ty. april 7 10:00 2015 i kategori Selskapsnyheter

Ny verdensrekord med traktor

På en snørik og isete flystripe i finske Lappland kjørte World Rally-mester Juha Kankkunen sin Valtra T234 traktor i rekordraske 130 km/t. Verdensrekorden ble gjort mulig ved hjelp av verdens første traktorvinterdekk Nokian Hakkapeliitta TRI.

- Jeg har gjennomført topphastighetstester med flere biler, men dette er første gangen jeg har kjørt en traktor på denne måten, og det sto til verdensrekord. Dekkene og traktoren fungerte veldig godt, selv om været var utfordrende, sier Juha Kankunnen.

Rekordforsøket ble gjennomført den 19 februar på en 2300 meter lang flystripe, omlag 20 kilometer fra byen Sodankylä i Finland. For å tilfredsstille kravene til Guinness World Records ble en 50-meters fartsmålesone satt i midten av rullebanen slik at hastigheten til traktoren ble målt i begge retninger. Verdensrekorden på 130.165 km/t er et gjennomsnitt av disse to målingene.

Krever topp ytelse på is og snø

Verdensrekorden ble muliggjort gjennom et samarbeid mellom Nokian Tyres og traktorprodusenten Valtra.

Nokian Tyres utvidet våren 2014 sitt allsidige vinterdekkutvalg til også å omfatte traktorer. Nokian Hakkapeliitta TRIs unike dekkmønster og vintergummiblanding gir maksimalt grep. De diagonale seipene lager spor på mønsterblokkene, dette gir dekket flere gripekanter, som igjen gir bedre langsgående feste og sideveisgrep.

- Ekstreme vinterforhold krever mye av et vinterdekk, spesielt for traktorer. Vi ønsket å vise fram den maksimale ytelsen til vårt nye Nokian Hakkapeliitta TRI-dekk. Det var et bemerkelsesverdig syn da den 7,7 tonn tunge maskinen fløy forbi i over 130 kilometer i timen. Når en traktor kjøers så raskt på vintervei, krever det ekstra godt grep, stabilitet og gode kjøreegenskaper. Dette har vært tydelige mål under utviklingen av Nokian Hakkapeliitta TRI, sier Tero Saari, prosjektleder for R&D i Nokian Tyres.

I 2013 satte Nokian Tyres verdensrekord for den raskeste bilen på is. Testfører Janne Laitinen nådde en topphastighet på 335,713 km/t ved hjelp av piggdekket Nokian Hakkapeliitta 8 – på den speilblanke isen i Bottenvika, helt nord i Østersjøen.

Mesterne av ekstreme forhold

Nokian Tyres er verdens nordligste dekkprodusent. Selskapet utviklet og produserte verdens første vinterdekk allerede i 1934 – to år senere ble Nokian Hakkapeliitta født. De unike nyvinningene har gjort Hakkapeliitta til vinner av bilmagasinenes tester, år etter år.

Siden begynnelsen, har Nokian Tyres gjennom nøye testing ledet utviklingen av tryggere og mer øko-vennlige dekk. Langt nord for polarsirkelen, har selskapet etablert sin enorme Ivalo Testing Center, også kjent som "White Hell", som strekker seg over 700 hektar. Her blir vinterdekk satt på prøve døgnet rundt, under ekstreme forhold.

Mer informasjon:

Se videoer og les mer om verdensrekorden i raskeste traktor
www.nokiantyres.com/FastestTractor2015

Bilder - Ny verdensrekord i raskeste traktor
www.nokiantyres.com/FastestTractor2015photos

Nokian Hakkapeliitta TRI
www.nokiantyres.com/hakkapeliittatri

Bremsetest: Nokian Hakkapeliitta TRI
http://youtu.be/ljmU25d3GQs

Nokian Hakkapeliitta TRI - Innovasjoner som mestrer vinteren
http://youtu.be/_v4hy6UnO6Y

Kontaktpersoner:

Thomas Børke, produktsjef, Nokian Dekk AS, tlf. 64 84 77 00, thomas.borke(at)nokiantyres.com

Nokian Heavy Tyres Ltd.
Marketing Manager, Jarkko Puikkonen, tlf. +358 10 401 7201 jarkko.puikkonen(at)nokiantyres.com

Prosjektleder, Tero Saari, tlf. +358 10 401 7226 tero.saari(at)nokiantyres.com

AGCO Finland Oy / Valtra
Sales Operations manager, Jarkko Hyyrönmäki, tlf. +358 40 5321467
jarkko.hyyronmaki(at)agcocorp.com

www.nokiantyres.com/heavy