Vesa Kivimäki, passende gal

En bil, to hjul og en hastighet på 186 km/h. Den profesjonelle stuntkjøreren Vesa Kivimäki, fra Finland, kjørte bilen som satt ny verdensrekord for høyeste hastighet på to hjul. Han fremstår fornøyd, men overraskende rolig etter rekordforsøket på Seinäjoki lufthavn i slutten av august.

Kivimäki har lenge drømt om å slå verdensrekorden for raskeste bil på to hjul.
- Jeg startet å kjøre på to hjul for 15 år siden, og har gjort mange stuntshow i Finland og utenlands. Hastigheten har aldri vært så høy som nå, men min drøm har alltid vært å bli den raskeste på to hjul, forklarer Kivimäki.

"Hastigheten har aldri vært så høy som nå, men min drøm har alltid vært å bli den raskeste på to hjul."
Vesa Kivimäki, Stuntkjøreren

Nå har han klart det.
- Jeg visste at Nokian Tyres hadde verdensrekorden for raskeste bil på is fra 2013. Når jeg så at de hadde utviklet en Aramid Sidewallteknologi som gir sideveggene bedre beskyttelse mot slitasje, ville jeg forsøke å slå verdensrekorden i samarbeid med dem, sier Kivimäki.

Fra amatør til profesjonell

Kivimäki er på mange måter definisjonen på en erfaren sjåfør. Han startet å kjøre bil allerede som seksåring, og som 12-åring veltet han farens bil i et forsøk på å kjøre på to hjul. Kivimäki kjørte sitt første løp på gården med sine venner som 14-15 åring. På den tiden hadde han også startet med stunt, og kunne allerede kjøre på to hjul. Til forskjell fra de andre guttene, som kunne bruke de samme bilene over lengere tid, knuste Kivimäki sine biler titt og ofte. 
- Det var stuntene fra TV-programmet «Knight Rider» som inspirerte meg da jeg var liten, erindrer han.

Da Kivimäki fikk førerkortet, startet han med rally i den finske cupen. Etter fem år gikk han videre til å fokusere på stuntkjøring. Ved tusenårsskiftet hadde 23-åringen også fått busser opp på to hjul, og startet eget firma for å være stuntkjører på heltid. The Crazy Drivers ble til i 2001, og feirer 15 års jubileum i år.

Planlagt galskap

Da vi spurte Kivimäki hva som kjennetegner en god stuntsjåfør, kom svaret umiddelbart. 
- Du må først og fremst være rolig. Som stuntsjåfør kan du aldri forhaste deg, du må alltid holde hodet kaldt, understreker Kivimäki.

I forkant av alle stunt, går Kivimäki gjennom alle deler av showet og fokuserer hvordan hver sekvens skal utføres korrekt. Det er alt han tenker på før han går i gang, og det er sånn det må være. 
- Hvis tankene starter å vandre og du tenker på helt andre ting før stuntet, er sjansen for å gjøre feil stor, sier Kivimäki.

Han er aldri redd før eller under et stunt. 
- Når du føler på frykten før et stunt, da er det best å bare gi seg.

"Når du føler på frykten før et stunt, da er det best å bare gi seg. "
Vesa Kivimäki, Stuntkjøreren

En evig rekordknuser

Kivimäki har gjort rekordforsøk før. I 2003 forsøkte han å sette ny rekord for lengste hopp i en bil. Han lyktes ikke å slå rekorden på 73 meter, ettersom motoren ble ødelagt på tur frem mot hoppet. Likevel hoppen han 57 meter.

Året etter forsøkte han å slå verdensrekorden i bildomino, ved å tippe over 12 brennende oppreiste biler. Etter sju biler fikk hans egen bil motorproblemer, og det forhindret at han tok rekorden. 
- Jeg kunne virkelig trengt et stopp hos Vianor etter det stuntet, sier Kivimäki muntert.

Hans fremtidige ambisjoner er alt annet enn beskjedene. Den nye rekorden har bare økt lysten på flere rekorder. 
- Jeg tror at vi kan nå en hastighet på 200 km/t på to hjul. Så har jeg lyst til å gjøre et forsøk på to hjul med en semi-trailer.

Stuntveteranen er takknemlig for at Nokian Tyres og Vianor har bidratt til å oppfylle hans drøm om å bli den raskeste på to hjul. 
- Kombinasjon av gal og modig ser ut til å være en vinneroppskrift. I tillegg tok vi rekorden fra en svenske, sier Kivimäki fornøyd.

"Kombinasjon av gal og modig ser ut til å være en vinneroppskrift."
Vesa Kivimäki, Stuntkjøreren

Finn rett sommerdekk til din bil: 
https://www.nokiantyres.no/dekk/personbiler/sommerdekk/

Les mer: