt viktig ved kjøp av vinterdekk.

Les mer

Den nye dekkmerkingen gjelder dekk som er produsert etter 1. juli 2012 til følgende kjøretøytyper som er godkjent for bruk på offentlig vei: Personbiler, 4x4-biler, lette lastebiler, samt dekk til lastebiler og busser.

Les mer