ty. desember 18 09:00 2018 i kategori Selskapsnyheter

Årets verste bulkedag er rett rundt hjørnet

Dersom du skal ut og kjøre bil frem mot julaften bør du være ekstra forsiktig. Desember er nemlig måneden med flest uhell – og én dag har toppet listen de siste fire årene. Her er tipsene du trenger for å unngå at du blir en del av statistikken.

Årets verste bulkedag er rett rundt hjørnet

Desember er den måneden i året vi krasjer mest. Over ti prosent av alle skadene med personbiler i Norge i fjor skjedde i desember, og i uken før jul er det tradisjonelt mange som bulker. Varierende temperaturer, glatt underlag og stressede sjåfører er ofte årsaken, ifølge dekkekspert Kjetil Røssel i Nokian Tyres.

Tall fra Finans Norge viser at det i fjor var over 10 400 ulykker med personbiler i Norge siste uken før jul og at i løpet av de siste fem årene har personbiler kollidert mer enn 180 000 ganger i julemåneden. Det har kostet norske forsikringsselskaper 3,2 milliarder kroner.

Dette er dagene med flest uhell

Ifølge tall fra Frende Forsikring er det 15. desember som tradisjonelt sett er dagen med flest uhell. De fire siste årene er det denne dagen som har skilt seg ut. I tillegg er 22. desember høyt oppe på listen. Fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge, forteller at det er all grunn til å tro at nordmenn vil ha mange uhell på disse dagene også i år.

– Vi forbereder oss på at den siste helgen før jul kan bli travel. Fredag 21., lørdag 22. og en søndagsåpen lille julaften kan føre til mange bulkinger. Mange desembertravle nordmenn vil nok utsette gavehandlingen i det lengste og ta det siste helgen. Da kommer det til å smelle mange steder i landet, sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring.

Slik unngår du julebulkingen

– Julestress, glatte veier og kjøring i mørket er en dårlig kombinasjon når det gjelder trafikksikkerheten. Ta det rolig, se deg godt om og sørg for sikre dekk. I tillegg er det naturligvis viktig å tilpasse kjøringen etter forholdene, sier Kjetil Røssel, produktsjef i Nokian Tyres.

For at julehandlingen skal bli tryggest mulig påpeker Røssel at det er viktig å gi vinterdekkene en ekstra sjekk. Dette gjelder spesielt for de som skal til fjells, selv om bykjøring også kan gi utfordringer for sjåførene.

Røssels tre beste tips for trygg kjøring i juletrafikken

  1. Kjør forsiktig. Vis hensyn og ikke la julestresset ta julebudsjettet. 
  2. Kontroller dekkene dine: Har jeg riktig lufttrykk og mønsterdybde? 
  3. Tenk framover. Følg med på veiforholdene og kjør deretter.

Nokian Dekk AS, Produktsjef Kjetil Røssel, 911 55 274