on. juni 9 11:52 2021 i kategori Produkt pressemeldinger

De fem vanligste unnskyldningene for å kjøre med vinterdekk om sommeren

Det er et stadig tilbakevennende problem at Norske bilister velger å kjøre med piggfrie vinterdekk om sommeren. En undersøkelse gjort av Dekkimportørenes forening i forbindelse med skolestart i august 2018, viste at rundt 1 av 5 brukte piggfrie vinterdekk. Det er en bekymrende trend.

Dekkekspert i Nokian Tyres, Kjetil Røssel, har derfor funnet frem de fem vanligste unnskyldningene folk bruker – samt hvorfor de ikke holder. 

  1. «Det spiller ingen rolle hvordan dekk man kjører om sommeren»

 Dekkekspertens vurdering:

Bruk av vinterdekk om sommeren er en sikkerhetsrisiko. De har en betydelig mykere gummiblanding enn sommerdekk, og i sommervarmen får de derfor dårligere grep. Spesielt bremsegenskapene på vått veidekke blir dårlige. 

  1. «Vi kjører bare korte strekninger på sommeren med bilen som har vinterdekk. Som regel er det partneren min som kjører barna våre til fritidsaktiviteter med den bilen»

Dekkekspertens vurdering:

En ulykke kan oppstå når som helst. Det er som med sikkerhetsbeltet, du må alltid ha det på når du kjører, uansett hvor kort strekningen er. Dette gjelder for dekk også. Du kan miste grepet eller kjøre av veien som følge av lang bremselengde, selv under en kort kjøretur. Om det er barn som skal transporteres i bilen, er det desto viktigere at bilen har sikre sommerdekk. 

  1. «Jeg har en gammel bil som det ikke er verdt å kjøpe dyre sommerdekk til» 

Dekkekspertens vurdering:

En eldre bil som ikke har ABS-bremser og antisladdsystem er ekstra avhengig av gode sommerdekk for å ivareta sikkerheten. Gode sommerdekk gjør det betydelig tryggere å kjøre med en eldre bil, og det er derfor en vel verdt investering. 

  1. «Bra sommerdekk koster for mye, og jeg sparer penger på å kjøre med vinterdekk året rundt»

Dekkekspertens vurdering:

Vinterdekk slites betydelige raskere i sommervarmen enn på vinteren. Dette innebærer at du må kjøpe nye dekk oftere. Bilens drivstofforbruk øker også ved bruk av vinterdekk om sommeren, ettersom de får større rullemotstand. Dessuten forandrer dekkmønsteret til et vinterdekk seg om det kjøres om sommeren, ettersom det er spesialdesignet for vinterbruk. Det vil skape vibrasjoner, som sliter på hjuloppheng. Dette er naturligvis skadelig for bilen. 

  1. «Jeg er en så dyktig sjåfør at jeg kan manøvrere bilen min selv om vinterdekk har dårligere kjøreegenskaper om sommeren»

Dekkekspertens vurdering:

Selv om du er en dyktig sjåfør spiller det ingen rolle om bilen mister veigrepet som følge av dårlige dekk­ - da er det for sent å gjøre noe. I en slik situasjon handler det om sekunder, og vinterdekk reagerer veldig tregt på rattutslag i sommervarmen. Med gode sommerdekk kan du som en dyktig sjåfør muligens forhindre en sladd, men med vinterdekk ser det mørkt ut.