to. april 18 11:00 2019 i kategorier Produkt pressemeldinger, Selskapsnyheter

Solfylt påske i vente, men dekkekspert i Nokian Tyres advarer: – Tenk deg godt om før du skifter til sommerdekk

Det er meldt strålende påskevær i store deler av landet og mange planlegger å ta turen til fjellet. Det er likevel noen ting du må være oppmerksom på for å sikre at påskeferien ikke får uønskede konsekvenser.

Solfylt påske i vente, men dekkekspert i Nokian Tyres advarer: – Tenk deg godt om før du skifter til sommerdekk

Med mye trafikk, småstressede sjåfører og varierende kjøreforhold, er det mye norske påskesjåfører bør tenke på før de legger ut på kjøretur i påsken.

– Slik det ser ut nå kommer vi til å få store variasjoner i kjøreforholdene der vi får varme solfylte dager og kombinert med netter preget av minusgrader. Dette vil være spesielt utslagsgivende for kjøreforholdene i fjellet. Slike forhold kan skape utfordringer for mange, spesielt for de som ikke er godt nok forberedt, sier Kjetil Røssel, produktsjef i Nokian Tyres.

Røssel anbefaler at sjåførene tenker seg ekstra godt om før de vurderer å legge om til sommerdekk.

– Jeg vil oppfordre alle som skal i fjellet til å vente med dekkskiftet til etter påske og til nattefrosten er borte, sier han.

Vær oppmerksom på kjørestil og luftrykk

Mot slutten av vintersesongen er det ekstra viktig at du tar deg tid til å sjekke om vinterdekkene er i god nok stand. Uansett om du har pigg- eller piggfrie vinterdekk vil de påvirkes av måten du har kjørt på og veienes tilstand i løpet av vinteren.

– Noe av det viktigste du gjør er å kontrollere dekkene før du reiser. Etter en lang sesong kan dekkene være nedslitt. Vinterdekk som er ujevnt slitt av grove vårveier vil ha mistet mange av sine opprinnelige egenskaper, sier Røssel.

På lange kjøreturer spiller også lufttrykket en viktig rolle. Grunnen er temperaturforandringer som endrer dekktrykket. Hvis du kjører flere hundre kilometer med tungt lastet bil, må du holde lufttrykket i sjakk.

– Mange fyller luft når dekkene skiftes inne i et varmt verksted. Da er det lett å glemme at kaldt vær påvirker lufttrykket. Ved å øke luftrykket med 10 prosent, vil du kunne forbedre stabiliteten og redusere rullemotstanden, påpeker Røssel. 

Dette bør du tenke på før og under påsketuren:

  1. Sikkerhetssjekk: Det du alltid må starte med er en sikkerhetssjekk og undersøke dekkenes tilstand før du kjører av gårde.
  2. Riktig lufttrykk: Lange kjøreturer kan by på store temperaturforandringer. Øk lufttrykket med 10 prosent for å forbedre stabiliteten. Et litt høyt lufttrykk er mindre skadelig for dekkene, enn litt for lavt lufttrykk.
  3. Roter dekkenes plassering under bilen: Har du en tohjulsdrevet bil bør du også sjekke om det er ujevnheter i slitasjen på drivhjulene og hjulene som ruller fritt. Er forskjellen i mønsterdybden mellom dekkene på drivakslingen og de andre dekkene over to millimeter, bør du ta fram jekken og flytte forhjulene bak på bilen og motsatt for å jevne ut slitasjen.
  4. Tilpasset kjørestil: Kjør forsiktig, tilpass hastigheten etter forholdene og hold en trygg avstand til kjøretøyet foran deg.
  5. Lad mobiltelefonen: Sjekk været og eventuelle trafikkadvarsler før du drar, og husk å lade mobiltelfonen din slik at du kan ringe etter veihjelp dersom uhellet skulle være ute.

Kontaktinfo

Kjetil Røssel, produktsjef, Nokian Tyres Norge, [email protected], tlf. +47 911 55 274