Ny verdensrekord for kjøring på is er 335,71 km/t

Med en hastighet på hele 335,71 km/t kjørte Nokian Tyres testfører Janne Laitinen inn til ny verdensrekord på is. Rekorden ble satt 9. mars i bitende vinterkulde på en isbane på Bottenviken utenfor Uleåborg. Testbilen var utstyrt med nyeste generasjon Nokian Tyres Hakkapeliitta 8 piggdekk (255/35R20 97 T XL) fra Nokian Tyres, verdens ledende produsent av vinterdekk.

I høy hastighet skal et vinterdekk av topp kvalitet gi absolutt sikkert grep, ha sterk konstruksjon og gi presise kjøreegenskaper som står til ytelsene hos motorsterke biler. Det nyeste tilskuddet til den legendariske Hakkapeliitta vinterdekkfamilien, piggdekket Nokian Tyres Hakkapeliitta 8 med sin unike piggteknikk Nokian Tyres Eco Stud 8, ga verdensrekordbilen balansert sidegrep og grep rett frem på den ujevne isen på Bottenviken. Kjøringen gikk stabilt og sikkert til tross for den høye hastigheten. Begge egenskaper er viktige i vanlig hverdagskjøring – for eksempel ved en forbikjøring på vinterføre.

"Relentless testing at the extreme limits always works to serve the interests of the consumer"
Matti Morri, Technical Customer Service Manager, Nokian Tyres plc

- Å teste dekk til deres ytterste grenser under ekstreme forhold er til stor nytte for forbrukerne. Med verdensrekordkjøringen ville vi gi det nye piggdekket Nokian Tyres Hakkapeliitta 8 en stor utfordring. Ved kjøring i svært høy hastighet må dekkene tåle meget store krefter. Bilen flytter seg 93 meter pr. sekund, og piggene slår mot isen 43 ganger i sekundet. I tillegg til grepet, er kjøreegenskapene og stabiliteten meget viktige egenskaper ved denne type kjøring, sier Matti Morri, sjef for teknisk kundeservice i Nokian Tyres.

Samme sted, samme bil og samme fører - men med nye Nokian tyres Hakkapeliitta 8

Nokian Tyres testfører Janne Laitinen har satt verdensrekord flere ganger. Den nye rekorden satte han med Nokian Tyres egen testbil Audi RS6. På det meste var han nesten oppe i 340 km/t. Verdensrekorden ble satt på en 12 kilometer lang ujevn isbane på Bottenviken utenfor Uleåborg.

Janne Laitinen har arbeidet som testfører i 25 år, og har tidligere satt to verdensrekorder i kjøring på is. I mars 2011 ble verdensrekorden på 331,61 km/t registrert i Guinness rekordbok, og i mars i fjor kjørte han inn til verdensrekord for elbiler med en hastighet på 252,09 km/t.

Guinness har detaljerte regler for verdensrekord på is. Tid og hastighet for kjøring av en kilometer måles når bilen kjører banen i begge retninger. Rekorden er gjennomsnittstiden for disse to målingene. Bilen har flying start, og kjøringen får foregå i en time. Isen skal være naturis, og må ikke rubbes opp eller behandles med kjemikalier. Dekkene på bilen må være tilgjengelige i vanlig salg, og de må være godkjent for trafikk i det landet der verdensrekordkjøringen skjer.

Finn rett vinterdekk til din bil: 
https://www.nokiantyres.no/dekk/personbiler/vinterdekk/

Les mer:

Ta en titt bak kulissene!