“Hakkaa päälle!”

Nokian Tyres Hakkapeliitta er en pioneer innen dekkteknologi og sikkerhet

Nokian Tyres Hakkapeliittas 80 år lange utvikling mot bedre vinterdekkteknologi har gitt hundrevis av nyvinninger og satt fantastiske verdensrekorder. Nokian Tyres er verdens nordligste vinterdekkprodusent og lager vinterdekk som gir sikkerhet under krevende vinterforhold over hele verden.

Verdens første vinterdekk, Kelirengas, ble utviklet i Finland i 1934, og det sporrike dekkmønsteret gav lastebilene grep på vinterstid. Den revolusjonerende oppfinnelsen holdt bilen på veien uten bruk av kjettinger. Vinterdekket var en så stor oppfinnelse at Suomen Gummitehdas, selskapet som i dag heter Nokian Tyres, også utviklet det første vinterdekket for personbiler i 1936.

Det nye dekket ble kalt "Lumi-Hakkapeliitta" (snø-Hakkapeliitta), og det banet vei for fremtidens Nokian Tyres Hakkapeliitta-vinterdekk. Dekket ble oppkalt etter de legendariske finske kavaleristene, de såkalte hakkapelitene.

Internasjonal hyllest i Monte Carlo

På 1950-tallet ble veiene brøytet på grunn av den økende trafikken, og dette gjorde veidekkene glatte og isete. For å forbedre grepet til vinterdekkene ble det innført gummibelegg med metallfôringer, slitebaneblandinger med keramiske partikler i tillegg til ulike metalliske skrensehemmere festet i mønsteret.

I 1961 fikk selskapet endelig sitt gjennombrudd ved å kombinere Hakkapeliitta-vinterdekket, Kometa-piggen og piggdekkpatentet til gummitekniker Veikko Ryhönen. Oppfinnelsen kombinerte isgrepet til hardmetallpiggen og snøgrepet til selve dekket.

Piggdekkets enestående grep fikk verdens oppmerksomhet i de legendariske Monte Carlo-rallyene på 50- og 60-tallet. Det var særlig Kometa-Hakkapeliitta-piggdekket som dominerte på høyfjellsveier med snø- og isdekke. Nyheten fikk raskt internasjonal anerkjennelse.

På 1970-tallet lanserte selskapet et piggfritt vinterdekk som supplement til Nokian Tyres Hakkapeliitta med pigger. Det var et mer støysvakt alternativ til storebroren. Grepsegenskapene var basert på et sterkt, seipet dekkmønster og en innovativ gummiblanding.

Nokian tyres Hakkapeliitta-dekkene er skreddersydd for krevende vinterforhold

Kompromissløs innsats har gitt Nokian Tyres internasjonalt gjennomslag og mulighet til å fremme bruken av vinterdekk over hele verden. Etter 2. verdenskrig var produksjonen av Nokian Tyres Hakkapeliitta-dekk på 20 000 stk. – i dag anslår vi at mer enn 700 millioner vinterdekk bidrar til sikkerhet på vinterveiene. Innføring av regelverk om vinterdekk i Europa har økt antallet vinterdekk.

Nokian Tyres Hakkapeliitta-vinterdekk brukes både i Norden og i resten av Europa, i Nord-Amerika, i Russland og andre steder der forholdene kan være krevende i vintermånedene.

De beste vinterdekkene og en fremtidsrettet innstilling

Nokian Tyres Hakkapeliitta-produktfamilien omfatter piggdekk og piggfrie vinterdekk for personbiler, varebiler og SUV-er. Sistnevnte er det produktsegmentet som vokser raskest på dekkmarkedet. Selskapet har utviklet spesialprodukter for lastebiler, hjullastere og traktorer.

Nokian Tyres Hakkapeliitta 8 med pigger ble lansert i 2013 og hadde en toppmoderne teknologi som kombinerte sikkerhet og kjørekomfort. Den nye piggteknologien gav redusert drivstofforbruk og en mykere kontakt med veien – egenskaper som ble tatt imot med åpne armer. 2013 var også året da Hakkapeliitta 8 beviste sin styrke under ekstreme forhold ved at Nokian Tyres' testfører satte den imponerende verdensrekorden som raskeste bil på is med 335,713 km/t. 

To år senere, i 2015, lanserte Nokian Tyres verdens første vinterdekk med beste drivstoffeffektivitet i klasse A i henhold til EUs dekkmerkingssystem – Nokian Tyres Hakkapeliitta R2. Størrelsen 155/70R19 84Q for moderne piggfrie dekk er spesielt utviklet for BMWs i3-elbiler. Det piggfrie dekket er fremtidens dekkteknologi med egenskaper som gir høy ytelse og sikker, økonomisk kjøring under krevende nordiske vinterforhold.

Hakkapeliitta – Hakkaa päälle!

Det er flere versjoner av historien bak navnet Hakkapeliitta. Finske kavalerister som tjenestegjorde i den svenske hæren på 1600-tallet ble kalt hakkapeliter. Under fremrykking brukte disse kavaleristene det legendariske kampropet "Hakkaa päälle!", som betyr "hugg dem ned". På samme måte har Nokian Tyres Hakkapeliitta-vinterdekkene bekjempet krevende veiforhold i mer enn 80 år.

Milepæler i historien til Nokian Tyres Hakkapeliitta-vinterdekket:

1934 "Kelirengas" – verdens første vinterdekk.
1936 Det legendariske Hakkapeliitta-vinterdekket ser dagens lys.
1961 Det første vinterdekket med pigger, Kometa-Hakkapeliitta.
1986 Eget testsenter i Ivalo, nord for polarsirkelen i Finland.
1995 Nokian Eco Stud-systemet.
2013 Ny generasjon med Hakkapeliitta-vinterdekk. Piggdekket Nokian Tyres Hakkapeliitta 8 og det piggfrie vinterdekket Nokian Tyres Hakkapeliitta R2.
2013 Raskest på is. Ny verdensrekord for raskeste bil på is, 335,71 km/t, satt med Nokian Tyres Hakkapeliitta 8.
2014 Hakkapeliitta-vinterdekkfamilien vokser. Piggdekket Nokian Tyres Hakkapeliitta 8 SUV samt Nokian Tyres Hakkapeliitta C3 og Nokian Tyres Hakkapeliitta CR3 for varebil.
2014 Verdens første vinterdekk med inntrekkbare pigger. Nokian Tyres Hakkapeliitta-konseptdekket.
2014 Nye Nokian Tyres Hakkapeliitta R2 – verdens første vinterdekk for elbiler med rullemotstand i A-klassen.
2015 Nokian Tyres Hakkapeliitta R2. Verdens mest energieffektive vinterdekk. Mottar prisen for Årets dekkteknologi i 2016.
2016 80-årsjubileum for Nokian Tyres Hakkapeliitta. Født, oppvokst og testet i nord.

Mer informasjon:

Viseadm. dir., Forskning og utvikling, Juha Pirhonen, Nokian Tyres, tlf. +358 10 401 7708, [email protected]
Leder for teknisk kundeservice Matti Morri, Nokian Tyres, tlf. +358 10 401 7621, [email protected]

Innovasjoner fra Nokian Tyres
https://www.nokiantyres.no/innovativt-arbeide/

Nokian Tyres Hakkapeliitta R2 – toppmoderne, grønn vinterdekkteknologi for elbiler
https://www.nokiantyres.no/bedriften/nyhetsartikkel/nye-nokian-hakkapeliitta-r2-til-elbil-verdens-forste-vinterdekk-med-energiklasse-a/

Bilder i forbindelse med prisen Årets dekkteknologi 2016 og produktbilder av Nokian Tyres Hakkapeliitta R2:
www.nokiantyres.com/HakkapeliittaeR2

Video:
https://youtu.be/Wo4omb0Eil4

Nokian Tyres – verdens første vinterdekk i AA-klassen 
www.nokiantyres.com/company/news-article/nokian-tyres-offers-the-world-s-first-aa-class-winter-tyre-in-wet-grip-and-fuel-efficiency-as-well-a/

80 år med Nokian Tyres Hakkapeliitta:
Historien til en mester på vinterføre

Første vinterdekk oppfunnet for over 80 år siden:
Nokian ”Kelirengas” klarte svingene trygt på snøføre 
Fra verdens første vinterdekk til dagens piggfrie vinterdekk 
Hvordan ble verdens beste vinterdekk oppfunnet?
Nokian Tyres vinterdekk over 80 år

Smart traffic technology and bio-based materials:
Nokian Tyres Hakkapeliitta i 2036 
Nokian Tyres Hakkapeliitta-vinterdekkene kombinerer kreativitet, erfaring og toppmoderne teknologi