Vinterdekkenes bremselengde på is

Under streng kulde er ikke forskjellene i egenskapene mellom pigg og piggfrie dekk så store. Piggdekk er det beste valget når temperaturen ligger mellom minus fem og pluss fem grader. Da er det stor sjanse for is, og piggene hjelper til å gi ekstra grep på en ellers så friksjonsfri overflate.

"Ved temperaturer rundt minus tjue grader får du like godt grep med et piggfritt dekk som med et piggdekk. Ved disse temperaturene er ikke isen så glatt, men mer porøs sammenlignet med rundt null da det tidvis også er en hinne med vann på toppen."
Matti Morri, Sjef for tekniske kundeservice, Nokian Tyres plc
Vinterdekkenes bremselengde på is


Forskjellene i en bremse test er størst når temperaturen ligger rundt null grader. Sammenligner man bremselengden til forskjellige dekk fra 50 km/t så gir et piggdekk en bremselengde på 43 meter mens med nordiske piggfrie vinterdekk stopper bilen etter 60 meter. Bilen med piggdekk stopper altså 17 meter, eller nesten fire billengder før. Forskjellen mellom piggdekk og sentraleuropeiske piggfrie vinterdekk er enda større. Her stopper bilen med piggdekk nesten åtte billengder før.