Piggdekk eller piggfrie vinterdekk?

Piggdekk eller piggfrie vinterdekk?

De varierende værforholdene i Norge skaper en rekke krav til dine vinterdekk. Dekket må ha like godt grep på våt is og snødekte veier som på sørpete motorveier. Uansett hva du velger, husk at vinterkjøring er en egen kunst. Kjør pent og rolig, tilpass hastigheten etter føreforhold og trafikk, og ha god tid når du skal noe sted.

Det har blitt gjort store fremskritt innen utviklingen av både piggdekk og piggfrie dekk de siste årene. Sjåfører som bruker piggdekk er tryggere enn før, men samtidig, gjør mykere pigg-kontakt kjøringen mer komfortabel og sparer veibanen. Sjåfører med piggfrie dekk kan dra nytte av bedre grep på is og snø på grunn av nye gummiblandinger og dekkmønster.

Derfor lønner det seg å bruke noen minutter på å tenke gjennom kjernespørsmålet i et hvert vinterdekkvalg: skal jeg velge pigg eller piggfritt? For å kunne gjøre det beste vinterdekkvalget bør du først tenke gjennom din egen kjørestil, de vanligste kjøreforholdene der du kjører og når på døgnet du kjører i løpet av vinteren. Hvis du velger kvalitetsdekk, kan du være sikker på at dekkene dine ikke vil svikte deg. Les refleksjonene til produktutviklingssjef Teppo Huovila om begrunnelser for valg av dekk

Det viktigste å velge vinterdekk

Sikkerhet
Piggdekk gir bedre grep og ytelse enn piggfrie dekk i de fleste vinterforhold. Et piggdekk jevner ut varierende veiforhold og gir godt grep ved plutselige endringer. Et nordisk piggfritt dekk er et utmerket valg for snøføre.

Kjørestil og bruk
Piggfrie dekk er et utmerket valg for erfarne sjåfører med en rolig kjørestil. Piggdekk er det beste alternativet når bilen brukes av flere familiemedlemmer eller uerfarne sjåfører, eller hvis du kjører lange strekninger.

Komfort og miljø
Piggfrie dekk er best egnet for sjåfører som verdsetter komfort i vinterkjøringen, siden de har lavere rullestøy og gir fleksibilitet i dekkskiftesesongen. Piggfrie dekk er også rivstoffbesparende.

Er du usikker på om du skal velge friksjonsdekk eller piggdekk? Vår dekkvelger hjelper deg med å velge dekk som best møter dine behov.

Test kunnskapene dine i vinterkjøreskolen! Et sikkert dekkvalg gjør bilkjøringen tryggere under ekstreme vinterforhold. Det er likevel ikke nok bare å ha gode dekk. Bilføreren må også ha kunnskap om hvordan man kjører på vinterføre. Les mer, bli med og lær

Her har du noen tips som kan hjelpe deg litt i å ta den rette beslutningen. Uansett hvilken type du velger er det viktig å huske at å kjøre bil om vinteren krever sitt av føreren. Kjør pent og rolig, tilpass hastigheten etter føreforhold og trafikk, og ha god tid når du skal noe sted. Følger du disse rådene vil du være sikrere og mer komfortabel i bil om vinteren.

Tommelfingerregelen er at piggdekk er det sikreste valget for de varierende vinterforholdene i Norge. Er vinteren “vanlig” og din kjørestil rolig og proaktiv, kan piggfrie dekk være et komfortabelt og trygt alternativ. Piggdekk er det sikreste valget om vinteren, da det gir ekstra grep under krevende værforhold, og spesielt når underlaget varierer mellom glatt is og sørpe. Hvis bilen din mangler det siste innen sikkerhetsteknologi, vil piggdekk gi deg den korteste bremselengden.

"Piggdekk jevner ut de skiftende vinterforholdene, slik at grepet holder seg stabilt både på isete og våte veier."
— Nokian Tyres plc

Sjåfører som ønsker å prioritere sikkerhet bør velge piggdekk, siden bremselengden er vesentlig kortere enn med piggfrie dekk, spesielt på is. På glatt føre er det mer sannsynlig at en bil som er involvert i en ulykke har piggfrie dekk enn piggdekk (VTT, 2014).

Det finske veidirektoratet Liikenneturva og bilmagasiner som gjennomfører sammenligningstester anbefaler vanligvis bruk av piggdekk siden de reduserer risikoen for trafikkulykker.

Piggfrie dekk gir maksimal komfort

Et piggfritt dekk sparer drivstoff og gir økt kjørekomfort gjennom lavere rullestøy. På snøføre er grepet til piggfrie dekk på høyde med piggdekk. Piggfrie dekk gir deg også fordelen av å kunne være mer fleksibel i dekkskiftesesongen. Du kan sette på dekkene i god tid før vinteren og du vil slippe ulempen med å bytte tilbake dersom kulda lar vente på seg.

"Piggfrie dekk er tryggest når vinterforholdene er vanlige, for eksempel når veiene er dekket av snø."
— Nokian Tyres plc

Under krevende vinterforhold er de viktigste sikkerhetsfunksjonene is- og snøgrep. Den reviderte EU-etiketten, introdusert i 2021, har to unike klassifiseringer for piggfrie vinterdekk: snøgrep og isgrep. Et dekk godkjent for tøffe snøforhold har Snow Grip Marking, og et dekk som består den internasjonale isgrepstesten viser Ice Grip Marking på etiketten. Med dekkmerkingene er det lettere for sjåfører i områder med tøffe vinterforhold å velge de dekkene som gir størst sikkerhet på isete og snørike veier. Les mer om EU-dekkmerking

 

Piggdekk kontra nordiske piggfrie dekk

For å kunne gjøre det beste vinterdekkvalget bør du først tenke gjennom din egen kjørestil, de vanligste kjøreforholdene der du kjører og når på døgnet du kjører i løpet av vinteren. Hvis du velger kvalitetsdekk, kan du være sikker på at dekkene dine ikke vil svikte deg.

Last ned en sammenligning

Velg klokt – kjør smartere!

Det er viktig at hver sjåfør velger de vinterdekkene som er best egnet til deres kjørestil. Derfor lønner det seg å bruke noen minutter på å tenke gjennom kjernespørsmålet i et hvert vinterdekkvalg: skal jeg velge pigg eller piggfritt?

Last ned brosjyre

Piggdekk eller piggfrie dekk?

Det første spørsmålet man må ta stilling til når man skal velge vinterdekk er om man skal ha dekk med eller uten pigger. Her kan det lønne seg og tenke en stund og stille seg selv noen kontrollspørsmål: hvor mye kjører jeg, på hvilke typer vei, hvilken type sjåfør er jeg, hvor erfaren er jeg på vinterføre, kan jeg i enkelte tilfeller bruke offentlig transport, eller må jeg nesten alltid kjøre egen bil, har bilen min utstyr som øker sikkerheten som antiskrens system eller ABS-bremser?

Her har du noen tips som kan hjelpe deg litt i å ta den rette beslutningen. Uansett hvilken type du velger er det viktig å huske at å kjøre bil om vinteren krever sitt av føreren. Kjør pent og rolig, tilpass hastigheten etter føreforhold og trafikk, og ha god tid når du skal noe sted. Følger du disse rådene vil du være sikrere og mer komfortabel i bil om vinteren.

Vei med snø eller is?
Hvis du kjører mer på isete vei enn på vei med snø om vinteren, skal du velge piggdekk. Piggdekk passer særlig godt hvis du bor nær kysten der veiene ofte blir isete om vinteren. Piggfrie dekk er et godt valg på snøføre.

Våt is og sammenpakket snø
 Hvis du bruker piggfrie dekk må du være særlig varsom ved veikryss og lignende hvor det kan være våt is eller hardpakket snø. Piggdekk er bedre enn piggfrie dekk på våt is og hardpakket snø.

Støysvake dekk
Hvis du verdsetter dekk som er støysvake på bare veier, er piggfrie dekk det rette valg.

Uberegnelige høstforhold
Piggfrie dekk kan settes på tidligere på høsten enn det piggdekk kan. Hvis du har satt på piggfrie dekk, trenger du ikke å bekymre deg om raskt skiftende veiforhold om høsten. Piggfrie dekk er også et godt valg om våren når temperaturen kan skifte overraskende fort.

Piggfrie dekk hele året?
Grove vårveier sliter ekstra på alle dekk og piggfrie dekk er først og fremst laget og ment for vinterbruk. Piggfrie dekk som er ujevnt slitt av grove vårveier er langt fra så gode som gode sommerdekk. Vi anbefaler derfor ikke å bruke piggfrie dekk som helårsdekk. Sommerdekk er det tryggeste og mest økonomiske valg for sommerkjøring.

Forskjellen på piggdekk og piggfrie dekk

Sammenlignet med sommerdekk, gir piggdekk og piggfrie dekk for nordiske forhold vesentlig bedre grep og kjøreegenskaper om vinteren. Ved valg mellom disse to typene vinterdekk skal man ta hensyn til førerens behov og hvilke føreforhold man oftest har.

Piggdekk er fremdeles det sikreste og mest effektive valget. Piggdekk klarer best skiftende føreforhold, og gir spesielt på glatt vei kortest bremsestrekning og best kjøreegenskaper.

Et godt piggdekk gir føreren tydelige signaler om når man er i ferd med å miste grepet. Det er som regel også lettest å korrigere en skrens med en bil som har piggdekk.

Begrenset brukstid for piggdekk.

Piggfrie dekk gir de mest komfortable kjøreegenskapene. På snø gir piggfrie dekk like godt, eller bedre grep enn piggdekk. På isete underlag må man kjøre mer forsiktig og mer forutseende enn med piggdekk.

Piggfrie dekk er komfortable og stillegående. En fordel er at man kan montere piggfrie dekk på bilen allerede tidlig på høsten, i god tid før den første snøen faller.

Piggfrie dekk er ikke beregnet på helårs bruk fordi den myke gummiblandingen slites raskt i sommervarmen. Piggfrie dekk gir heller ikke sikre kjøreegenskaper om sommeren.

Ved kjøp av piggfrie dekk er det viktig å velge vinterdekk for nordiske forhold. Piggfrie vinterdekk for sentraleuropeiske forhold tilfredsstiller ofte ikke de krav som nordiske vinterforhold stiller til dekk. På denne typen dekk er våtgrep og kjøreegenskaper i høye hastigheter viktige egenskaper på bekostning av vintergrep.

Piggfrie dekk for nordiske forhold er ofte i hastighetsklasse Q (160 km/t) eller R (170 km/t), noe som er markert på dekkets side. Sentraleuropeiske piggfrie dekk ligger ofte i hastighetsklasse H (210 km/t) eller V (240 km/t).

Begge dekktyper er utviklet mye i løpet av de siste årene. Piggdekk har blitt mer stillegående og gir enda bedre grep. Lettmetallpiggene gjør at moderne piggdekk sliter bare halvparten så mye på veiene som eldre typer piggdekk. Takket være nye gummiblandinger og lamelleringsløsninger har dagens piggfrie dekk betydelig bedre grep.

Finn rett vinterdekk til din bil: 
https://www.nokiantyres.no/dekk/personbiler/vinterdekk/

Test kunnskapene dine i vinterkjøreskolen!
Et sikkert dekkvalg gjør bilkjøringen tryggere under ekstreme vinterforhold. Det er likevel ikke nok bare å ha gode dekk. Bilføreren må også ha kunnskap om hvordan man kjører på vinterføre.
Les mer, bli med og lær

Les mer om Nokian dekksutvalg:
Personbiler 
SUV / 4x4 
Varebilar

Les også:
Piggdekk eller piggfrie dekk?
Friksjonsdekk
Piggdekk 
Vinterdekkenes bremselengde på is
Dekkfakta
Spør om dekk
Tips for dekkvedlikehold