to. mars 13 07:59 2008 i kategori Produkt pressemeldinger

Viktig med gode dekk på tilhengerenPå grunn av sikkerheten, bør dekk med best mulig grep monteres på alle tilhengeraksler. Må man velge, skal i alle fall minst de bakerste akslene ha dekk med godt grep. Dette stabiliserer kjøringen på glatt underlag og reduserer pendelbevegelser med tilhengeren, fremgår det av en undersøkelse Nokian Tyres har gjennomført i samarbeid med den tekniske høyskolen i Helsingfors.

Undersøkelsen viser at på glatt vei gjentas bevegelser med tilhengeren kraftigere enn for trekkbilen, ettersom sideveis bevegelser øker avhengig av hastigheten. Slepets bevegelser er vanligvis 1,5 – 2,5 ganger kraftigere enn for trekkbilen, og derfor kan tilhengeren få sladd uten forvarsel.

- Sammen med billaboratoriet ved den tekniske høyskolen i Helsingfors har vi undersøkt hvordan dekkvalget på en lastebil med tilhenger påvirker kjørestabiliteten på glatt veibane. Det har nærmest vært en selvfølge at trekkbilen skal ha gode dekk, mens dette ikke har vært like selvsagt når det gjelder dekk på tilhengeren, sier Teppo Siltanen, produktsjef for Nokian Tyres avdeling Truck Tyres.

De nye forskningsresultatene har bidratt til at Nokian Tyres har endret sine dekkanbefalinger. Bare dekk med godt grep skal monteres på tilhengerens bakerste aksel. Disse dekkene kan også være vinterdekk. Minimums anbefaling er at alle dekk skal ha en mønsterdybde på minst 5 millimeter, og de skal være M+S-merket, noe som innebærer at dekket kan brukes året rundt.

Riktig dekkvalg og regelmessig kontroll av lufttrykk reduserer ulykkesrisikoen betydelig, og reduserer dessuten kostnadene til dekk og drivstoff. Bare ti prosent forskjellig grep mellom dekkene påvirker stabiliteten negativt. Undersøkelser viser at det slett ikke er uvanlig med opptil 50 prosent forskjell på sidegrepet mellom dekkene på samme kjøretøy.

Nokian Tyres deltar aktivt i arbeidet for å øke sikkerheten for tungtrafikken og for å redusere miljøpåvirkninger. Spesielt blir det undersøkt hvordan dekkvalg kan påvirke trafikksikkerheten.


Mer informasjon:

Teppo Siltanen, produktsjef, Truck Tyres, tlf. +358 10 401 7709
[email protected]

Bilder: www.nokiantyres.com/rastu