Verdensrekord for snørydding

Nokian Tyres og Valtra har satt verdensrekord for snørydding med en autonom traktor. Hastighetsrekorden ble satt i mars 2018 ved bruk av en ubemannet Valtra T254 Versu traktor, utstyrt med Nokian Tyres Hakkapeliitta TRI-dekk. Traktoren brøytet snø på en lukket vei i Sør-Finland i 73,171 km/t (45.466 mph) uten fører.

Se på video

"Forutsigbarheten og en bil-lignende kjøreopplevelse med Nokian Tyres Hakkapeliitta TRI, kombinert med sin overlegne trekkraft, har gjort dekket til et populært valg hos entreprenører som utfører arbeid om vinteren."
Toni Silfverberg, Salgs- og markedsføringsjef på Nokian Tyres Heavy Dekk

Valtra T254 Versu har blitt tildelt tittelen “Årets traktor 2018”, og er høyt verdsatt hos entreprenører og bønder både for sin fleksibilitet i et bredt spekter av arbeidsoppgaver, inkludert landbruk, skogbruk og kommunale vedlikeholdsoppgaver. Selv om det ikke er nødvendig for å oppnå denne hastighetsrekorden, leveres T254 Versu standard med det innovative SmartTouch betjeningskonseptet, som er anerkjent av traktorførere for sin intuitivitet.

"For mange av våre kunder har brukervennligheten til SmartTouch-armlenet senket terskelen for å investere i teknologier som tidligere ble ansett som “kjekt å ha” eller for kompliserte, f.eks. sporfølging, oppgavebehandling og telemetri. Samtidig ser vi at økt etterspørsel etter ny teknologi bidrar til å øke effektiviteten og integreres med eksisterende økonomisystemer. Vi er forpliktet til å være i forkant av utviklingen med å tilby innovativ teknologi i våre SmartTouch-traktorer, sier Mikko Lehikoinen, markedsdirektør for Valtra EME.

Hastighetsrekorden ble satt under sikre forhold og med et forskerteam fra både Nokian Tyres og Valtra. Autonom teknologi har økende interesse i mange bransjer, blant annet logistikk, veivedlikeholdsmaskiner og landbruk. Som den ledende nordiske traktorprodusenten har Valtra en lang historie med konstruksjon og produksjon av maskiner tilpasset veivedlikeholdsoppgaver under kalde forhold. Dataene hentet fra hastighetsrekorden gir verdifulle data for fremtidig forskning innen autonom teknologi.

Å overskride den vanlige traktorhastigheten med et frontmontert redskap på en glatt overflate utsetter traktoren og dekkene for belastninger. Det seipede blokk-mønsteret på Nokian Tyres Hakkapeliitta TRI-dekkene er spesielt designet for stabilitet på isete og snødekte overflater.

"Forutsigbarheten og en bil-lignende kjøreopplevelse med Nokian Tyres Hakkapeliitta TRI, kombinert med sin overlegne trekkraft, har gjort dekket til et populært valg hos entreprenører som utfører arbeid om vinteren, sier Toni Silfverberg, salgs- og markedsføringsjef på Nokian Tyres Heavy Dekk. "De samme egenskapene passer godt når det er snakk om rekordhastigheter."

Dette er den andre verdensrekorden under kalde forhold som er satt av Nokian Tyres og Valtra. I 2015 oppnådde de to finske fabrikk-teamene sammen med rallylegenden Juha Kankkunen å sette hastighetsrekord for kjøring med en traktor på is i 130,165 km/t ved hjelp av en Valtra T234 Versu-traktor med Nokian Tyres Hakkapeliitta TRI-dekk.