fr. februar 14 09:00 2020 i kategorier Produkt pressemeldinger, Selskapsnyheter

Oppfordrer norske sjåfører til dekksjekk før vinterferien

Til helgen kommer en av de mest travle utfartsdagene i året. For en trygg reise er det viktig å sjekke dekkene på forhånd. Dekkekspert i Nokian Tyres forteller hva du må se etter.

Den milde vinteren i år har gjort at glatte veier er et fremmed minne for mange, men nå står vinterferie, lange kjøreturer og fjelloverganger på agendaen igjen. Det kan ofte bety vanskelige kjøreforhold, noe som krever at dekkene dine er i god stand. Dekkekspert i Nokian Tyres, Kjetil Røssel, forteller deg de viktigste tingene du bør sjekke før du setter deg bak rattet.

– Det første du bør kontrollere er mønsterdybde. Lovpålagt dybde er 3mm, men vi anbefaler på det sterkeste å ikke kjøre med under 4mm. Den enkleste måten å sjekke dette på er ved hjelp av en mønsterdybdemåler eller tommestokk. Det er da viktig at du sjekker tre-fire forskjellige punkter på dekket, da det kan ha vært ujevn slitasje.

Viktigheten av riktig luftrykk

Neste punkt er sjekk av lufttrykk, som for eksempel kan gjøres ved bensinstasjoner. Anbefalte verdier står som regel på innsiden av døren på førersiden, men temperatur og mengden last påvirker hvor mye luft du bør ha i dekkene.

– Om vinteren bør lufttrykket være omtrent 0,2 bar (20 kPa) høyere enn om sommeren, fordi lufttrykket synker i kulden. Er bilen i tillegg fullastet, kan du øke lufttrykket med ytterligere 10-15 prosent. Dette er først og fremst viktig for et godt og sikkert veigrep, men riktig luftrykk sparer deg også drivstoff, forteller Røssel.

Mange glemmer hjulmutterne

Siste punkt i sjekken, som mange ofte glemmer, er hjulmutterne.

– Du bør alltid ta en sjekk av hjulmutterne før en langtur, da rust, grus, sand og støv kan ha kommet mellom mutter og felg. Over tid vil disse partiklene knuses og danne en hard masse som presser på bolten, og da kan hjulet løsne, advarer Røssel og legger til:

– Du bør i tillegg ettertrekke hjulmutterne når du har kjørt rundt 200 km etter du skiftet dekk. Så hvis du ikke gjort dette siden du skiftet til vinterdekk, er det en god idé å ta det nå før du tar vinterferie.