Når du er på campingtur, er det helt opp til deg hvor du skal dra og hvor lenger du skal være borte. Uansett om det er en kort eller lang tur, er det viktig å være så komfortabel som mulig. Ved å velge holdbare kvalitetsdekk til din campingvogn sørger du for en trygg og komfortabel tur. 

Hva man bør ta hensyn til ved valg av dekk til campingvogn

Den tunge vekten til campingvogner, kombinert med veitilstanden og terrenget rundt campingplasser, stiller store krav til dekkene. Dekk til campingvogner har typisk høy sidevegg (profil), som bidrar til å absorbere ujevnheter i veien og gjør reisen mer komfortabel. Dette gjør imidlertid også dekkene mer utsatt for skader. 
 
Av den grunn bruker campingvogner ofte C-dekk, samme type dekk som brukes for varebiler og andre tunge kjøretøy. Disse dekkene har en høyere lastekapasitet, og deres sidevegger og stamme er forsterket for å tåle hard slitasje.

Lastekapasitet 

Campingvogner finnes i mange forskjellige størrelser, som gjør at egenvekten varierer. Det er viktig å kjenne til vekten av campingvognen din av flere grunner. For det første må du vite om bilen din kan trekke en campingvogn i den vektklassen, og om førerkortet ditt er tillater at du kjører denne kombinasjonen med bil og vogn. 

Campingvognens vekt må også tas i betraktning når man velger dekk, da den alltid må utstyres med dekk som har tilstrekkelig lastekapasitet. 

Lastekapasiteten til dekkene påvirkes også av antall akslinger på campingvognen. Vanligvis har små campingvogner bare én aksel, der to dekk bærer vekten av hele vognen. 

Større campingvogner har ofte to akslinger, som fordeler vekten på fire dekk. I vogner med dobbel aksel kan det være mulig å bruke dekk med lavere lasteindeks, ettersom vekten er fordelt på fire dekk i stedet for to. Sjekk alltid anbefalingen for lastekapasitet i campingvognens instruksjonsbok eller vognkort.

asuntovaunun renkaat

 

Vinterdekk

Kravet til vinterdekk gjelder også for campingvogner og andre tilhengere, når vær- eller føreforholdene krever det. På lik linje med personbiler, kan campingvogner bruke enten piggdekk eller piggfrie dekk. 

Det er like viktig å investere i vinterdekk til campingvognen din som det er til bilen som trekker den. En tung campingvogn uten godt grep utgjør en reell sikkerhetsrisiko. 

Velg vinterdekk designet for nordiske forhold og som er forsterket for lang holdbarhet. Det piggfrie vinterdekket Nokian Tyres Hakkapeliitta CR4 eller piggdekket Nokian Tyres Hakkapeliitta C4 gir pålitelig grep gjennom vinteren. 
 

Ta vare på bilens dekk 

Når du trekker en tung campingvogn, er det viktig å sørge for at også bilens dekk er i god stand. Ved å bruke dekk som har tilstrekkelig mønsterdybde, og som er egnet for kjøreforholdene, er man bedre skikket til å nå destinasjonen trygt. 

Ikke trekk en campingvogn med dekk som nærmer seg den lovlige minimumsgrensen for mønsterdybde, da risikoen for vannplaning øker betraktelig. Bytt dekkene på bilen i god tid, ettersom egenskapene til sommerdekk forringes betydelig når mønsterdybden når under 4 mm. 

I tillegg til å bruke kvalitetsdekk og vedlikeholde dem godt, husk også å kontrollere lufttrykket i dekkene til bilen. I en fullastet bil utsettes spesielt bakakselen for mer belastning enn normalt. Lufttrykket på bakakselen bør økes på grunn av den økte belastningen, i henhold til bilprodusentens anbefalinger. 

Ved å velge Nokian Tyres Hakka Black 3 , Hakka Blue 3 eller Hakka Green 3 til bilen, kan du være trygg på at du har godt grep under alle kjøreforhold. 

 

Husk å bytte campingvognens dekk

 På personbiler slites dekkene vanligvis ned til minimum mønsterdybde før de må byttes på grunn av aldring. Situasjonen er ofte annerledes med campingvogner, da de generelt ikke kjører like mange kilometer per år. Som et resultat slites dekkene derfor saktere. 

Dekkene må uansett skiftes når de begynner å nærme seg slutten av sin levetid. Den anbefalte maksimale brukstiden til dekk er seks år. Egenskapene til et dekk som er eldre enn sin anbefalte levetid er ikke lenger like gode som de til et nytt dekk, selv om dekket har mye mønster igjen. Gummiblandingen i dekket kan ha blitt hard eller sprø, noe som kan resultere i dårlig grep, uforutsigbare kjøreegenskaper eller i verste fall at dekket plutselig sprekker. 

Dekkets produksjonsdato kan leses av ved hjelp av DOT-merkingen på dekkets sidevegg. Merkingen indikerer produksjonsuke og -år. For eksempel vil tallserien 3119 bety at dekket ble produsert i uke 31 i 2019. Nye, ubrukte dekk som lagres korrekt, beholder sine egenskaper som nye i opptil fem år. 

For å få mest mulig ut av dekkene dine, er det også viktig at de lagres korrekt. Den sikreste måten å lagre dekk på er å bruke et dekkhotell som tilbys av flere dekkforhandlere. Selv når seksårsperioden ennå ikke er overskredet, bør dekkets totale alder fra produksjonsdatoen ikke overstige ti år. 

Trygg kjøring med campingvogn 

Sikker kjøring med en campingvogn krever at man er oppmerksom på visse ting også før man setter i gang. Husk på følgende for sikker kjøring med campingvogn: 
 

  • Riktig håndtering av last. Når man laster en campingvogn, bør tyngdepunktet holdes så lavt og sentralt i vognen som mulig, nær akselen. 
     
  • Trykk på hengerfeste. Ved å sørge for riktig kuletrykk forblir oppsettet jevnt mens du kjører, sett fra siden. Hvis kuletrykket er for lavt og campingvognen er baktung, blir vognens oppførsel uforutsigbar. Det kan i verste fall føre til at vognen svinger av veien under et filskift. 
     
  • Lufttrykk. Tung last krever høyere lufttrykk i dekkene. Sørg for å sjekke lufttrykket og justere det om nødvendig. 
     
  • Sikkerhetsavstand. En tung kombinasjon og bil og campingvogn trenger lenger tid på seg til å stoppe. Ta hensyn til dette i trafikken og hold lengre avstand enn vanlig til kjøretøyet foran. 

 

Lufttrykk i dekk på campingvogn 

Den høye belastningen som dekk til campingvogn utsettes for, krever høyere lufttrykk på lik linje med dekk til varebiler. C-dekk som brukes for varebiler tåler også høyere  lufyttrykk enn vanlige personbildekk. 

 Avhengig av dekkstørrelsen, er typisk lufttrykk til dekk til campingvogn mellom 3,5 og 5 bar. Det er imidlertid viktig at man sjekker og forholder seg til det som blir anbefalt av vognens produsent. Man må heller ikke overstige maksimaltrykket angitt på dekkets sidevegg. 

Regelmessig kontroll av lufttrykk er ikke bare viktig for sikkerheten i trafikken, men også for kjørekomforten. Med for lavt dekktrykk vil ikke dekket opprettholde formen under tung belastning, noe som gjør at kjørefølelsen forverres og at det kan sprekke lettere. Med riktig lufttrykk vil dekket bære campingvognens vekt uten problemer, samt at vognen følger bilens bevegelser. 
 

Finn pålitelige dekk til campingvogn 

Campingturer tar deg ofte langt hjemmefra og ut på veier av varierende kvalitet. Spesielt hvis du kjører til en avsidesliggende campingplass eller område, er holdbare og sikre dekk til campingvognen helt avgjørende. 

Velg holdbare dekk av høy kvalitet, og som er designet for nordiske forhold til din campingvogn for å sikre at du når din destinasjon trygt og komfortabelt. Nokian Tyres Hakka Van-sommerdekk sørger for bekymringsfrie mil uansett forhold. Aramidforsterkede sidevegger beskytter dekket mot støt og kuttskader – enten det er et hull i veien, skarpe steiner på en landevei, eller en fortauskant i byen.  

FINN DIN NÆRMESTE FORHANDLER