Felger – hvordan velge riktige dekk og felger

Felger – hvordan velge riktige dekk og felger

Alle biler trenger fire hjul for å kunne bevege seg fremover, og hjulene består av to deler: felgen og dekket som er montert på den.

Felger er vanligvis laget av stål eller aluminium, mens noen sportsbiler også bruker felger laget av magnesium og karbonfiber.

Felgene er festet til bilens hjulnav og overfører bevegelsen generert av bilens drivlinje til bakken gjennom dekkene.

Dekkene, derimot, er montert på felgene for å koble felgen til veioverflaten. Dekk er laget av nøye utformede komponenter for å optimalisere deres ytelse og holdbarhet.

Finn dekkene som passer best for deg

Dekk er kontaktpunktet mellom bilen og veien – velg dem med omhu

Felgene dine er avgjørende for størrelsen på dekkene som kan monteres på bilen. Dekkstørrelsen begrenser igjen utvalget av dekkmodeller som kan brukes.

Et nøye gjennomtenkt valg av dekk er viktig fordi de skaper en vital kontaktflate mellom bilen og veien. Dekk påvirker direkte hvor lett bilen din styrer, hvordan den oppfører seg i våte eller isete forhold, og hvor effektivt og sikkert motorkraften overføres til veien.

Ved å bruke Nokian Tyres sine sommer- og vinterdekk designet for nordiske forhold, sikrer du trygg håndtering og ytelse for bilen din uansett forhold.

Hjul for vinteren – hva bør man tenke over ved valg av vinterhjul?

I Norge har biler typisk to sett med hjul, ett for sommerdekk og ett for vinterdekk. Dette betyr at når årstidene endrer seg, trenger du bare å bytte hjulene på bilen din i stedet for å ta av dekkene fra felgene for å skifte.

Felger som brukes om vinteren utsettes for spesielt harde forhold, men det er ingen spesifikke krav til felger brukt med vinterdekk. Når du kjøper en bil kommer den vanligvis med originale sommerdekk. En separat tilbehørspakke med vinterdekk og felger som passer til bilen kan ofte kjøpes samtidig. (Det anbefales å bruke det mer verdifulle settet med felger om sommeren, da felger utsettes for betydelig hardere forhold og veisalt om vinteren.)

Hvis du kjøper nye felger for vinterbruk, er det også verdt å være oppmerksom på designet på felgene, spesielt hvis du regelmessig kjører i områder med mye snø. Noen design har en tendens til å samle mye snø inne i felgene, noe som kan forårsake forstyrrende vibrasjoner om snøen fryser.

Nokian Tyres-forhandlere kan hjelpe deg med å velge felger som er egnet for vinterbruk og trygge vinterdekk i riktig størrelse, designet for nordiske forhold.


Felgmerking – hvordan finne rett felgstørrelse?

Ikke alle felger passer til alle biler. Når du velger felger, må du være obs på både størrelsen på felgen, samt boltmønsteret og innpresset (offset).

Hva betyr disse? Nedenfor følger en mer detaljert forklaring om tallene som kreves for valg av riktige felger. Hvis det hele høres noe forvirrende ut, kan du få hjelp av erfarne fagfolk hos din nærmeste Nokian Tyres-forhandler, som gjerne hjelper deg med å finne de riktige felgene og dekkene til bilen din.


<H3> Boltmønster og senterhull på hjulene

Antall bolter i bilens hjulnav og avstanden mellom dem varierer blant bilprodusentene. Boltmønsteret på felgene indikerer hvilken type hjulnav og bolter felgen kan monteres på.

Boltmønsteret er angitt ved antall bolter og avstanden mellom bolthullene i millimeter. Eksempler på vanlige boltmønstre er 4x100 og 5x120.

I tillegg til riktig boltmønster, er det også viktig å sjekke størrelsen på senterhullet. Det finnes ulike størrelser for å sikre at senterhullet passer til forskjellige størrelser av nav. Bekreft riktig boltmønster med felgselgeren før du bestiller dem, da felger med feil boltmønster ikke kan monteres på bilen din.

Innpress eller ET (Einpress Tiefe)

Felger er alltid angitt med en innpress-verdi, som måler avstanden mellom festepunktet på felgen og senterlinjen til felgen. Enkelt sagt bestemmer innpress-verdien om hjulet blir presset innover eller utover fra bilen. En høyere innpress-verdi presser hjulet innover, mens en lavere eller negativ verdi presser det utover.

Den enkleste måten å tolke innpress-verdien på er å henvise til innpresset på bilprodusentens originale felger, da disse garantert passer til bilens hjuloppheng i alle posisjoner. Felger med feil innpress kan potensielt treffe bilens skjermer, bremseklosser eller hjuloppheng. Feil innpress-verdi kan også påvirke bilens kjøreegenskaper.

Du kan kjøre trygt under alle forhold ved å velge dekk av høy kvalitet, som er produsert med et bevisst formål, og ved å ha korrekt størrelse på felgene til bilen din.

Bredde og diameter på felgene

Bredden og diameteren til felgene angir størrelsen på hjulet i tommer. De avgjør også størrelsen på dekkene som kan monteres trygt på felgene.

Det anbefales generelt sett å følge produsentens anbefalte størrelser for felgbredde og diameter, eller nøye verifisere kompatibilitet hvis man avviker fra disse anbefalingene. Endring av størrelsen på felgene kan også kreve en ny inspeksjon, som vi tar en nærmere kikk på nedenfor.

Merk også at selv en felg med original bredde kanskje ikke passer uten å treffe bilens karosseri hvis innpress-verdien på felgen endres betydelig.

Kan felgstørrelsen endres – når kreves det en ny inspeksjon?

Endring av størrelsen på felgene kan forbedre bilens utseende rent estetisk, men vilkårlige endringer i felgstørrelse er ikke fornuftige – og heller ikke tillatt.


Diameteren på felgene kan endres – til en viss grad

Det er tillatt å endre størrelsen på felgene fra de opprinnelige spesifikasjonene som er oppgitt i kjøretøyets registreringsdokument med maksimalt 7,5 millimeter per side, eller 15 mm per aksel.

For endringer større enn dette, må bilen gjennomgå en ny inspeksjon for den nye felgstørrelsen. Selv med en ny inspeksjon kan den ytre diameteren på bilens dekk ikke endres med mer enn 15 prosent.


Endring av felgstørrelse kan kreve bytte av dekk

Endring av diameteren på felgene betyr alltid at du må kjøpe nye dekk. Å endre bredden på felgene fører ofte til kjøp av nye dekk, men ved mindre endringer kan det være mulig å trygt montere det gamle dekket på en bredere eller smalere felg.

Merk også at når du øker felgstørrelsen, kan det være at dekk med høyere profil kanskje ikke passer uten å treffe bilens komponenter i hjulopphenget.


Hvis du er usikker angående endring av felgstørrelse, anbefaler vi å søke hjelp hos Nokian Tyres-forhandlere for å sikre et riktig valg. På den måten kan du sikre en trygg og lovlig hjulmontering for bilen din.

 

finn forhandler