Nokian tyres vinterdekk over 85 år

Produksjonen av personbildekk startet i Nokia i Finland i 1932, da selskapet bestilte utstyr for dekkproduksjon. De første dekkene hadde fire lag tekstil og glatt overflate. 

Verdens første vinterdekk lansert i 1934 

Allerede da dekkproduksjonen startet forsto man at det var behov for utvikling av dekk spesielt for nordiske forhold. Resultatet ble det første vinterdekk med mønster for lastebiler. 


Første Hakkapeliitta dekk i 1936 

Det første dekket med mønster banet vei for det første Hakkapeliitta dekk for personbiler, kalt Snø-Hakkapeliitta. Dekket hadde et trinnvis og ganske åpent tverrgående mønster med såkalte sugekopper. Dette mønsteret ble brukt frem til 1950-tallet. 

Før vinterkrigen ble det i Nokia produsert 20.000 Hakkapeliitta dekk i seks ulike dimensjoner.  

Ble kjent i Monte Carlo 

Nokian Tyres Hakkapeliitta vinterdekk har en fargerik og velkjent historie. Produksjonen av Hakkapeliitta startet i 1936, og dekkene ble verdensberømte i legendariske Monte Carlo Rally på 1950- og 1960-tallet. Bilene med Kometa-Hakkapeliitta piggdekk var overlegne på snø- og isdekte fjellveier. Fremgangen for de finske rallyførerne fortsatte år etter år, og de fikk kjælenavnet Flying Finns. Hakkapeliitta dekk viste virkelig hvor gode de var, og snart begynte også andre enn rallyførere å bruke disse dekkene. 

Verdensrekord på is 

Den raskeste bilen på is. Med en hastighet på 335,713 km/t tok Nokian Tyres sin testfører Janne Laitinen en ny verdensrekord på is. Rekorden ble satt den 9. mars i bitende vinterkulde på en isbane i Bottenviken utenfor Uleåborg. Testbilen var utstyrt med nyeste generasjon Nokian Tyres Hakkapeliitta 8 piggdekk (255/35R20 97 T XL) fra Nokian Tyres, verdens ledende produsent av vinterdekk. 

Sikkerhet uten kompromisser 

Nokian Tyres produktutvikling har arbeidet etter de samme prinsippene 80 år. Det krevende målet er å utvikle dekk for nordiske bilførere som vil ha sikre dekk, og som krever at dekkene skal fungere pålitelig under alle forhold. 

De nyeste medlemmene i Hakkapeliitta-familien er piggdekket Nokian Tyres Hakkapeliitta 8 og det piggfrie alternativet Nokian Tyres Hakkapeliitta R2 og Nokian Tyres Hakkapeliitta R2 SUV. Alle disse dekkene har vunnet flere dekktester både i norske og utenlandske bil- og motorblader. Dekkene har flere innovasjoner som gir bedre grep under krevende forhold, og som reduserer rullemotstand og dermed også drivstofforbruk og CO2-utslipp.

Les mer:

80 år med Nokian Tyres Hakkapeliitta:
Historien til en mester på vinterføre

Første vinterdekk oppfunnet for over 80 år siden:
Nokian Tyres ”Kelirengas” klarte svingene trygt på snøføre 
Fra verdens første vinterdekk til dagens piggfrie vinterdekk 
Hvordan ble verdens beste vinterdekk oppfunnet?

Smart traffic technology and bio-based materials:
Nokian Tyres Hakkapeliitta i 2036
Nokian Tyres Hakkapeliitta er en pioneer innen dekkteknologi og sikkerhet 
Nokian Tyres Hakkapeliitta-vinterdekkene kombinerer kreativitet, erfaring og toppmoderne teknologi