Følelsen avgjør

Selv ikke tester med de best tenkelige måleinstrumenter kan fortelle hvordan et dekk oppleves under kjøring.

Nokian Tyres testførere kjører titusentalls mil hvert eneste år for å kjenne og kunne vurdere dekkenes kjøreegenskaper. Når bilen blir en del av ryggraden kan testføreren føle hvordan et dekk er. I tillegg til i Finland, gjøres det praktiske tester med kjøretøy over hele verden, på forskjellige underlag og under raskt skiftende forhold. Verdens beste testførere, omfattende testvirksomhet og allsidige testinstrumenter garanterer at dekkene fungerer best mulig i forskjellige situasjoner, også under ekstreme forhold.

I dekktestene spiller testsjåførene en svært viktig rolle. De har fått opplæring, men kunnskapen og følelsen kan bare opparbeides gjennom erfaring.

– Du kan kjenne atferden til dekket i hendene og magen. Du kjenner hvordan bilen lar seg styre, hvor raskt dekket stabiliserer seg etter skrensing, og hvordan det oppfører seg når du bremser, akselererer, kjører slalåm og kjører opp og ned bratte bakker, sier Petri Paananen, testsjåfør i Nokian Tyres.

Testsjåførene rapporterer resultatene fra testene og identifiserer gode egenskaper og forbedringspotensial. Sluttresultatet fra testene omfatter både sjåførens subjektive oppfatning og objektive testdata. Denne informasjonen danner deretter grunnlaget den videre utviklingen av den viktigste komponenten knyttet til bilsikkerhet – det optimale dekket.

– Et dårlig dekk fanges alltid opp av kriteriene i de omfattende testene våre.

"Et dårlig dekk fanges alltid opp av kriteriene i de omfattende testene våre."
Petri Paananen, Testsjåfør i Nokian Tyres

Så hva kreves av en god testsjåfør i tillegg til analytiske ferdigheter? Du må i hvert fall ha sterke nerver og et åpent sinn når du tester produktene. I tillegg kreves den riktige balansen mellom ydmykhet og ambisjoner. Og du må unngå å gi for mye gass.

– Dekktester er ikke rallykjøring. Det handler ikke om fart, men heller om følelse og analyse av dekket. Noen ganger kjører du selvfølgelig fort, men fokuset er alltid på dekket og dekkets kvaliteter, forklarer Paananen.

Paananen er like rolig og føre var når han kjører privat.

– Jeg følger nøye med på andre på veien for å ha oversikt over hva de gjør. Det kan virke som om jeg noen ganger kan bli litt revet med i analysene mine, og da får jeg gjennomgå hjemme, ler Paananen.

Finn rett vinterdekk til din bil: 
https://www.nokiantyres.no/dekk/personbiler/vinterdekk/