Hvordan kjøre trygt og komfortabelt om vinteren

Hvordan kjøre trygt og komfortabelt om vinteren

I jule- og vinterferier er mange på vei ut for å møte slektninger eller besøke feriemål som er lengre unna. Før avreise er det lurt å sjekke både dekkene og bilen slik at reisen går trygt. Å sjekke dekkene kan også spare deg for utgifter fordi drivstofforbruket øker når lufttrykket er for lavt. Om man kjører rolig og har en økonomisk kjørestil kan man spare opptil 10-20 prosent i drivstofforbruk. Vi har samlet en liste over tips som kan gjøre bilturene dine om vinteren trygge og komfortable.

Dekkene har stor betydning for sikkerheten da de er den eneste kontakten bilen har med underlaget. Før du skal ut på tur bør du sjekke lufttrykket og mønsterdybden. På vinterdekk bør mønsterdybden være minst fire millimeter for å redusere risikoen for vannplaning.

Hvis det er forskjeller i slitasjen mellom dekkene, bør de beste dekkene monteres på bakakselen for best mulig grep. Hvis ett eller flere dekk er ujevnt slitt, må bilens hjulstilling kontrolleres. På piggdekk bør forskjellen i antall pigger ikke være for stor mellom dekkene.

Skal du kjøre mens det er mørkt, er det viktig at alle lys fungerer som de skal og at vindusviskerne gjør jobben sin. Før lengre reiser er det også lurt å sjekke nivåene av olje, kjølevæske og spylevæske

Riktig lufttrykk og lettrullende dekk sparer drivstoff

Bilen er ofte tungt lastet når man skal på langtur. Det betyr at bilen veier mer enn vanlig, noe som krever at man øker lufttrykket i dekkene. Kjører du med for lavt lufttrykk øker både rullemotstanden og drivstofforbruket.

Har man riktig lufttrykk i forhold til hvor tungt bilen er lastet reduserer man dekkslitasjen samtidig som at bilen blir mer stabil. Det er også viktig å merke seg at lufttrykket i dekkene synker ved lave temperaturer. Det er derfor er det anbefalt å øke lufttrykket i dekkene med 0,2 bar over det bilprodusenten anbefaler for å kompensere. Anbefalt lufttrykk er angitt i bilens instruksjonsbok. 

Dekkenes rullemotstand har direkte innvirkning på drivstofforbruket. Jo lettere dekkene ruller, jo lavere forbruk.

Rullemotstanden til dekkene er direkte relatert til bilens drivstofforbruk. Bruker man lettrullende premiumvinterdekk med korrekt lufttrykk kan man spare inntil en halv liter drivstoff for hver tiende kilometer du kjører.

 

Aja maltilla ja ennakoi

 

Kjør rolig og forutsigbart

En rolig og forutsigbar kjørestil er ikke bare bra for dekkene, men de gjør også reisen mer behagelig. 

Dekk slites betydelig mer hvis du kjører aggressivt. Dette kan blant annet føre til piggskader på piggdekk og til unormalt høy eller ujevn slitasje på piggfrie vinterdekk generelt. 

Ved å kjøre rolig kan drivstofforbruket reduseres med 10-20 prosent.

En rolig kjørestil gjør også at dekkene holder lenger. Å ha gode dekk på bilen, og at bilen er i generelt god stand vil på sikt lønne seg når drivstofforbruket går ned og dekkene holder lenger

 

TIPS TIL LANGTUR:

  • Sjekk at dekkene har riktig lufttrykk og at mønsterdybden er god.
  • Dekkene med best mønsterdybde bør være på bakakselen. Ruller hjulenes plassering mellom akslene regelmessig slik at forskjellen i slitasje ikke blir for stor.
  • Sørg for at bilen har gode lys og viskerblader. Bytt til nye om nødvendig.
  • Kontroller nivået av olje, kjølevæske og spylevæske.
  • Ha en rolig kjørestil. Dette reduserer drivstofforbruket.
  • Sjekk at bilen har varseltrekant, refleksvester, slepetau og ladekabler.
  • Planlegg god tid til reisen og unngå tidspunkter med lange køer.

 

Les mer:

Tips for dekkvedlikehold
Anbefalt lufttrykk

 

finn dekkene som passer best for deg