Piggdekkenes miljøpåvirkning

Vinterdekk har blitt betydelig mer miljøvennlige de siste årene. Nye konstruksjoner, gummiblandinger og ny piggdekkteknologi har gjort det mulig å utvikle vinterdekk med enda bedre grep som samtidig sliter mindre på veiene.

De beste vinterdekkene har gummiblandinger som reduserer rullemotstanden betydelig. Lav rullemotstand reduserer drivstofforbruket, noe som gir mindre utslipp av karbondioksid og gjør dekkene mere miljøvennlige. En viktig beslutning var forbudet mot kreftfremkallende kjemikalier i dekkproduksjon innen EU. Allerede før dette sluttet Nokian Tyres å bruke farlige substanser i egne produkter. I moderne dekk brukes blant annet den fornybare råvaren rapsolje som forbedrer dekkets grep på våte veier og øker slitestyrken.

Lavere støynivå

Etter drivstofforbruk er dekkstøy et viktig tema når man snakker om dekk. Nokian Tyres sine vinterdekk inneholder mange innovasjoner som reduserer støynivået. Nye pigger, puter under piggene, posisjoneringen av blokkene i kontaktflaten, nye gummiblandinger og moderne utforming bidrar sammen til å dempe dekkstøyen betraktelig.

Det finnes maksimumsgrense for dekkstøy, en grense som ble strengere både i 2012 og i 2016. Dekkindustrien har lyktes med å redusere dekkstøy, men ingen tilsvarende utvikling finnes med hensyn til underlag. Derfor bør fokuset fremover ligge på veier og veidekke for å redusere støy.

Spar miljøet, kjør økonomisk

Din kjørestil påvirker miljøet. Dekket påvirker miljøet mest under kjøring, og kjøretøyets drivstofforbruk er den viktigste miljøfaktoren. 

En økonomisk kjørestil kan redusere drivstofforbruket med 10-15 prosent. Forbruket reduseres blant annet ved å unngå unødvendig akselerasjon og bråbremsing, noe som igjen påvirker veislitasjen. Ved å velge dekk med lav rullemotstand, og kontrollere lufttrykket kontinuerlig, kan du spare opptil 0,5 L drivstoff per 100 km. Samtidig reduseres karbonutslippet med ca 12 gram/km.