ty. juli 2 04:55 2013 i kategorier Selskapsnyheter, Produkt pressemeldinger

Når regnet bøtter ned i sommer-Norge:


Slik unngår du livsfarlig vannplaning!Vannplaning er sommer-bilistens verste mareritt. Overraskende og kraftige regnbyger øker drastisk risikoen for vannplaning. Din beste forsikring for å unngå dette, er å ha gode dekk og tilpasse farten etter forholdene. Nokian Hakka Blue er et eksempel på et nordisk sommerdekk med god beskyttelse mot vannplaning, godt våtgrep, og med kortere bremselengde enn ”vanlige” sommerdekk.

Dekkenes tilstand bør sjekkes før ferieturen starter. Hvis dekkene er mye slitt bør de skiftes ut. Husk at bilen ofte kjører lange avstander i løpet av sommeren, og som regel er hele familien med.

- Når mønsterdybden er mindre enn fire millimeter, blir dekkets våtgrep dårligere, og risikoen for vannplaning øker betydelig. Lovens minstekrav er 1,6 mm mønsterdybde, men er dekket så mye slitt vil det ikke klare å fjerne vannet raskt nok mellom dekk og kjørebane selv ved lave hastigheter, advarer produktsjef Fredrik Hauge i Nokian Dekk.

Tester Nokian Tyres har gjort, viser at vannplaning inntreffer ved 76 km/t med mønsterdybde 1,6 mm, mot 96 km/t ved med nye dekk – begge deler målt i en sving med 5 mm vann på veien.

Vannplaning! Hva gjør du?Hvis en forhjulsdrevet bil vannplaner, vil en plutselig økning i turtallet være et tegn på at dekkene har mistet kontakten med veien. Løft foten vekk fra gasspedalen og trå clutchen inn til hastigheten er blitt lavere.

- Ved vannplaning vil en uerfaren sjåfør lett få panikk og begynne å vri på rattet. Hvis forhjulene da plutselig får grep, kan bilen enten havne utfor veien – eller i møtende kjørebane. Dette skjer så raskt at man normalt ikke har mulighet til å reagere fort nok.

Det er viktig å være rolig og unngå å dreie på rattet inntil hastigheten har sunket så mye at dekkene igjen klarer å pumpe unna vannet mellom dekk og kjørebane, og veigrepet er tilbake, understreker Hauge.

Yngre bilister er som regel ikke like klar over risikoen for vannplaning som eldre og mer erfarne sjåfører, som i mange tilfeller selv kan ha opplevd dette. Fredrik Hauge mener derfor at kjøreskolene bør legge enda mer vekt på dette forholdet ved kjøreopplæringen.

Gode dekk reduserer risikoen for vannplaningRisikoen for vannplaning er spesielt høy der det er slitt dype spor i asfalten. I regnvær er det spesielt viktig å unngå å kjøre i disse sporene, der det samler seg mye vann. Spesielt ved forbikjøring skaper de lett farlige situasjoner. Også på tørt føre bør man unngå de dypeste asfaltsporene, fordi veislitasjen kan ha ført til at skarpe steinkanter stikker ut og kan lage sår i dekkenes slitebane.

- Det viktigste man kan gjøre for å redusere risikoen for vannplaning er likevel å redusere farten når regnet pisker mot asfalten. Selv nye dekk kan ikke i enhver situasjon forhindre vannplaning dersom hastigheten er for høy i forhold til mengden av vann på veien, påpeker Fredrik Hauge.

Gode sommerdekk reduserer risikoen for vannplaning i stor grad. Et godt eksempel på slike dekk, er Nokian Hakka Blue. Dekket har plassert seg blant de aller beste i bilbladenes dekktester, der det blant annet er blitt understreket at Nokian Hakka Blue er nummer én på våt vei.

Dekket har en rekke nyvinninger som er utviklet for å redusere risikoen for vannplaning. Den nye Dry Touch sugerørslamellen suger effektivt opp vann mellom dekkets slitebane og veien, og leder vannet til dekkets hovedspor. Innovasjonen gjør at dekket har best mulig kontakt med underlaget når det er mye vann på veien, samtidig som grepet også blir bedre på tørr vei. Den nye lamellkonstruksjonen gjør at dekket beholder sine gode våtegenskaper også når det er slitt.

En annen innovasjon som reduserer risikoen for vannplaning, er såkalte ”lensespor”. De ellipseformede hullene lagrer mer vann i takt med at sporvolumet i de tverrgående sporene øker.

Alle Nokian Hakka sommerdekk har en patentert slitasjeindikator (DSI = Driving Safety Indicator), som viser gjenstående mønsterdybde i millimeter med tydelige tall på slitebanen. Dekkene har også et vanndråpesymbol på slitebanen. Når dette blir borte, er det en påminnelse om at mønsterdybden er fire millimeter eller mindre, og at det er på tide å kjøpe nye sommerdekk.

Hakka-garantiNokian Tyres Hakka-garanti – som følger med alle nye Hakka sommerdekk – gir ekstra trygghet under ferien. Dersom et dekk som er korrekt montert og normalt brukt går i stykker slik at det ikke kan repareres, får forbrukeren et nytt tilsvarende dekk kostnadsfritt hoe en dekkforhandler som selger Nokian Tyres produkter i Norge, Sverige og Finland.

Bilder:
www.nokiantyres.com/HakkaBlue
www.nokiantyres.com/HakkaGreen
www.nokiantyres.com/HakkaBlack

Vannplaning:
https://www.nokiantyres.no/slaps-og-vannplaning

Dekk for din bil og kjørestil:
https://www.nokiantyres.no/sommerdekk
https://www.nokiantyres.no/hvordan-pavirker-dekk-trafikksikkerheten

Hakka-garanti:
https://www.nokiantyres.no/hakkagaranti

For mer informasjon: www.nokiantyres.no

Produktsjef Fredrik Hauge, tlf. 6484 7700 – fredrik.hauge(at)nokiantyres.com

www.facebook.com/nokiantyresnorge
www.youtube.com/NokianTyresCom
www.twitter.com/NokianTyresCom
www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc