Ny utgave av EUs dekkmerkingssystem

Ny utgave av EUs dekkmerkingssystem

I år kommer det en ny utgave av EUs dekkmerkingssystem, men hva vil det si for deg som dekkforhandler? 

En revidert utgave av EUs dekkmerkingssystem trer i kraft 1. mai 2021. Det innebærer flere endringer i innholdet i merkingen og hvordan innholdet skal vises. 

EUs dekkmerking er obligatorisk på alle sommer- og helårsdekk samt piggfrie vinterdekk som har vært solgt siden 2012, og som er beregnet på personbiler, SUV'er og varebiler. Piggdekk er ikke inkludert i denne merkingen. Målet med de tre klassifiseringskriteriene rullemotstand, våtgrep og eksternt støynivå har vært å gi bileiere et godt informasjonsgrunnlag når de skal handle dekk. Med den nye dekkmerkingen skal det bli enda enklere å velge sikrere og mer drivstoffeffektive dekk.

HVA ER NYTT ETTER 1. MAI 2021?

Merking for snøgrep og isgrep
KLASSIFISERINGEN FOR VÅTGREP OG RULLEMOTSTAND ER FORNYET
Inkluderer dekk til lastebil og buss

Den nye merkingen har de samme tre klassifiseringene som før. Våtgrep og rullemotstand fornyes, slik at de ligner klassene for husholdningsapparater. De tomme klassifiseringene fjernes, og skalaen går fra A til E. I tillegg merkes støyklassen nå med bokstavene A til C, men desibelnivå er likt som før.  

I tillegg til de gamle kriteriene inneholder det nye merket merking av snøgrep og merking av isgrep. Et dekk som er godkjent for tøffe snøforhold, har merking av snøgrep, og et dekk som har bestått den internasjonale isgreptesten, har merking av isgrep. 

Den nye merkingen har en QR-kode som kan skannes med mobiltelefon for å få mer informasjon om dekket i den europeiske databasen for energimerkede produkter (EPREL). Dekkmerkingen kan også lastes ned og skrives ut fra EPREL. 

Bruk av fysisk merking på dekkets slitebane vil etter hvert også omfatte lastbil- og bussdekk. Inntil nå har det bare vært påkrevd å vise dekkmerking i reklamemateriell og tekniske spesifikasjoner. Merking av isgrep gjelder ikke lastebil- og bussdekk.

 

Hvorfor kommer det en ny utgave av dekkmerkingssystemet?   

Bedre vintersikkerhet
Bedre trafikksikkerhet
Lavere utslipp

Bedre trafikksikkerhet: Med de nye merkingene av snø- og isgrep blir det enklere for bileiere i områder med tøffe vinterforhold, som i nordiske land, å kjøpe dekk som er sikre på vinterføre.  

Lavere utslipp: Det nye dekkmerkingssystemet gjør det enklere for bileiere å velge mer drivstoffeffektive dekk og på den måten redusere utslipp fra trafikken.  

Hva må du gjøre?  

Må være lett synlig
Må være tilgjengelig digitalt
Vi hjelper deg gjerne

De nye reglene sier at merkingen må være lett synlig på utsalgsstedet. Hvis dekkene ikke er fysisk tilgjengelige i butikken, må informasjonen være tilgjengelig digitalt.  

Vi holder deg oppdatert på obligatoriske tiltak om merkingen og synlighet. 

Hva gjør Nokian Tyres for deg?  

Nokian Tyres leverer som før hvert enkelt dekk med den relevante EU-dekkmerkingen. Alt reklamemateriell vi produserer for deg, vil også inneholde dekkmerkingsinformasjonen som reglene påbyr. I tillegg registrerer vi alle produktene våre i EPREL-databasen.  

Vær obs på at dekk som leverandører gjør tilgjengelig for salg før 1. mai 2021, ikke trenger ny merking. Det vil derfor være en overgangsperiode med dekk med gammel og ny merking. 

Finn dekkene som passer best for deg