ty. juni 4 05:53 2013 i kategori Selskapsnyheter

Kjør trygt og nyt turen:


Gode sommerdekk sparer pengerVelger du riktige dekk, og tar godt vare på dem, sparer du penger. Gode sommerdekk som blir riktig vedlikeholdt har stor betydning for sikre kjøreegenskaper, god komfort og lang levetid på dekkene, foruten drivstofforbruk og CO2-utslipp.

Riktig lufttrykk i dekkene er svært viktig: Ca. 30 prosent for lavt lufttrykk halverer nemlig dekkenes levetid! Et sommerdekk med lav rullemotstand og riktig lufttrykk reduserer bilens drivstofforbruk med opp til 0,5 liter pr. 100 km.

Dekkene utgjør bilens eneste kontakt med underlaget. Denne kontaktflaten er ikke større enn fire håndflater. Det er med andre ord all grunn til å bruke litt tid på dekkene når det er på tide å kjøpe nye sommerdekk. I instruksjonsboken står det beskrevet hvilken dimensjon og type dekk din bil skal ha.

Dekktester gir god informasjonBilbladenes dekktester gir god informasjon for å finne sommerdekk av høy kvalitet. Også EUs dekkmerking er til litt hjelp, selv om den bare informerer om tre egenskaper: Drivstofføkonomi, våtgrep og ekstern dekklyd. Motorbladenes dekktester gir et betydelig grundigere bilde av de testede dekkene. Til syvende og sist er det vel verdt å diskutere med en profesjonell dekkforhandler som har mye kunnskap om dekk.

På markedet finnes også såkalte Flat Run/Run Flat dekk, som etter en punktering kan kjøres i 5 – 15 mil. Denne typen dekk anbefales bare til bilmodeller som har slike dekk som originalutstyr.

Billig er verken mest økonomisk eller sikrestPrisen påvirker naturligvis valget av dekk, men det er viktig å sammenligne dekkenes økonomi over hele levetiden, og ikke bare se entydig på innkjøpsprisen. Dekk med lav rullemotstand og riktig lufttrykk sparer drivstoff og reduserer de totale dekkostnadene. Redusert drivstofforbruk kan fort betale tilbake prisforskjellen mellom et billig dekk og et kvalitetsdekk. Siden billige dekk produseres av billigere råvarer, har de ofte høyere rullemotstand. Dersom man kjører eksempelvis 4.000 mil i året, kan billige dekk øke drivstofforbruket med opptil 3.000 kroner.

- Med dekk gjelder det samme som for de fleste andre produkter – kvalitet koster mer. De såkalte billige dekkene er ofte ikke utviklet for norske sommerveier, der våtgrep og vannplaningsegenskaper er viktige dekkegenskaper. Betydningen av disse egenskapene blir enda større på biler med stabilitetssystem og ABS-bremser. Eksempelvis har sommerdekket Nokian Hakka Blue nest høyeste klassifisering – B – i EUs nye dekkmerking. Dekk i den dårligste kategorien, F, har 15 meter, eller tre billengder lengre bremsestrekning fra 80 km/t enn dekk i kategori B, forklarer produktsjef Fredrik Hauge i Nokian Dekk.

Bedre komfortDekkene formidler viktig informasjon til bilens elektroniske systemer, der styringsenhetene basert på denne informasjonen bestemmer hvordan hjulene skal reagere på styreutslag, grep og variasjoner i underlaget. Dårlige dekk kan gi feil signaler til bilens stabilitets- og antiskrenssystem samt ABS-bremsene, noe som vil gjøre at systemene ikke fungerer optimalt. Dette kan for eksempel øke slitasjen på bremsebeleggene.

Kvalitetsdekk er som regel mer komfortable enn billige dekk. Nokian Tyres gjør for eksempel en rekke tester om hvordan dekkenes kjøreegenskaper på ulike underlag påvirker komfort og dekklyd.

Før nye dekk monteres, er det lurt å sjekke slitasjemønsteret på dine gamle dekk. Dersom de er ujevnt slitt, kan hjulstillingen være feil, noe dekkverkstedet kan kontrollere og justere.

Flere mil med riktig dekkserviceDu kan selv påvirke levetid, kjøreegenskaper og komfort med dekkene dine. Din kjørestil spiller selvsagt en viktig rolle. Raske akselerasjoner og harde nedbremsinger i en generelt aggressiv kjørestil sliter dekkene betydelig mer enn rolig og jevn kjøring.

Riktig dekkservice kan også øke levetiden på dekkene betydelig. Det viktigst er regelmessig kontroll av lufttrykk, minimum hver måned, og hver gang bilen skal lastes tungt. Riktig lufttrykk reduserer rullemotstanden. Dette reduserer dekkslitasjen, og forbedrer både kjøreegenskaper og komfort. Dersom dekket har 20 prosent for lite luft, forkortes dekkets levetid med en femtedel av planlagt levetid, mens 30 prosent for lavt dekktrykk halverer dekkets levetid. Riktig lufttrykk finner du i bilens instruksjonsbok, og dekktrykk skal alltid kontrolleres på kalde dekk.

Dekkenes levetid kan også økes ved å bytte om foran/bak hver 800 mil. På den måten kan dekkes slitasjemønster optimaliseres ved at for- og bakhjulsdekk slites like mye.

Les mer:

Dekk som passer til din bil og din kjørestil:
https://www.nokiantyres.no/dekk/personbiler/sommerdekk
https://www.nokiantyres.no/hvordan-pavirker-dekk-trafikksikkerheten
https://www.nokiantyres.no/eu-nye-dekkmerking

Hakka-garanti:
www.nokiantyres.no/hakkagaranti

Flat Run/Run Flat-dekk:
https://www.nokiantyres.no/flat-run-run-flat-teknikk-no

Riktig lufttrykk:
https://www.nokiantyres.no/luftrykk

Nyttige tips:
https://www.nokiantyres.no/dekkfakta

Vanlige spørsmål om dekk:
https://www.nokiantyres.no/spor-om-dekk

Mer informasjon:
Fredrik Hauge, produktsjef
fredrik.hauge(at)nokiantyres.com

www.nokiantyres.no

www.facebook.com/nokiantyresnorge
www.youtube.com/NokianTyresCom