Ny verdensrekord med traktor 130,165 km/h!

På en snørik og isete flystripe i finske Lappland kjørte World Rally-mester Juha Kankkunen sin Valtra T234 traktor i rekordraske 130 km/t. Verdensrekorden ble gjort mulig ved hjelp av verdens første traktorvinterdekk Nokian Tyres Hakkapeliitta TRI.

Se på video

"Jeg har gjennomført topphastighetstester med flere biler, men dette er første gangen jeg har kjørt en traktor på denne måten, og det sto til verdensrekord. Dekkene og traktoren fungerte veldig godt, selv om været var utfordrende."
Juha Kankkunen, World Rally-mester

Nokian Tyres utvidet våren 2014 sitt allsidige vinterdekkutvalg til også å omfatte traktorer. Nokian Tyres Hakkapeliitta TRIs unike dekkmønster og vintergummiblanding gir maksimalt grep. De diagonale seipene lager spor på mønsterblokkene, dette gir dekket flere gripekanter, som igjen gir bedre langsgående feste og sideveisgrep.

- Ekstreme vinterforhold krever mye av et vinterdekk, spesielt for traktorer. Vi ønsket å vise fram den maksimale ytelsen til vårt nye Nokian Tyres Hakkapeliitta TRI-dekk. Det var et bemerkelsesverdig syn da den 7,7 tonn tunge maskinen fløy forbi i over 130 kilometer i timen. Når en traktor kjøers så raskt på vintervei, krever det ekstra godt grep, stabilitet og gode kjøreegenskaper. Dette har vært tydelige mål under utviklingen av Nokian Tyres Hakkapeliitta TRI, sier Tero Saari, prosjektleder for R&D i Nokian Tyres.

Rekordforsøket ble gjennomført den 19 februar 2015 på en 2300 meter lang flystripe, omlag 20 kilometer fra byen Sodankylä i Finland. For å tilfredsstille kravene til Guinness World Records ble en 50-meters fartsmålesone satt i midten av rullebanen slik at hastigheten til traktoren ble målt i begge retninger. Verdensrekorden på 130.165 km/t er et gjennomsnitt av disse to målingene.