Sommerferien nærmer seg med stormskritt, og mange familier er travelt opptatt med å planlegge ferien. I Norge er bilferie et populært valg. Sommeren i Norge byr på uforglemmelige opplevelser og vakker natur - samt variert vær og veier i alle forskjellige tilstander. Holdbare, godt vedlikeholdte dekk gjør reisen komfortabel og trygg. Les våre tips for en trygg og vellykket ferietur. 

For å få en trygg reise, bør sjåførene velge sommerdekk som er spesielt designet for nordiske forhold. Gummiblandingen i denne typen dekk sikrer trygge kjøreegenskaper over et varierende temperaturspekter. De ruller jevnt, noe som reduserer både drivstofforbruk og karbondioksidutslipp. Dekkene er også behagelig stillegåendeNorges grove asfaltveier. Nokian Tyres Hakka® sommerdekk gir sikkerhet og komfort for det krevende nordiske været og kjøreforholdene. 

Noen kan bli fristet til å slite ut sine gamle vinterdekk om sommeren for å spare tid og penger. Imidlertid har ikke vinterdekk de egenskapene som trengs for sikker sommerkjøring, selv om de har tilstrekkelig mønsterdybde. 

"Mønsteret og gummiblandingen til piggfrie vinterdekk er designet for vinterbruk. Om sommeren er piggfrie dekk ustabile og har en mye tregere styrefølelse enn sommerdekk. Grepet er også betydelig svakere, og bremselengden er lengre, advarer Kjetil Røssel, produktsjef i Nokian Tyres Norge. 

På veien med trygge dekk

Ifølge loven må sommerdekk ha en mønsterdybde på minst 1,6 millimeter, men risikoen for vannplaning øker betydelig når mønsterdybden er mindre enn 4 millimeter. Derfor er det viktig å sjekke dekkenes tilstand før man reiser ut på lange sommerturer.   

Om sommeren kjører mange bilister lange avstander, og blir man utsatt for kraftig regnvær øker risikoen for vannplaning. Hvis du har mindre enn 4 millimeter igjen av mønsterdybden, er det lurt å skaffe nye dekk før sommerferien. Gode dekk gjør reisen mye tryggere og mer komfortabel," sier Røssel.    

Nokian Tyres Hakka sommerdekkfamilie inkluderer dekk for alle sommerforhold og alle slags biler: Hakka® Black 3 for biler med høy ytelse og sterk motor. Hakka Blue® 3 for mellomstore personbiler og sportslige familiebiler, og Hakka Green® 3 for mindre og personbiler.  

Hvis du er uheldig og skader ditt Nokian Tyres Hakka® dekk slik at det ikke kan repareres, vil du kostnadsfritt få et nytt dekk gjennom vår Hakka-garanti®  

Husk å aktivere tjenesten når du kjøper nye dekk. 

 

Ikke glem å sjekke lufttrykket

En familie som skal på bilferie har mye bagasje med seg. Dette betyr at bilen er tungt lastet, som igjen betyr at dekkene trenger mer luft. 

Lufttrykket på en tungt lastet bil bør økes med 10-15 prosent. For eksempel, hvis anbefalt trykk er 2,5 bar, bør du legge til 0,25-0,40 bar ekstra luft i dekkene. Dette skader ikke dekkene, mens dekk med for lavt lufttrykk kan skade dekkets konstruksjon, øker dekkslitasjen og reduserer trafikksikkerheten. For lavt lufttrykk øker også rullemotstanden, noe som gjør at drivstofforbruket øker, og rekkevidden til elbiler reduseres, forklarer Røssel. 

Holdbare og lettrullende dekk for elbiler

For el- og hybridbiler er lav rullemotstand en viktig egenskap i dekkene. Jo lettere dekkene ruller, jo lengre blir elbilens rekkevidde. Samtidig er stabilitet og holdbarhet også er viktige egenskaper. Nokian Tyres nyhet i sommer er Hakka Black 3 SilentDrive. For sjåfører som setter pris på et lavere støynivå og økt komfort under kjøring, et dekk perfekt for el- og hybridbiler. 

De store batteriene gjør at elbiler og ladbare hybrider er tyngre enn biler med forbrenningsmotor. Den høye vekten stiller større krav til dekkene. De må gi stabile og sikre kjøreegenskaper, samtidig som de må være holdbare. Dekkenes konstruksjon, mønster og gummiblanding må være utviklet for å gi stabilitet og grep under normal bruk og ved en eventuell unna manøvrer”, sier Røssel. 

Før turen bør du sjekke bilens ladestatus og sørge for at den er fulladet. Økonomisk kjøring er den viktigste måten å optimalisere rekkevidden til elbilen på. Aggressiv kjøring og rask akselerasjon forbruker både bilens elektriske ressurser og dekkene raskere enn moderat, proaktiv kjøring. Hastighet påvirker også kjørelengden. 

Alle Nokian Tyres Hakka sommerdekk er kompatible for el- og hybridbiler. Electric Fit-symbolet™ forteller deg at du kan være trygg på dekkets trygge og varige ytelse under alle forhold.   

 

Tips for en trygg bilferie

  • Ikke kjør med vinterdekk om sommeren. Vinterdekk er utviklet for vintertemperaturer og ikke for varme sommerdager. De har en mykere gummiblanding enn sommerdekk og er derfor direkte farlige å kjøre med i sommervarmen.  
  • Velg holdbare og lettrullende dekk for elbiler. Jo lettere dekkene ruller, jo lengre blir elbilens rekkevidde. Den høye vekten til elbiler krever mer av dekkene. De må kunne gi stabile og sikre kjøreegenskaper samtidig som de er holdbare. 
  • Sjekk at dekkene har tilstrekkelig mønsterdybde. Risikoen for vannplaning øker betydelig når mønsterdybden er mindre enn 4 millimeter. 
  • Tungt lastede biler trenger mer luft i dekkene. Lufttrykket bør økes med 10-15% når bilen er tungt lastet. Rullemotstanden og drivstofforbruket øker også, og rekkevidden til elbiler reduseres. 
  • Planlegg ruten din og sett av nok tid til reisen. Husk å sette av nok tid til reisen, og ta pauser om du blir sliten. Elbilsjåfører kan også benytte pausene til å lade egne batterier. På lange reiser er det en god idé å bytte sjåfør hvis mulig. 
  • Kjør økonomisk., En rolig kjørestil reduserer drivstofforbruket og optimaliserer rekkevidden til elbiler. Både personen bak rattet og de andre passasjerene i bilen vil nyte en bilferie mye mer hvis reisen er avslappet og trygg.

 

Finn de riktige sommerdekkene til bilen din