må. oktober 21 08:38 2013 i kategorier Selskapsnyheter, Produkt pressemeldinger

Nå haster det med vinterdekkene!Nattefrost og morgentemperaturer rundt frysepunktet får bileiere til tenke på dekkskifte. Enkelte steder i landet har den første snøen allerede kommet, og nå gjelder det for alle å få på vinterdekkene så fort som mulig for å kunne kjøre trygt på glatte veier!

Før vinterdekkene monteres, må du sjekke om de er mye slitt eller for gamle. Må du kjøpe nye vinterdekk, må du først bestemme deg for om du skal ha piggdekk eller piggfrie dekk. Uansett hva du velger her, lønner det seg å kjøpe dekk av høy kvalitet.

Selv om loven krever en minste mønsterdybde for vinterdekk på 3 millimeter, anbefaler Nokian Tyres minst 4 millimeter for at ikke dekkets sikre vinteregenskaper skal svekkes. Nokian Hakkapeliitta vinterdekk har DSI slitasjevarsler som viser gjenstående mønsterdybde i millimeter med tydelige sifre på slitebanen. Snøsymbolet på slitebanen gir ekstra sikkerhet – når dette forsvinner har ikke lenger dekket like sikre vinteregenskaper.

Dekk bør heller ikke være eldre enn seks år, og maksimalt ti år gamle. Selv om dekkene kan se helt fine ut og ha tilfredsstillende mønsterdybde, så blir gummiblandingen hard og porøs med årene, noe som reduserer vintergrepet. Dekkets produksjonsuke og –år kan avleses på dekksiden. Dette er oppgitt med fire siffer. For eksempel betyr sifrene 1013 at dekket er produsert i uke 10 i år 2013.

Valg av vinterdekk- Ved valg av nye vinterdekk bør man tenke grundig etter om man skal ha piggdekk eller piggfrie vinterdekk. Vurder hvor mye du kjører om vinteren, og hvilke veityper og føreforhold du oftest møter. Tenk også etter hvor erfaren du er som bilfører på vinterføre.

Også bilens sikkerhetsutstyr påvirker dekkvalget. Dersom bilen ikke har ABS-bremser og stabilitetssystem skal du velge piggdekk. Generelt kan man si at en bilfører som har mye erfaring med vinterføre kan velge fritt mellom piggdekk og piggfrie dekk, mens vår anbefaling er og blir piggdekk til bilister med lite trening på vinterføre, sier produktsjef Fredrik Hauge i Nokian Dekk.

Det viktigste kravet er likevel at man kjøper vinterdekk av høy kvalitet, i følge Hauge.

Dekktester i bilmagasiner, dekkverksteder og dekkprodusenter kan gi mye nyttig informasjon om dekkegenskaper. For piggfrie vinterdekk har man dessuten siden 1. november 2012 hatt EUs dekkmerking, som informerer om dekkets energieffektivitet, våtgrep og ekstern dekklyd.

Dekkmerkingen forteller derimot ingen ting om hvordan dekket passer for nordiske vinterforhold, altså om grepet på is og snø. Dessuten omfatter dekkmerkingen ikke piggdekk.

Gode testresultater for Nokian Hakkapeliitta vinterdekkGode eksempler på vinterdekk av høy kvalitet er det nye piggdekket Nokian Hakkapeliitta 8 og det nye piggfrie vinterdekket Nokian Hakkapeliitta R2, som også tilbys som SUV-dekket Nokian Hakkapeliitta R2 SUV.

Nokian Hakkapeliitta 8 har vunnet flere dekktester i Sverige, Finland, Norge og Russland. I Norge har dekket gått til topps i piggdekklassen i Motors store vinterdekktest, og det vant også en piggdekktest i Auto Motor og Sport. Det piggfrie vinterdekket Nokian Hakkapeliitta R2 kom på en sterk andreplass i klassen for piggfrie dekk i Motors test.

I dekktester får Nokian Hakkapeliitta 8 mye ros for sitt gode is- og snøgrep og for kjøreegenskapene generelt. Også dekkets kjøreegenskaper på vått og tørt føre oppgis som meget gode. Nokian Hakkapeliitta R2 får høye karakterer for sitt gode vintergrep, og dekkets rullemotstand er den laveste i testene.

Verdensrekord på isNokian Hakkapeliitta 8 er dessuten verdens raskeste piggdekk på is. 9. mars 2013 satte dekket verdensrekord på en isbane utenfor Uleåborg i Finland. Nokian Tyres testfører Janne Laitinen nådde en hastighet på 335,713 km/t på den 12 kilometer lange banen. Bilen hadde Nokian Hakkapeliitta 8 piggdekk i dimensjon 255/35R20 97 T XL.

Hakka-garantiAlle som kjøper Nokian Hakkapeliitta vinterdekk nyter dessuten godt av Nokian Tyres unike Hakka-garanti. Dersom et dekk som er riktig montert og normalt brukt blir skadet ved et uhell, får forbrukeren et nytt tilsvarende dekk kostnadsfritt i Norge, Sverige og Finland.

Hakka-garantien gjelder til det gjenstår 4 millimeter mønsterdybde eller i ett år fra kjøpsdato. Alle kunder som registrerer seg i Hakka-garanti kan dessuten benytte seg av Hakka veihjelp som tilbyr teknisk assistanse og hjelp underveis i Norge, Sverige og Finland. Dette kan eksempelvis gjelde ved dekkbytte eller tauing til nærmeste dekkverksted som selger Nokian Tyres produkter.

Sjekk lufttrykket regelmessigNye vinterdekk skal kjøres inn med rolig kjøring de første 50 mil. Dette er spesielt viktig for piggdekk for at piggene skal feste seg skikkelig i dekket. Gjennom vinteren bør dekktrykket sjekkes minst en gang månedlig. Vinterdekk bør ha ca. 0,2 bar høyere lufttrykk enn sommerdekk. Dekktrykket sjekkes alltid på kalde dekk.

Levetiden for vinterdekk kan forlenges ved å bytte om dekkene foran og bak etter ca. 800 mil kjøring. På denne måten blir dekkslitasjen jevnere og dekkenes kjøreegenskaper holder seg bedre.

Dekkskift – godt å vite  • Minst fire millimeter mønsterdybde anbefales på vinterdekk
  • Dersom vinterdekkene er over seks år gamle bør de byttes til nye. Gummiblandingen blir hardere med årene, og dermed blir grepet dårligere.
  • De beste dekkene skal alltid sitte bak, uavhengig av om bilen har for- eller bakhjulsdrift eller firehjulsdrift.
  • Ved kjøp av nye piggfrie vinterdekk – husk å sjekke at det er nordiske piggfrie vinterdekk.
  • Piggdekk gir best vintergrep på alle underlag, og spesielt på is. Piggfrie vinterdekk passer best for erfarne bilførere som kjører mest i byer og på hovedveier.
  • Vinterdekk bør ha 0,2 bar høyere lufttrykk enn sommerdekk. Hvis bilen har reservehjul må man huske å kontrollere lufttrykket også i dette.
  • Tilpass kjøringen etter forholdene.

Bilder:
www.nokiantyres.com/hakkapeliitta8
www.nokiantyres.com/HakkapeliittaR2
www.nokiantyres.com/HakkapeliittaR2SUV

Mer informasjon om de nye Hakkapeliitta vinterdekkene:

Video

Nokian Hakkapeliitta 8
http://youtu.be/NPIDciOLnQ0

Nokian Hakkapeliitta R2
http://youtu.be/wMwHoXW0c0A

Testsenteret i Ivalo – White Hell
http://youtu.be/f4TSgk_1TQU

Nokian Hakkapeliitta – Mange ganger testvinner
http://youtu.be/IkQotSMzSfs

Nokian Hakkapeliitta – Legendarisk vinterdekk
http://www.youtube.com/watch?v=JA-YfJDKvwE&feature=share&list=PL1BE04B7BAC224A97

Hakka-skydd
www.hakkaclub.no

Mer informasjon:
Produktsjef Fredrik Hauge – tlf. 64 84 77 00
fredrik.hauge(at)nokiantyres.com