Dekkhotell – praktisk oppbevaring av dekk utenom sesongen

Dekkhotell – praktisk oppbevaring av dekk utenom sesongen

I Norge trenger nesten alle biler to sett med dekk. Under vintersesongen er det påbudt å kjøre med pigg- eller piggfrie vinterdekk, mens varme somre gjør det nødvendig med gode sommerdekk som tåler de høyere temperaturene. 

Finn dekkene som passer best for deg

Dekkene skiftes to ganger i året, og dekksettet som ikke er i bruk bør alltid lagres korrekt mellom sesongene. Riktig oppbevaring av dekk er viktig da det betydelig påvirker dekkenes tilstand og deres levetid. 
 
Et dekkhotell er en praktisk løsning der både lagring og dekkskift gjøres på samme sted. Fagfolk utfører effektivt hjulskiftet, mens dekkene lagres under optimale forhold fram til neste bytte. I tillegg tilbyr dekkhoteller ofte tilleggstjenester som balansering og hjulstillingskontroll. 
 
Mange av Nokian Tyres-forhandlere tilbyr dekkhotell – finn ditt nærmeste og oppbevar dekkene dine trygt og praktisk når de ikke er i bruk. 

 
Hvorfor bør du lagre dekkene på et dekkhotell? 

Et dekkhotell er den enkleste måten å lagre dekkene dine på. Profesjonelle fagfolk sørger for at dekkene blir oppbevart på riktig måte, og sikrer at de er i god stand til neste sesong. På et dekkhotell får du følgende fordeler: 
 
Dekkene lagres under optimale forhold 

Oppbevaring av dekk kan høres enkelt ut, men det er faktisk en del faktorer man bør ta hensyn til – dekk bør lagres innendørs, beskyttet mot naturlige elementer og skadelige stoffer. 
 
 

  • Dekk bør beskyttes mot direkte sollys og UV-stråling. 
  • Dekk skal ikke komme i kontakt med etsende og andre skadelige stoffer og oljer. 
  • Lagringsområdet bør ikke ha enheter som produserer ozon, slik som fluorescerende lamper. 
  • Temperaturen i rommet bør ikke overstige 25°C. 
  • Luftfuktigheten bør ikke være for høy, for å forhindre vannkondens på dekkenes overflater. 
  • Dekk bør ikke lagres under kompresjon, da langvarig lagring under trykk kan skade dekkstrukturen. 
     

Dekk som ikke lagres på riktig måte kan få en forkortet levetid, men mer kritisk er det at de også kan få reduserte egenskaper og har dårligere sikkerhet. Når dekk utsettes for skade under lagring kan gummien bli sprø og hard, som reduserer dekkets holdbarhet og grep. 
 
På et dekkhotell lagres dekkene dine på optimalt vis av fagpersoner, som sørger for at deres ytelse forblir god fram til slutten av levetiden. 

 
Oppbevaring og dekkskift på samme sted 

Dekkhotell tilbys først og fremst av dekkforhandlere, som vil si at alle servicene de utfører også kan fås på samme adresse. Dette eliminerer behovet for å transportere dekkene når de skal skiftes. Sesongdekkene dine monteres på kjøretøyet, mens det andre dekksettet blir værende på samme sted. 
 
Om det skulle være nødvendig kan dekkforhandleren også bestille nye dekk når det gamle settet har blitt slitt ut. Hvis dekkene har blitt slitt ujevnt, kan personalet hjelpe deg med å få bilens hjulstilling sjekket og justert. 

 
Spar plass hjemme 

Et dekkhotell sparer betydelig med lagringsplass hjemme. Dekk tar ofte opp mye av plassen på en bod, og mange borettslag har forbudt dekklagring i fellesområder på grunn av brannfare. Et sett med dekk tar også mye plass i en eneboligs garasje eller bod. 
 
Ved å bruke et dekkhotell slipper man tunge løft selv, og sparer plass som kan brukes til andre ting. 

 
Dekkinspeksjon 

Når du bruker et dekkhotell blir dekkene dine alltid inspisert av fagfolk, før og etter sesongen. Dekkene sjekkes for avvik og skader, samt at du blir informert når det er på tide med nye dekk. 
 
Personalet på dekkhotellet måler mønsterdybden og sørger for at den oppfyller de lovlige og trygge kravene. Vanligvis sjekker de også for ujevn slitasje på dekkene og eventuelle andre avvik, samt at korrekt lufttrykk kontrolleres ved montering. 
 
Gjennom disse inspeksjonene sikres kjøreegenskapene og sikkerheten til dekkene, som samtidig bidrar til å forlenge levetiden. 

 
Nye dekk fra et dekkhotell 

Bildekk slites ved bruk og må regelmessig skiftes ut med nye. 
 
Den anbefalte levetiden for dekk er maksimalt seks år fra de tas i bruk, eller ti år fra produksjonsdatoen. 
 
På dekkhotell måles gjenstående mønsterdybde, og det blir gjort en vurdering av dekkenes generelle tilstand. Hvis dekkene er i ferd med å nå slutten av sin levetid, eller de ansatte på verkstedet anser det som usikkert å kjøre med dem, anbefales det å bytte dem ut. 
 
Du kan vanligvis enkelt kjøpe nye sommer- eller vinterdekk gjennom dekkhotellet du bruker, samt at personalet kan hjelpe deg med å velge det riktige produktet. Du kan også bruke vår søkemotor for å finne dekk som passer til ditt kjøretøy. 

 Bytt til nye dekk i tide 

Det er tilrådelig å bytte dekk før de når den lovlige minimumsgrensen for mønsterdybde, da dekkenes ytelse og sikkerhet forringes betydelig før denne grensen er nådd. Ved behov kan ansatte ved et dekkhotell gi råd om når det er på tide å bytte ut de gamle dekkene. 
 
Den minste tillatte mønsterdybden for sommerdekk er 1,6 millimeter og 3 millimeter for vinterdekk. Vi anbefaler imidlertid å bytte ut både sommer- og vinterdekk når gjenstående mønsterdybden når 4 millimeter. 
 
Med en mønsterdybde under 4 mm øker risikoen for vannplaning betydelig for sommerdekk. For vinterdekk forverres grep og kjøreegenskaper generelt etter hvert som mønsterdybden minker. Ved 4 mm mønsterdybde er grepet allerede betydelig svakere enn det til et nytt vinterdekk. 
 
Alle nye sommer- og vinterdekk fra Nokian Tyres har en integrert mønsterdybdeindikator som angir når dekkene bør byttes ut. Når indikatoren er slitt bort, er det på tide å skaffe nye dekk. 

 
Nokian Tyres er laget for nordiske forhold 

Når du bruker et dekkhotell tilbudt av Nokian Tyres-forhandlere, kan du enkelt bestille dekk designet for nordiske forhold. 
 
I vårt sortiment finner du sommerdekk designet for nordiske forhold, som gir sikkert grep både på varm asfalt, våte veier og ved varierende temperaturer. Vi produserer dekk for personbiler, SUV-er, terrengbiler og tyngre varebiler. 
 
For kjøring om vinteren inneholder vårt sortiment den velkjente Hakkapeliitta-familien, som inneholder piggdekk og piggfrie vinterdekk med lang historie. Hakkapeliitta vinterdekk gir pålitelig grep på snø, is og slaps. 
 
Våre produkter passer også for el- og hybridbiler med elektriske motorer. 
 
Dekk som passer for elbiler kan gjenkjennes med Electric Fit-merkingen. Vårt sortiment inkluderer også EV-dekk, spesielt designet for behovene til elbiler. Disse dekkene sørger for pålitelig grep kombinert med lav rullemotstand og støynivå. 
 
Valg av riktig dekkmodell og størrelse er ikke alltid enkelt. Våre forhandlere hjelper deg gjerne med å finne riktig modell og dekkstørrelse, som passer best til din bil og kjørestil. 

 

Finn dekkene som passer best til din bil