Stillegående sommerdekk

Stillegående sommerdekk

Tilbake til artikler

Den har også stor effekt utenfor bilen, og sjåføren legger ikke alltid selv merke til hvor mye støy dekkene lager under kjøring. Ved å være oppmerksom på visse elementer, er det heldigvis mulig for bilførere å velge mest mulig stillegående dekk.

HVORDAN GJENKJENNE ET STILLEGÅENDE SOMMERDEKK?

Dekkstøy påvirkes av flere faktorer, der mange av dem også kan påvirkes av å velge riktig type dekk.

  • Mønsterdesign. Mønsteret til dekket påvirker ikke bare kjøre- og styreegenskapene, men også lyden produsert av dekkene. Jo mer aggressivt mønsteret er, desto høyere blir lyden fra dekkene ved kjøring. For eksempel produserer smale hovedspor i et dekk mindre dekkstøy.
  • Dekkstørrelse. Desto større slitasjeoverflate dekket har, desto høyere blir dekkstøyen. Brede dekk produserer mer lyd enn smalere dekk.
  • Dekkmateriale. Gummiblandingen og hardheten til dekket påvirker lyden som produseres. En mykere gummiblanding produserer mindre støy ved kjøring.

Dekkenes tilstand. Når du kontrollerer dekkene, bør du sjekke slitasje og tilstand. Jevnt slitte dekk er mer stillegående. Du kan jevne ut slitasjen på sommerdekk ved å kjøre med riktig dekktrykk og endre posisjon på dekkene når du skifter dem. Når mønsterdybden i sommerdekk har blitt betydelig redusert, påvirker det også dekkets egenskaper og sikkerhet.

HVA ANNET PÅVIRKER DEKKSTØYEN

I tillegg til egenskapene til selve dekket, kan flere andre faktorer påvirke genereringen av dekkstøy. Spesielt veiens tilstand og kjøreforholdene kan generelt øke den eksterne støyen som produseres av dekkene. Blant annet kan dekkene lage mer støy enn vanlig om våren når asfalten er tørr, men fortsatt hard på grunn av temperaturen. Av denne grunn er det ikke uvanlig at støyen fra sommerdekk kan være ekstra høy om våren.

Dekktrykket påvirker også nivået av dekkstøy. Sjekk lufttrykket regelmessig for å redusere dekkstøy og forbedre kjørekomfort og sikkerhet. Vi anbefaler å følge bilprodusentens anbefalinger når det kommer til dekktrykk. Kjørehastighet påvirker også dekkstøyen, og du kan redusere lyden som produseres ved å kjøre saktere. Hvis det er hull og andre ujevnheter i veibanen, er det lurt å unngå disse og heller kjøre litt til siden av dem for å redusere dekkstøyen.

EUS DEKKMERKING GIR INFORMASJON OM EKSTERN DEKKSTØY

EU-merkingen for dekk gir ytterligere informasjon om dekkenes egenskaper, og er en uvurderlig hjelp i jakten på stillegående dekk. For å bidra til å sammenlikne ulike dekk, oppgir EU-merkingen blant annet dekkenes eksterne støynivå. Merk at dette refererer til lyden som høres utenfor kjøretøyet, og ikke støyen inne i kjøretøyet.

Merkingen oppgir støynivået i desibel. Du kan også bruke merkingen til å se hvorvidt dekket er godkjent i samsvar med EU-standard, som indikeres av 1-3 svarte bølger i merkingen. Tre svarte bølger betyr at dekket overstiger EUs standard og klassifiseres som et bråkete dekk, mens to svarte bølger tilsvarer EUs godkjenningsnivå. Én svart bølge har derimot et nivå som er mer enn 3dB lavere enn standarden, og regnes derfor som et stillegående dekk.

Merk at EU-dekkmerkingen enn så lenge ikke er i bruk for piggdekk. I tillegg til intensiteten av dekkstøy, kan dekkmerkingen brukes til å få informasjon om rullemotstanden og sikkerheten til dekkene. Merkingen indikerer blant annet hvor godt grep dekket har ved bremsing på vått veidekke.

VELG STILLEGÅENDE SOMMERDEKK AV HØY KVALITET

Stillegående sommerdekk forbedrer kjørekomforten, og bidrar også til å redusere støyforurensning fra kjøring. Dette er spesielt viktig for folk i byer og andre tett befolkede områder, men også for naturen utenfor byene.

Reduser dekkstøy og velg høykvalitets Hakka-sommerdekk fra Nokian Tyres, designet for krevende nordiske forhold. Nokian Tyres Hakka Black 3 garanterer høy kjørekomfort og lavt støynivå, takket være dekkets innovative design – det sørger også for at dekket går stille selv på grov asfalt. Nokian Tyres Hakka Blue 3 bruker i tillegg Silent MultiZone Design, som ytterligere bidrar til å redusere dekkstøy. Takket være dekkets innovative design, slites Hakka Blue 3 jevnt.

For en stille kjøreopplevelse, bør du også sjekke ut vårt sortiment fra Nokian Tyres for elektriske biler og sommerdekk for hybrider. Betydningen av dekkstøy blir enda viktigere når du kjører en bil som er utstyrt med en stillegående elektrisk motor. Førere av elektriske biler bør derfor være ekstra oppmerksomme på at de velger gode og stillegående dekk.