Dekk og sikkerhet

Alle styre-, bremse- og akselerasjonskrefter mellom kjøretøy og vei overføres via dekkene. Dekkene er bilens mest aktive sikkerhetsutstyr. Det er en samlet flate på størrelse med fire håndflater som holder bilen din på veien og som sørger for at du kan ha kontroll over den.

Dekkenes viktige sikkerhetsrolle fremheves spesielt ved krevende og raskt skiftende forhold: På isete eller våt vei og i overraskende situasjoner.

God mønsterdybde og riktig lufttrykk er livsviktig for at dekkene skal fungere optimalt. Når dekkene slites, blir våtgrep og vannplaningsegenskaper dårligere, og ulykkesrisikoen øker. For lavt lufttrykk gjør det vanskeligere å ha kontroll over bilen dersom den begynner å skrense. Styringen blir tyngre og dekket kan gå i stykker.

Varierende nordiske forhold stiller store krav til dekkene. De må gi godt grep selv på de verst tenkelige underlag. Om vinteren kan friksjonstallet variere fra 0,1 på en våt og isete vei til 1,0 på tørr og fin vei. Utover det absolutte grepet, gir et riktig forhold mellom sidegrep og langsgående grep de beste mulighetene for å kjøre forutseende og med god styrerespons når det er mye snø eller slaps på veien.

Finn rett vinterdekk til din bil: 
https://www.nokiantyres.no/dekk/personbiler/vinterdekk/