Piggdekk eller piggfrie dekk?

De varierende værforholdene i Norge skaper en rekke krav til dine vinterdekk. Dekket må ha like godt grep på våt is og snødekte veier som på sørpete motorveier. Det er viktig at hver sjåfør velger de vinterdekkene som er best egnet til deres kjørestil. Derfor lønner det seg å bruke noen minutter på å tenke gjennom kjernespørsmålet i et hvert vinterdekkvalg: skal jeg velge pigg eller piggfritt?

For å kunne gjøre det beste vinterdekkvalget bør du først tenke gjennom din egen kjørestil, de vanligste kjøreforholdene der du kjører og når på døgnet du kjører i løpet av vinteren. Hvis du velger kvalitetsdekk, kan du være sikker på at dekkene dine ikke vil svikte deg.

Det viktigste å velge vinterdekk:
Sikkerhet
Piggdekk gir bedre grep og ytelse enn piggfrie dekk i de fleste vinterforhold. Et piggdekk jevner ut varierende veiforhold og gir godt grep ved plutselige endringer. Et nordisk piggfritt dekk er et utmerket valg for snøføre.
Kjørestil og bruk
Piggfrie dekk er et utmerket valg for erfarne sjåfører med en rolig kjørestil. Piggdekk er det beste alternativet når bilen brukes av flere familiemedlemmer eller uerfarne sjåfører, eller hvis du kjører lange strekninger.
Komfort og miljø
Piggfrie dekk er best egnet for sjåfører som verdsetter komfort i vinterkjøringen, siden de har lavere rullestøy og gir fleksibilitet i dekkskiftesesongen. Piggfrie dekk er også rivstoffbesparende.

Her har du noen tips som kan hjelpe deg litt i å ta den rette beslutningen. Uansett hvilken type du velger er det viktig å huske at å kjøre bil om vinteren krever sitt av føreren. Kjør pent og rolig, tilpass hastigheten etter føreforhold og trafikk, og ha god tid når du skal noe sted. Følger du disse rådene vil du være sikrere og mer komfortabel i bil om vinteren.

Vei med snø eller is?
Hvis du kjører mer på isete vei enn på vei med snø om vinteren, skal du velge piggdekk. Piggdekk passer særlig godt hvis du bor nær kysten der veiene ofte blir isete om vinteren. Piggfrie dekk er et godt valg på snøføre.

Våt is og sammenpakket snø
 Hvis du bruker piggfrie dekk må du være særlig varsom ved veikryss og lignende hvor det kan være våt is eller hardpakket snø. Piggdekk er bedre enn piggfrie dekk på våt is og hardpakket snø.

Støysvake dekk
Hvis du verdsetter dekk som er støysvake på bare veier, er piggfrie dekk det rette valg.

Uberegnelige høstforhold
Piggfrie dekk kan settes på tidligere på høsten enn det piggdekk kan. Hvis du har satt på piggfrie dekk, trenger du ikke å bekymre deg om raskt skiftende veiforhold om høsten. Piggfrie dekk er også et godt valg om våren når temperaturen kan skifte overraskende fort.

Piggfrie dekk hele året?
Grove vårveier sliter ekstra på alle dekk og piggfrie dekk er først og fremst laget og ment for vinterbruk. Piggfrie dekk som er ujevnt slitt av grove vårveier er langt fra så gode som gode sommerdekk. Vi anbefaler derfor ikke å bruke piggfrie dekk som helårsdekk. Sommerdekk er det tryggeste og mest økonomiske valg for sommerkjøring.

Piggdekk kontra nordiske piggfrie dekk

For å kunne gjøre det beste vinterdekkvalget bør du først tenke gjennom din egen kjørestil, de vanligste kjøreforholdene der du kjører og når på døgnet du kjører i løpet av vinteren. Hvis du velger kvalitetsdekk, kan du være sikker på at dekkene dine ikke vil svikte deg.

Last ned en sammenligning

Velg klokt – kjør smartere!

Det er viktig at hver sjåfør velger de vinterdekkene som er best egnet til deres kjørestil. Derfor lønner det seg å bruke noen minutter på å tenke gjennom kjernespørsmålet i et hvert vinterdekkvalg: skal jeg velge pigg eller piggfritt?

Last ned brosjyre