må. juni 12 09:43 2023 i kategori Produkt pressemeldinger

Nokian Tyres lanserer banebrytende dekkfabrikk i Romania – den første nullutslippsfabrikken i dekkindustrien

Nokian Tyres lanserer en ny, banebrytende dekkfabrikk i Oradea, Romania. Fabrikken er den første nullutslippsfabrikken i dekkindustrien. Oppstart av produksjon er planlagt i 2025.

Fabrikken forsynes med lokalprodusert fornybar energi, og vil kunne produsere dekk uten bruk av fossilt brensel. Ifølge Kjetil Røssel, produkt- og markedssjef i Nokian Tyres Norge, blir nullutslippsfabrikken en viktig driver for bærekraftig og konkurransedyktig dekkproduksjon:

— Denne investeringen er strategisk viktig for oss, og er et viktig bidrag for å sikre bærekraftig utvikling i industrien. Innovativ og bærekraftig produksjon her i Europa er særlig viktig for å sikre kapasitet og for å skape en balansert produksjonsplattform. I tillegg viser det vår forpliktelse til miljøvennlig dekkproduksjon.

Seks millioner dekk hvert år

Med en størrelse på rundt 100 000 kvadratmeter vil fabrikken kunne produsere seks millioner dekk i året, med potensiale for å øke mengden i fremtiden. Produksjon av store dekk, som SUV-dekk, vil være hovedprioriteringen og vil i hovedsak forsyne dekk til Sentral-Europa. I tillegg vil den nye fabrikken ha kapasitet til lagring og distribuering av dekk.

Forventet oppstart på produksjon av de første dekkene er estimert til andre halvdel av 2024. Kommersiell dekkproduksjon er forventet å starte opp i tidlig 2025.

— Sentral-Europa er et viktig marked for oss, og disse investeringene viser vår satsing i markedet. Valget av lokasjon er strategisk for å være nær kundene våre. Etter grundige evalueringer av over 40 ulike lokasjoner og flere faktorer, som arbeidskraft, logistikk og stabile rammer for næringsvirksomhet, var det tydelig at Oradea var det beste valget for oss, sier Røssel.

Rekrutterer 500 dyktige arbeidstakere

Etableringen av fabrikken vil også bidra til flere lokale arbeidsplasser, og det forventes at 500 nyansettelser i forbindelse med den nye fabrikken.

— Vi samarbeider med lokale skoler i Oradea for å tilrettelegge riktig opplæring for fremtidige arbeidstakere. I oppstarten vil vi bruke kompetansen vi har opparbeidet her på huset etter etableringen av fabrikken vår i USA. Vi tar med oss 20-25 folk fra Finland til Oradea for å hjelpe til med å sette opp fabrikken, fortsetter Kaczmarczyk.

I tillegg til å produsere dekk til personbiler i Oradea vil Nokian Tyres fortsette å øke kapasiteten til eksisterende fabrikker i Finland og USA. På sikt er ambisjonene å bygge kapasitet til å produsere 15 millioner dekk innen 2027.