fr. november 29 05:19 2013 i kategori Selskapsnyheter

Nå MÅ vinterdekkene på!Etter en lang og mild høst, med den varmeste november måned på lange tider i store deler av landet, kjører mange ennå med sommerdekk. Er du en av disse, så haster det nå for alvor å få lagt om til vinterdekk på bilen – det første snøfallet kan komme når som helst også på hittil snøfrie steder.

Piggdekk kan du kjøre med fra 1. november til første mandag etter 2. påskedag i Sør-Norge, og fra 15. oktober til 30.april i Nord-Norge. Piggdekk kan brukes utenom disse datoene dersom føreforholdene tilsier dette. For piggfrie vinterdekk gjelder ingen spesielle frister, men uansett dekktype krever loven minst 3 millimeter mønsterdybde i vintersesongen.

Vinterdekkene må sjekkes før de monteres på – er mønsterdybden tilstrekkelig? Sitter piggene ennå i dekket? Og husker du hvor gamle vinterdekkene dine er? Dersom det er på tide å kjøpe nye dekk, så bør du i tillegg til grepsegenskapene også ta med i betraktningen miljøaspektet, hvor energieffektive dekkene er og hvilken veislitasje piggdekkene gir.

Det er spesielt viktig å sjekke vinterdekkene nøye dersom man legger om dekk selv. Dersom et dekkverksted gjør jobben, så kontrollerer de vanligvis alle aktuelle faktorer, og anbefaler kunden å kjøpe nye dekk dersom de gamle dekkene er for mye slitt, eller rett og slett for gamle.
Loven krever 3 mm mønsterdybde, men Nokian Tyres anbefaler at mønsterdybden ikke må være under 4 millimeter for at dekkene skal gi sikkert vintergrep.

Det er enkelt å kontrollere mønsterdybden på dekk fra Nokian Tyres, takket være den patenterte slitasjevarsleren (DSI) som med tydelige sifre på slitebanen viser mønsterdybde i millimeter. Nokian Hakkapeliitta vinterdekk har dessuten et snøkrystallsymbol (WSI) som forsvinner når mønsterdybden kommer under 4 millimeter.
Man må også være oppmerksom på dekkenes levetid. Dersom dekkene er mer enn seks år gamle, begynner gummiblandingen å bli hard, noe som svekker vintergrepet.

Legger du om dekkene selv, så husk at de beste dekkene skal på bakhjulene, uansett om bilen har forhjulstrekk, firehjulsdrift eller bakhjulsdrift.

- Risikoen for skrens øker betydelig dersom de dårligste dekkene havner på bakakselen. Mange tror at en forhjulsdrevet bil skal ha de beste dekkene på forhjulene for å gi drivhjulene bedre grep, men dette er feil, sier produktsjef Fredrik Hauge i Nokian Dekk.

Til slutt skal dekktrykket sjekkes. Vinterdekk skal normalt ha 0,2 bar høyere lufttrykk enn sommerdekk.

Velg vinterdekk for dine behovFør man kjøper nye vinterdekk, er det lurt å tenke seg godt om. Det viktigste valget er å bestemme om man skal ha piggdekk eller piggfrie vinterdekk. Norske bilister fordeler seg ganske jevnt på de to vinterdekktypene.

- Piggdekk utligner best variasjonene i vinterføret og gir best vintergrep, spesielt på isete veier. Jeg anbefaler piggdekk til bilførere som kjenner seg utrygge på vinterføre, og til biler som ikke har ABS-bremser og stabilitets- og antiskrenssystem. Erfarne bilister som for det meste kjører på hovedveier kan velge piggfrie vinterdekk.
Velger man piggfrie vinterdekk, er det viktig å velge nordiske piggfrie vinterdekk. Det finnes også piggfrie vinterdekk spesielt for sentraleuropeiske forhold, men disse gir ikke sikkert vintergrep på norsk vinterføre, advarer Fredrik Hauge.

EUs dekkmerking er ikke til stor hjelp ved kjøp av vinterdekk. Den informerer nemlig bare om tre egenskaper: Drivstoffeffektivitet, våtgrep og utvendig dekkstøy. Dekkmerkingen forteller overhodet ingen ting om vintergrepet, og merkingen omfatter ikke piggdekk.

Det er ikke smart å være gjerrig ved kjøp av vinterdekk. Det er viktig å velge vinterdekk av høy kvalitet som gir sikkert vintergrep under krevende norske vinterforhold. Motorbladenes vinterdekktester gir god informasjon om dekkene.

Piggdekket Nokian Hakkapeliitta 8 og det piggfrie vinterdekket R2 har vunnet mange dekktester denne høsten, og er dermed gode eksempler på vinterdekk av høy kvalitet. Med unntak av én test, har Nokian Hakkapeliitta 8 vunnet samtlige vinterdekktester i Norge, Sverige, Finland, Russland og Ukraina.

Miljøaspektet er også viktigMiljøaspektene ved vinterdekk blir stadig viktigere. I juli i år trådte en ny nordisk pigglovgivning i kraft i Finland og Sverige. Loven gjelder nå inntil videre også i Norge. Hensikten med loven er å redusere mengden av skadelige partikler i gatemiljøet ved å redusere veislitasjeeffekten av piggdekk. Det nye piggdekket Nokian Hakkapeliitta 8 har for eksempel i gjennomsnitt 12 prosent lavere veislitasje enn grenseverdien i den nye loven. Piggfrie Nokian Hakkapeliitta R2 har lavest rullemotstand av alle i høstens vinterdekktester. Dette reduserer både drivstofforbruk og CO2-utslipp.

Alle nye Hakkapeliitta vinterdekk omfattes også av den unike Hakka-garantien. Dersom et dekk som er korrekt montert og normalt brukt blir skadet slik at det ikke kan repareres, så får forbrukeren et tilsvarende nytt dekk kostnadsfritt. Hakka-garantien gjelder til dekket har minst 4 millimeter mønsterdybde igjen, eller i ett år fra kjøpsdato.

Dekkskift – godt å vite  • Minst fire millimeter mønsterdybde anbefales for vinterdekk.
  • Vinterdekk som er mer enn seks år gamle bør byttes ut med nye. Gummiblandingen blir hardere med årene og grepet svekkes.
  • De beste dekkene skal alltid sitte på bakakselen, uansett om bilen har for- eller bakhjulsdrift eller firehjulsdrift.
  • Ved kjøp av piggfrie vinterdekk, husk å sjekke at det er nordiske piggfrie vinterdekk.
  • Piggdekk gir best vintergrep på alle underlag, og spesielt på isete veier. Piggfrie vinterdekk passer best for erfarne bilførere som hovedsakelig kjører i byer og på hovedveier.
  • Vinterdekk bør ha 0,2 bar (20 kPa) mer luft enn sommerdekk. Dersom bilen har reservehjul må lufttrykket sjekkes også i dette.
  • Tilpass vinterkjøringen etter forholdene, reduser hastigheten og hold tilstrekkelig avstand til bilen foran.

Les mer:

Piggdekk eller piggfrie vinterdekk?
https://www.nokiantyres.no/piggdekk-eller-piggfrie-dekk

Praktiske tips:
https://www.nokiantyres.no/tips-for-dekkvedlikehold

Hakkapeliitta vinterkjøreskole:
https://www.nokiantyres.no/vinterkjoreskole

Nokian Hakkapeliitta 8:
https://www.nokiantyres.no/vinterdekk/nokian-hakkapeliitta-8/

Video:
http://youtu.be/NPIDciOLnQ0

Produktbilder:
www.nokiantyres.com/Hakkapeliitta8

Nokian Hakkapeliitta R2
https://www.nokiantyres.no/piggfrie-dekk/nokian-hakkapeliitta-r2/

Video:
http://youtu.be/wMwHoXW0c0A

Produktbilder:
www.nokiantyres.com/HakkapeliittaR2

Nokian Hakkapeliitta R2 SUV
https://www.nokiantyres.no/piggfrie-dekk/nokian-hakkapeliitta-r2-suv/

Produktbilder:
www.nokiantyres.com/HakkapeliittaR2SUV

Mer informasjon:
Produktsjef Fredrik Hauge, tlf. 6484 7700 – fredrik.hauge(at)nokiantyres.com

www.nokiantyres.no

http://www.facebook.com/nokiantyresnorge
www.youtube.com/NokianTyresCom